dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Allyawan: Blu Duk Tales Volume 2
Blu Duk Tales Volume 2 (album, mp3) Allyawan
2008
Mas Loco Entertainment/Blu Duk Records
8/10

Inte kommen ur det blå

Lyssna

Sök efter skivan

Allyawan från Jönköping har varit på många aktiva forumanvändares läppar i flera år, men det verkar vara först nu som han börjar få respons och uppmärksamhet utanför den relativt slutna internetkretsen. Detta har framförallt skett genom samarbeten med Looptroop och Ken Ring. Kanske har det tagit lite väl lång tid innan folk spänt upp öronen, men nu är det i vilket fall dags för Allyawan att på riktigt representera Jönköping och Göteborg där han håller till nu mera.

Även om Allyawan var en duktig rappare redan på sitt första mixtape är del två betydligt bättre på alla punkter. Flowmässigt och deliverymässigt är det flera steg framåt samtidigt som han nu vågat ta mer ton och utveckla sina låtmelodier. Beatsen från bland andra Kids on DMT och LIAH är riktigt välproducerade, vilket på förra mixtapet bestod av många instrumentaler. Han väljer också att vara återhållsam med gästerna som består av Göteborgsveteranen Glaciuz, lundabon Choys och Baltimore-rapparen Verbatim. Vilket är någonting som gör att skivan känns betydligt mer sammanfogad och betraktas mer som ett album istället för ett mixtape.

En svaghet med skivan är skivans halvklyschiga teman. Det rappas om samma saker som man hört förr i hur många amerikanska raplåtar som helst. Låtar som handlar om röka, hustle, hävdelsebehov, snack om fake-gangstas, den standardiserade kärlekslåten och såklart den obligatorisk kärleksförklaringen till hiphopen. Men trots det går det inte att bortse från att Allyawan är en av Sveriges bästa rappare och bland 21åringar på engelska finns det bara ett fåtal som kan mäta sig, (Paco och DegOne) och de har lagt ner sina rapkarriärer.

Allyawan har med andra ord alla möjligheter att slå igenom ordentligt om han bara är villig att gå hela vägen. För han är författarmässigt en bättre rappare än överhypade Lazee och betydligt intressantare än Adam Tensta. Kanske är det nu den snygga och hippa ytan som saknas för att slå igenom kommersiellt. Om fallet är så låt oss bara hoppas på att ett genomslag inte sker på bekostnad av det musikaliska.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-11 23:33

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4878

7 kommentarer

Äntligen! En landsman!

Medlem 2008-12-11 00:48
 

Skönt med en svensk rappare som representerar Jönköping och är en av dom bästa 21åringarna.

Next!

ca6 Oregistrerad 2008-12-11 06:54
 

råslätt?

Medlem 2008-12-11 11:17
 

Om det var mig du replikerade, jag åsyftade inte på Råslätt. Utan Mars. Vi marsianer, vi är blå. Det ligger en viss ironi i det, så som jag har larmat och tjutit om marsianers unika livsstil och fysiologi. Och så besitter vi ett attribut som av era serietecknare är den mest utmärkande faktorn för en utomjording; hög färgmättnad. Vi riktigt lyser blått!
En sak som förbryllar oss, är att ingen har brukat benämningen ‘smurf’ än så länge. Ett annars så frekvent tillmäle för ”Hipp hoppare” och ”Hasch rökare,” och här får ni honom i klarblått. I cyberrymden så torde det vara ett så kallat ”lätt mål.”

Medlem 2008-12-11 12:14
 

Tycker inte om Jönköping.

Erik Oregistrerad 2008-12-11 15:27
 

@watcher of the skies

Mannen gick i skola på Junedal.

nisse Oregistrerad 2008-12-23 14:54
 

[...] Idag har det så också blivit dags för oss på Whoa att som ensam Internetsida släppa artistens efterlängtade mixtape Blu Duk Tales Vol. 2 , som så sent som häromdan fick betyget 8/10 i en förhandsrecension på dagensskiva.com. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig