dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dundertåget: Ifrån mej själv
Ifrån mej själv (singel, cd) Dundertåget
2009
Razzia/Bonnier Amigo
8/10

Värt

Min relation till Dundertåget började troligen redan innan varken bandet själva eller jag visste om att de fanns. Den började med The Hellacopters tolkning av Nationalteaterns Sent en lördagkväll på hyllningsskivan Nationalsånger. Den tolkningen skapade en lucka hos mig för bra rock på svenska att fylla. Inte förrän nu har den fyllts.

Jag är egentligen ganska ambivalent inställd till texter på svenska. Jag tycker oftast att det blir antingen krystat eller alldeles för nära. Det svenska språket känns för mig väldigt konkret jämfört med exempelvis engelskan, som har mycket större utrymme för nyanser. En känsla som troligen är en följd av att engelskan är mitt andraspråk. Det finns musikstilar som aldrig har blivit fördärvade av en svensk text. Det är till exempel den ilskna punken och proggen. Men rocken har egentligen aldrig gjort sig riktigt bra på svenska, Thåström undantaget.

Dundertåget tar sig förbi ovan nämnda hinder.

Dundertåget är som många säkert redan har listat ut Thunder Express i en annan skepnad. Thunder Express, som i sin tur handlar väldigt mycket om Robert ”Strängen” Dahlqvist, mer känd från just nyligen avsomnade The Hellacopters. Två plattor på engelska blev det för Thunder Express innan det blev dags att stuka om och ge sig i kast med Dundertåget och modersmålet. Ifrån mej själv är första smakprovet, och vilket smakprov det är sen.

Musikaliskt och ljudmässigt är det inte långt från vad Thunder Express sysslade med, av förklarliga skäl. Möjligen är det aningen mer rakt och avskalat. Jag hör Neil Young i sina rockigare stunder, jag hör Blue Oyster Cult, inte minst tack vare pianot.

Men man har inte bara lyckats ta med sig ett skönt rocksound över till svenskan, man har lyckats föra in en tillbakalutad attityd i texten också. I det här fallet signerat Stefan Sundström, vilket förklarar en hel del. Ifrån mej själv har en småflummig text, inte alls långt från något som proggen skulle ha gillat och tillbakalutat är det definitivt.

Jag kapitulerade fullständigt första gången jag hörde Ifrån mig själv och det slutade inte där. Jag vevade låten om och om igen, lycklig, upprymd. Jag är bittert medveten om att den skapar förväntningar som inte är av denna värld på albumet som kommer i februari, men jag bortser från det. Den dagen den ovissheten. Ifrån mej själv är så fantastiskt bra att det får vara värt det.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-01-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-26 23:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4923

22 kommentarer

Det är lika pinsamt varje gång någon får för sig att engelska skulle vara mer nyansrikt språk än svenska, eller som här ”har mycket större utrymme för nyanser”.

Medlem 2009-01-21 00:16
 

Well, det är så jag upplever det, och då får jag ju stå för det, eller hur? Varför det är så har jag däremot inte riktigt listat ut.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-01-21 01:06
 

Engelskan har ganska så enormt många fler ord än svenskan. Är det inte självklart att den därmed är mer nyansrik? Det är lika pinsamt varje gång nån ska klaga på svenskar som klagar på svenskan.

kakbakarn Oregistrerad 2009-01-21 02:14
 

http://www.faktoider.nu/polyglott.html

Kalle Bah Oregistrerad 2009-01-21 08:26
 

Dock är det nog mer pinsamt med folk som inte kan sluta gnälla på uttal – gällande engelskan då. Svenska eller engelska eller whatever, bara det är bra!

RONNA Oregistrerad 2009-01-21 09:06
 

Pyttsan för mer nyanser i engelskan! Lättja från svenska folket som inte tar del av språkskatten.

Emilio Oregistrerad 2009-01-21 10:22
 

Hei,

som nordmann må jeg bare si at rock på svenska funkar veldig bra for meg :) Galgberget av Pascal var kanskje _den_ rockskivan jeg hørte mest på i fjor.

Dag Oregistrerad 2009-01-21 10:47
 

Engelska har ju en hel del fler ord än svenska.

pontus Oregistrerad 2009-01-21 11:52
 

Det är bara trams att svenskan skulle ha otillräckliga nyansmöjligheter. Det är snarare frågan om mindervärdeskomplex, och att vi tycker att engelska låter fränare/ballare/coolare i rockmusik. Håller med Emilio ovan.

Eller egentligen är det inte mindervärdeskomplex. Det är enligt min mening fråga om människor som TROR att de är lite mer kunniga på engelska och därför har kommit till större insikter om det engelska språket som varandes överlägset. Det är nog snarare en fråga om hemmablindhet (dvs. nyanser i svenskan blir för självklara) och snobbism/vilja ge sken av att vara lite mer kontinental/internationell.

Sen är det också en tradition i England att vara lite mer ordrik och målande. Det uppskattas och premieras inte i tillräcklig omfattning i Sverige.

Våga verbalisera!

Medlem 2009-01-21 12:32
 

Exempel på förebilder: Peter Englund, Sven Delblanc, Pär Lagerkvist.

Medlem 2009-01-21 12:33
 

Englund kanske inte riktigt hör ihop med de två andra, dock.

Medlem 2009-01-21 14:30
 

Det är ju inget stort problem men ändock mycket enkelt: få – om ens någon – svensk låttextförfattare har en så god insikt i engelskan att de ens kan anse sig uttyda nyanser där så det där är bara svepskäl. För en engelskspråkig framstår allt som oftast våra svenska musikers engelska texter som smågulliga, lätt pubertala eller t o m obegripliga. Och det blir faktiskt lite pinsamt med de svenska textförfattare som vill ”visa hur duktiga de är” och därför använder ‘svåra’ engelska ord; jag nämner inga maritbergman-namn eller annaternheim-namn…

Anledningen till att de hellre sjunger på engelska torde vara att de tycker att det låter ‘coolare’ och inte lika corny att sjunga exempelvis ”I love you” som ”jag älskar dig”. Själv tycker jag att ett gäng artister visat att det går alldeles utmärkt att nyansera sig på svenska (läs J. Berg, T. Andersson-Wij, T DiLeva m fl)

Men som sagt; själv skiter jag lite i vilket – de får väl sjunga på vilket språk de vill.

P. Englund Oregistrerad 2009-01-21 15:14
 

Men vafan! Diskutera albumet istället för vilket språk den är inspelad på. Thunder Express på svenska?! Inget för mig i alla fall…

Danger Moose Oregistrerad 2009-01-21 17:51
 

Låten är sjukt bra och får mig att tänka på nationalteatern!! (?)

kingofswing Oregistrerad 2009-01-21 18:31
 

Låter som en blandning mellan Hoola Bandola Band och det gamla 70-tals bandet Råg I Ryggen. Helt klart värt att köpa på vinyl!

cheeta Oregistrerad 2009-01-21 22:00
 

Råg i Ryggen, det var grejer!

Medlem 2009-01-22 09:17
 

Helt sjukt jävla bra singel! Ser fram emot album releasen.

Nikos Oregistrerad 2009-02-08 02:11
 

Bäst av allt är ju att singeln lever upp till ALLT som albumet har!! WOW, de streamar albumet på sin myspace nu och det låter helt galet bra!!!
Sorry för alla utropstecken, men jag kan inte hjälpa det haha

Matte Oregistrerad 2009-02-12 16:06
 

”Men man har inte lyckats ta med sig ett skönt rocksound över till svenskan”?
Jag misstänker att ett ”bara” har fallit ur texten ;)

Ang. svenska kontra engelska så är ju engelskan (för svensken) ett låtsasspråk som det inte känns lika ”naket” att uttrycka sig på (i stil med vad recensenten skrev). Svenskan är måhända lika nyansrikt, men har färre synonymer och upplevs därför som trubbigare / ”inte lika snyggt”.
Sen att svenska musiker som uttrycker sig på engelska skulle låta barnsligare än den genomsnittliga engelskspråkiga musikern som uttrycker sig på sitt hemspråk är nog bara påhitt från nån som inte lyssnat på amerikansk standardrock :P

André Oregistrerad 2009-02-26 14:39
 

André: givetvis hade det fallit bort. Tack för påpekandet.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-02-26 23:45
 

Jag sprang på singeln På mig själv först idag (video på Tv4) och det är svårt att INTE sätta denna på repeat. Super!!

Micke W Oregistrerad 2009-03-01 12:56
 

Bra band, grymt bra låt och bra rubrik på recensionen.

Vad gäller svenska är det det vackraste språket i världen, jämte vietnamesiska, koreanska, franska och isländska.
Som sångspråk är svenska dessutom djävligt väl lämpat, med vokalrikedomen, långa konsonanter, varierade r och de milt tonala kvaliteterna.

Stefan Oregistrerad 2010-05-14 14:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig