dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Social Services: It's Nothing Personal, It's National Security
It's Nothing Personal, It's National Security (album, cd) The Social Services
2008
Stereo Test Kit
6/10

Kris

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har läst börssidorna, spridit ut dåliga aktietips och i hemlighet hoppats på att ekonomin skulle gå ner i toaletten. För dåliga tider betyder inte bara dåliga tider utan även kreativitet hämtad ur fattigdom, svårmod och en brinnande längtan att ta sig ur sin miserabla miljö.

Resultatet blir ofta brilliant musik. Se vad det brittiska 80-talets arbetslöshet och industridöd gjorde för musikhistorien. Tack Maggie Thatcher. Förvisso innefattar det även UB40 men det behöver vi inte prata om nu.

Kan hända är Glasvegas en produkt av detta men juryn är fortfarande ute när det gäller det. Så med min radar inställd på att sniffa upp band ursprungna ur misär lyssnar jag intresserat på The Social Services.

Det första spåret The Baltic Sea sätter exakt fingret på den svenska mentaliteten,

Oh Sweden [..] You design such great furniture and storage solutions/ And mass-produce them too/ But nobody smiles back at me on the underground on my way to work.

Och det till tonerna av en väldigt upbeat popmelodi. The Social Services består av två tredjedelar skottar och en tredjedel svensk som för närvarande bor i Sverige. Kanske är det därför de har distansen och förmågan att betrakta Sverige på ett nydanande sätt.

It’s Nothing Personal, It’s National Security är ömsom tweepop med gulligt piano för att sedan storma fram med skrik och mörka teman. Det blir politiskt. På något sätt lyckas de hitta en gyllende väg mellan skitig brittisk realism och svensk sötpop. Fint blir det texterna gnistrar och melodierna är tighta och ackompanjerade med munspel som på Seven Dwarves. På La Belle Angele är de vackert nostalgiska om en pub i Edinburgh med samma namn som brann ner 2002.

Sen går de och förstör allting med en förrädisk verion av You Are My Sunshine.

Marie Lindström

Publicerad: 2008-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-03 15:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4869

10 kommentarer

Inte ett av Skottlands bättre band. Kan det bero på den svenska komponenten?! Förmodligen inte!

(vet inte huruvida Khonnors nya EP är sprungen ur den ekonimsika krisen eller inte, men den är i alla fall värd att tipsa om – klicka på Gorillan!)

Gorillan Oregistrerad 2008-12-03 00:20
 

Där jag kommer från betyder Klicka på Gorillan att man ska bajsa på Gorillan!!

Primal Oregistrerad 2008-12-03 08:32
 

Jag förstår bara inte glas vegas, det känns som vilket medelmåttigt band som helst ur 90-tales indierock pool. Fast de upptäcktes i Sverige är det hallelujah?

apan1234 Oregistrerad 2008-12-03 11:04
 

Tror inte alls på teorin om lidande konstnärer i armod som skapar. Jävla trams. Det har väl sällan gjorts sämre musik än nu under krishösten.

Van Gogh Oregistrerad 2008-12-03 12:20
 

Nydanande…? Precis som man sitter och flinar åt varandra på tunnelbanan i London.

”Oh Sweden [..] You design such great furniture and storage solutions/ And mass-produce them too/ But nobody smiles back at me on the underground on my way to work.”

Medlem 2008-12-03 13:02
 

^ Exaktemente, finns det NÅGON annan beskrivning av det ”moderna” Sverige än det där alla är ”kyliga” mot främlingar?

imperium Oregistrerad 2008-12-03 16:06
 

Ja, är det inte så att all bra musik i grunden kommer ur smärta?

Medlem 2008-12-03 20:12
 

”Tragedy is the poets ink.”

Men måste nog få några års perspektiv på musik skapad under en viss period för att kunna uppskatta den. Precis som med den rådande 90-talsromantiken.

Yesh Oregistrerad 2008-12-04 15:23
 

Det här är ju så urbota tråkigt så jag vill bara skära upp handlederna; inte så mycket för att dö, utan mest för att intressant ska ske.

Nej, den där skitlåten som jag faktiskt lyssnade på, den där första, den som citeras i texten, den sätter inte alls fingret på någon påstådd ”svensk mentalitet”. Den sätter bara fingret på förlamande tråkigt, undermåligt text- och musikskapande.

Det här är bara skit som ingen kommer minnas om ett halvår, och det är väl vår smala lycka i sammanhanget.

k. krack Oregistrerad 2008-12-05 08:33
 

FINGRET SITTER INTE!

arg skåning Oregistrerad 2008-12-05 10:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig