dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björk: Náttúra
Náttúra (singel, aac) Björk
2008
Björk Overseas/One Little Indian
7/10

Desperat; det är redan försent

När Björk talar om Náttúra låter hon hoppfull. Hon talar om unga företag som kan stödjas av överskottet från Alcoas stora anläggningar som utvinner aluminium ur bauxit på Island. Hon talar om de hållbara utvecklingsplanerna de har och hur Islands ekonomi skulle stå så mycket starkare om fem år om man satsade på en hållbar utveckling istället för att som nu planera att bygga två nya smältverk utöver de tre som redan finns där.

Men det låter något helt annat om Náttúra. Det låter hetsigt och ganska ångestfyllt. Thom Yorkes stämma ligger som en osalig ande i bakgrunden, rör sig in och ut ur ljudbilden. Fram och tillbaka. Jagande efter rätt plats.

Det finns en lugn natur över grunden. Små ljud från världen; land och hav. Men över hetsar vår värld. I inledningen öppar ett monster sitt gap och släpper fram havet. Världssamvetet/världssamfundet gnyr oroligt. Den moderna världen möter upp med hetsande tempo och ljudet av den slukar ljudbilden. Náttúra låter som Chris Cunninghams videoinstallation Flex ser ut när de hetsigt misshandlar varandra, stannar upp i sin älskog, flyter från och mot varandra medans blodet flyger åt andra hållet.

Björk försöker desperat locka fram engagemanget. Hon lägger sin röst så den försöker harmoniera med den oregelbundna allomslukande rytmen, men hon hinner inte riktigt med. Hon kämpar för att nå ikapp, men det är en katt och råtta-lek. Och det är omöjligt att inte se det som en dystopisk bild av ämnet hon faktiskt pratar om. Hon tror att läget är desperat och orden säger att hon kan göra något åt det, om inte annat för sina barnbarns skull. Men ljudet säger något annat. Ljudet säger att det är kört.

Kal Ström

Publicerad: 2008-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-31 00:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4832

8 kommentarer

I’ll spotify this! :)

phewe Oregistrerad 2008-10-31 00:20
 

Iceland!? Do I got plans for you?

Hallå….?

Erik Oregistrerad 2008-10-31 11:13
 

förra gången hon arbeta med chippendale kom inte alls hans potential fram men nu är det iaf påväg åt rätt håll…

Kort Oregistrerad 2008-10-31 12:20
 

Erik, en liten pass till Percy där eller?

Medlem 2008-10-31 13:11
 

En mycket stor besvikelse tyvärr. Kanske det sämsta hon spelat in. Usch vad tråkigt det här va.

Antz. Oregistrerad 2008-10-31 17:24
 

Hennes favorit platta enlgit mig! Men det ska vara vinyl!

Peterok Oregistrerad 2008-10-31 19:34
 

Yes. The one and only.

Erik Oregistrerad 2008-11-01 07:15
 

Har gillar Björk från allra första början, men det här är nästan tortyr att lyssna på. Tyvärr.

Sofia Oregistrerad 2008-11-18 11:27
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig