dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Einstürzende Neubauten: Alles Wieder Offen
Alles Wieder Offen (album, cd) Einstürzende Neubauten
2007
Potomak
8/10

Tillbaka till klassisk mark

Vissa band kan ta en hel livstid på sig och aldrig någonsin riktigt ändra sitt sound överhuvudtaget. De kör på i samma inkörda spår, år efter år, med enbart marginella skillnader i sitt framförande och nyansering. Tyska Einstürzende Neubauten är som tur är inte ett av alla dessa band.

Från att ha varit en av industriscenens mest banbrytande pionjärer i början av 80-talet med sin hejdlösa blandning av punkens gör-det-själv-attityd, experimentlustan från krautrocken och oljud från slagborrar, vinkelslipar och plåtsjok, har de långsamt utvecklats till något helt annat. Ett sound som stundtals doftar mer Lee Hazlewood och folk/countrypop än vildsint, amfetaminstinn oljudsrock.

Men där 2004 års något sövande Perpetuum Mobile var nästintill trist i sitt ibland lite väl likriktade och behärskade lugn, visade sig uppföljaren, förra årets Alles Wieder Offen vara en betydligt spretigare, men också intressantare historia.

Det melankoliska lugnet finns fortfarande där, med lummiga hammondorglar och pianon, som i den drömlika Nagorny Karabach, men Alles Wieder Offen lider inte av den homogenitet som präglade föregångaren. Istället hinner den stegrande introduktionen Die Wellen knappt ta slut innan vi på spår tre kastas in i den underbart plåtslagar-präglade och ettriga Weil Weil Weil, som med en härligt monoton catchighet blandar gammalt med nytt.

Let’s do it a dada fortsätter även den på samma spår, med en metallisk klang och ett ös som nästan påminner om bandets klassiska Fütter mein ego från 1985. Och på så sätt fortsätter det, med en överlag nästan perfekt balans mellan det förgångna och det nya, och med ett låtmaterial starkare än mycket jag hört på väldigt länge. Alles Wieder Offen visar upp ett Neubauten som inte bara hittat en ny och passande melodisk kostym, men som också lärt sig att stolt bära upp den med hjälp av sina gamla oljudsärr.

David Olgarsson

Publicerad: 2008-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-28 18:01

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Recension | Recension: #4865

9 kommentarer

Okay!
http://satansmusik.blogg.se/

SA3L Oregistrerad 2008-11-29 00:07
 

Neubauten är världens bästa band! Väldigt bra skiva, fast det var ju ett bra tag sen den släpptes.

The Jewels 7/10
Alles Wieder Offen 8/10
Perpetum Mobile 8/10
Silence Is Sexy 8/10
Haus der Lüge 9/10
Fünf Auf der Nach Oben Offenen Richterskala 8/10
Halber Mensch 10/10
Kollaps 7/10

Jonatan Oregistrerad 2008-11-29 16:21
 

Angående Alles Wieder Offen så tycker jag att jämförelsen mellan Yu-Gung (Futter mein ego) och Let’s do it a dada känns märklig. Tycker att det enda svaga spåret på alles wieder offen är just Let’s do it a dada och att jämförelsen känns långsökt.

Alles Wieder Offen innehåller några av de starkaste låtarna Neubauten någonsin gjort. Jag tänker framförallt på Won Wegen, Ich hatte ein wort och hypnotiska avslutande Ich Warthe. Vill även passa på att rekommendera Jewels som släpptes tidigare i år. En ojämn skiva men innhåller några riktigt bra låtar!

Jonatan igen Oregistrerad 2008-11-29 16:27
 

Ohoj Jonatan! Ja, visst sjutton är de ett av världens bästa band, utan tvekan! Kan förstå om du inte håller med om jämförelsen, det var främst bara att jag fick liknande vibbar av hur rytmiken används på ”verserna”, eller hur man ska säga. Sedan är ju låtarna i övrigt knappast några karbonkopior av varandra, det kan jag hålla med om. Att det är svagaste spåret tycker jag nog inte, men det är väl en smakfråga, som med så mycket annat.

Hoppas att du fick tillfälle att se dem på deras senaste sverigebesök, de var riktigt suveräna på Berns, i alla fall. Fridens! //David

David Olgarsson Oregistrerad 2008-11-29 19:02
 

Nya SOOL – communion

10/10

Mr L Oregistrerad 2008-11-29 21:51
 

Härligt,tycker de förtjänar mer uppmärksamhet!

BlindWillieMctell Oregistrerad 2008-11-30 12:42
 

[...] påminnelse: Ibland glömmer jag helt bort att Einztürzende Neubauten finns. En recension av ett album som funnits ett tag påminde [...]

 

[...] Neubautens “Alles Wieder Offen”. Läsvärt, tycker jag, och tipsar er att läsa vidare här. Kategori: Utländsk Synth | RSS feed for comments on this post. TrackBack [...]

 

Helt fantastisk album 9/10

1984 Oregistrerad 2010-09-27 19:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig