dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Shazaam: I huvudet på John Landenfelt
I huvudet på John Landenfelt (album, 2×cd) Shazaam
2009
Mokument Media
5/10

Södermalmshiphop

Shazaam har varit en duktig textförfattare och emcee i många år. Han har släppt mixtapes, vunnit battletävlingar online och kammat hem en bunt freestylebattles på scen både under sitt tidigare alias Beväpnad Tjockis, men också under Shazaam.

I huvudet på John Landenfelt som är debutskivan har man valt att langa en dubbel med 24 spår. Ett alltid lika stort risktagande eftersom dubbelalbum sällan eller aldrig blir lyckat. Speciellt i Itunes-tider där dubbelskivor har visat sig vara mindre populärt. Det blir också ett problem i det här fallet. Hur man nu kan anse att mer musik kan vara ett problem. Men i det här fallet är det några spår som kan gallras bort för att det inte skulle kännas så spretigt och mastigt.

Som rappare är Shaz som sagt duktig när det gäller flow, fyndighet, textförfattande och berättande. Självklart finns det som vanligt plats för humor och de alltid lika obligatoriska gräslåtarna i sann Ri-Fa-anda samt dedikationslåtarna till hiphopkulturen. Men det finns också flertalet låtar och teman med högst allvarlig ton som självmord, skilsmässa och terrorism.

Tyvärr är flera av gästerna och beatsen undermåliga och låter ofta lite väl tunna och plastiga. Någonting som förföljt Shaz under hela karriären. Det vill säga att han nästan alltid är bättre än de producenter och rappare han jobbar med, vilket i sig inte behöver betyda att de han jobbar med är dåliga. Men av den anledning är det svårt att höja Shaz till skyarna. Även om han har potential till att göra något mycket större och bättre av sin debut. För skicklighet är ingen bristvara i sammanhanget.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-05 18:33

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4945

7 kommentarer

Beväpnad tjockis!! sveriges Fristil kung!! Bättre än orgasmen 12 och Dogge Doggelitos!!

rokkotronik Oregistrerad 2009-02-06 00:23
 

Bra! Minst en sjua för att vara Svensk Hip Hop!

Peterok Oregistrerad 2009-02-06 00:24
 

Såg han på Pite havsbad i somras. Inge bra!!

erimos Oregistrerad 2009-02-06 00:33
 

erimos: Vafan, jag träffade ju Inge igår och han mådde bra!

Lasse Lucidor Oregistrerad 2009-02-06 20:14
 

Shazaam är en av Sveriges bästa Rappare enligt mig. Han ligger mycket högre i nivån jämfört med Mange tex när det gäller inlevelse, flow, text och allt som Svensk hiphop innebär. Inte påtala om alla hans fantastiska puchlines.

Johannes Oregistrerad 2009-02-08 16:56
 

En av sveriges främsta, inget snack om saken.
Han är äkta occh kan sin sak till skillnad från alla tok hypade keffa jävlar. Shaz har kämpat och bör få mer hype.

micke Oregistrerad 2009-08-07 07:03
 

håller helt med om att han jobbar med allt för dåliga folk. Inte en enda rappare på hela skivan är i närheten av Shazaam, och då känns det bara trisst.

friggan Oregistrerad 2009-08-21 11:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig