dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Levellers: Letters from the Underground
Letters from the Underground (album, mp3) Levellers
2008
Skint/Playground Music
7/10

Falafel och hockey

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har alltid reagerat på att Levellers ofta får oförtjänt mycket skit från diverse håll. Och ofta inte för sin musiks skull utan snarare är det guilt by association.

Antingen är det för studentikost, för mycket falafelvänster över dem eller så är det hockeyspelarmusik. Och enda stället de inte fått någon skit är faktiskt, nu när jag tänker på det, i mitt gamla hockeylag.

Rent musikaliskt har folk oftast inget att säga. Och varför skulle man ha det? Den kan ju knappast störa eller uppröra någon. Det är tämligen harmlös musik, tralligt och medryckande. Medryckande rocklåtar med folkmusikinslag, med ett patos och en melankoli ständigt närvarande.

Nej, jag kan inte förstå varför Levellers får ta så mycket skit. Men så delar jag, tillsammans med den så kallade studentrörelsen inbillar jag mig, den världssyn som britterna har, tycker om falafel och har spelat hockey.

När Levellers nu på ålderns höst släpper ytterligare en skiva är det som om de låtit eventuell kritik rinna av dem som vatten på en gås. För Letters from the Underground är Levellers i rakt nedstigande led från klassiska Levelling the Land.

De tappade fokus redan i delar av Mouth to Mouth och helt på Hello Pig, men nu har de hittat tillbaka. Det kunde skönjas redan på förra skivan Green Blade Rising, men blommade aldrig ut ordentligt. Det gör det på Letters from the Underground.

Öppnande Cholera Well, lugna Pale Rider och de flesta av de snabbare spåren är klockrena Levellers-stänkare, allt som oftast med ett melankoliskt skimmer tack vare fiolinslaget.

Letters from the Underground
är Levellers bästa på länge.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-10-17 11:03 / Uppdaterad: 2008-10-17 11:13

Kategori: Recension | Recension: #4806

7 kommentarer

Har Tomas Lundström helt missat ”Truth & Lies”?

Vad gäller den här skivan har jag inte hunnit lyssna in mig ordentligt, men tycker att det låter lite andefattigt. Det låter som vanligt, men det saknas låtar att tala om. Och notera att detta kommer från en person som alltid stöttat Levellers och som ser fram emot Malmöspelningen i november.

Medlem 2008-10-17 11:23
 

Truth & Lies har gått mig förbi helt. Jag tappade också fokus.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-10-17 11:32
 

”Truth & Lies” är klart lyssningsvärd om än rätt ojämn. Ett logiskt steg efter återgången till det ”klassiska” Levellerssoundet på ”Green Blade Rising”. Samma sak, fast lite hårdare, lite mer massivt. Inledande ”Last Man Alive” hör till gruppens bättre låtar.

Medlem 2008-10-17 11:44
 

Men ska jag tolka dig som att den är bra? Skumt att jag helt missat den, men den har väl försvunnit i skivfloden. Tyckte ändå det var konstigt om de inte hade släppt något sedan 2003. Oh well.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-10-17 11:44
 

Låter som något som borde passa mig. Tackar för uppsträckningen.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-10-17 11:46
 

Är det samma Skint som låg bakom bigbeat vågen på slutet av 90 talet a la fatboy slim??

Monkey Martin Oregistrerad 2008-10-18 00:30
 

[...] 5 diverse: 1. The Hellacopters Head Off 2. Portishead Third 3. Levellers Letters från the Underground 4. Damien Jurado Caught in the Threes 5. Harmonica Sam with the Domestic Bumblebees Rocker no [...]

2008: Tomas | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 10:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig