dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Glasvegas: A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss)
A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss) (ep, mp3) Glasvegas
2008
Columbia
6/10

Söt och sagolik

Mellan Kent-boxen och Lindemans låda ligger den utökade utgåvan av Glasvegas självbetitlade debut och känns självklar bland julklappstipsen. Albumet har fått sällskap av mörk julstämning på ep:n A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss). En söt och sagolik titel. Spåret med samma titel är precis just det. Sött och sagolikt med känsla av höga järngrindar, svarta krokiga figurer med långa, smala fingrar och snö som yr. En nightmare before christmas. En Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events med James Allan som Jim Carrey. Som den perfekta kombinationen av Rumänien och USA, där låtarna har spelats in.

Jag hör inte alls diskbänksrealistiska versioner av mer kända jullåtar, industristädernas svärta eller farsor som inte kommer hem till jul. Glasvegas jul-ep har istället den goda smaken att undvika indieglättig bjällerklang och att innehålla – förutom en tradig version av Silent Night – nyskrivna låtar. James Allan och Rich Costeys produktion är inte lika näven-i-vädret-tung som på debutalbumet utan mer stillsamt högtidlig och luftig. Rymden i den hyrda katedralen i Transsylvanien fylls väl.

Titelspåret är det som gör sig bäst på julsamlingen. Men även Cruel Moon med sin enkla melodi som aldrig faller över kanten till ylandet från botten av ensamheten och eländigheten Glasvegas gjort sig kända för. Cruel Moon tassar som nyfikna barn på julaftonsmorgonen och ja, det glittrar både här och där. Fuck You, It’s Over förmedlar precis det som jag inte gillade på albumet. Gnälliga skottar som bara fortsätter förmedla allt vi redan sett från Skottland genom film, böcker och musik. Så fortsätter även Please Come Back Home men A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss) räddar ep:n med salig julstämning där tunga snöflingor faller i mörka kvarter.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-15 21:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4884

15 kommentarer

Varför svämmar tillvaron över av billiga poserindie/popband?

http://satansmusik.blogg.se/

SA3L Oregistrerad 2008-12-16 12:12
 

Helt OK, kommer dock inte i närheten av albumet.

Kan vi inte diskutera föregående kommentar, vad är fel på killen? Vad är fel på hans blogg? Herregud.

Magnus Oregistrerad 2008-12-16 13:30
 

Förutom att jag som vanligt när det gäller Glasvegas stör mig på den alltför överdrivna dialekten så är titelspåret riktigt fint. Lagom betyg på skivan.

 

The meaning: Nu kan jag inte påstå att jag känner medlemmarna i bandet personligen, men jag tror inte alls att de ”överdriver” sin dialekt utan snarare sjunger ungefär som man snackar i Glasgows förorter. Kan det möjligen vara så att man som lyssnare är lite ovan att höra denna dialekt och att man därför tycker att det känns ”överdrivet”? Det är min gissning.

Hunden Leif Oregistrerad 2008-12-16 13:51
 

Det tror inte jag heller, jag menar att den inte tilltalar mig för att den är så grov. Jämför med en extremt bred skånska, stockholmska etc. Medfött, men inte vackert. Jag gillar vanligen skotsk accent, men detta är lite för mycket.

 

Ojämn precis som fullängdaren, men med högre/bättre toppar (Titelspåret, Fuck You). Ljudbilden är bland det vackraste jag hört this side of Disintegration.

Sid Farkus Medlem 2008-12-16 16:33
 

Skottar = Englands samer!!! Mkt bra!

erímos Medlem 2008-12-16 18:51
 

skåningar!!=sveriges indier!!!

Medlem 2008-12-16 19:31
 

Många skotska band har i det förgångna inte vågat/velat sjunga på dialekt på grund av fördomar, så Glasvegas framgångar är positiva i den bemärkelsen. Glasvegas dialekt är inte hälften så grov som i vissa delar av Glasgow, de artikulerar dessutom väl. För referens, se: http://youtube.com/watch?v=C0NDOkSvCM0

Marie Lindström Redaktionen 2008-12-16 19:57
 

Allstå va är det här för jävla skit?! Ni bryr er bara om skitband som inte har någonting att säga varken musikaliskt eller textmässigt. Fortfarande har ni inte skrivit ett ord om att den enda rockstjärnan i det här jävla landet släpper ny platta 4:e Mars. Sven Joakim Thåström. Nu får ni fan skärpa er med skivorna ni recenserar. Mindre mainstream och mer musik. Sist men inte minst, skona oss från det överhypade helvete med namnet spotify.

dagenskiva har blivit dagensskit. För i helvetet!

glad halläning Medlem 2008-12-16 20:51
 

Första ebba och andra PLP skivan var bra men sen….Pimme, ok men överskattad.

Mr L Oregistrerad 2008-12-16 22:33
 

Om det är en glad hallänning vill jag inte åka till Halland.

Sergej Oregistrerad 2008-12-16 22:49
 

Om det där är en glad osv…

Sergej Oregistrerad 2008-12-16 22:50
 

Love it, love it, love it.
Fuck you it´s over den absoluta höjdpunkten på skivan! För oss som definitivt slutat tro på tomten.

Laika Medlem 2008-12-18 17:19
 

Fantastiskt bra, som sagt är det dock inte lika bra som debuten. Jak kan inte riktigt hålla med om att Please Come Back Home är för gnällig. De är ju alltid gnälliga men på ett otroligt bra sätt.

Fabian Oregistrerad 2009-01-15 00:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig