dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Peter, Bjorn And John: Seaside Rock
Seaside Rock (album, cd) Peter, Bjorn And John
2008
Wichita/V2
6/10

En parentes med mersmak

Lyssna

Sök efter skivan

Om någon hade tippat att Peter, Björn och John med efternamnen Morén, Yttling och Eriksson skulle följa upp succén Writer’s Block med ett i stort sett helt instrumentalt album hade man antagligen fått rätt bra odds på det. Hade man dessutom prickat in att utgångspunkten skulle vara en tillbakablick på de norrländska samhällen de bott i och besökt under uppväxtåren kombinerat med en hyllning av den kommunala svenska musikskolan hade man varit rik nu.

Nu ska det väl för ordningens skull sägas att Seaside Rock knappast ska ses som den ”riktiga” uppföljaren till Writer’s Block något inte minst den rätt blygsamma upplagan på 5000 vinylexemplar skvallrar om. Snarare handlar det om något trion kände att det nu var läge att få ur sig innan det var dags att gå vidare.

Ett ömsint och värmande sidospår där stämningar är i fokus mer än de popmelodier som Peter, Bjorn and John skämt bort oss med utan att de för den skull helt lyser med sin frånvaro. De tre vokala spåren där personer från respektive bandmedlems hemort på bredaste dialekt berättar sina historier är förvisso mest kuriosa och antagligen roligast för trion själva även om ett spår som Norrlands Riviera nästan flödar över av nostalgi.

Men när Inland Empire är en korsning av ett bortglömt blaxplotation-soundtrack och något ur Euroboys samling, Say Something (Mukiya) en stund dubcalypso med gullig oljefatsmelodi, ystra School of Kraut med sitt oregerliga bleckblås och At The Seaside formidabla popmelodier och Favour of the Season och Barcelona storslagna som en stjärnklar norrländsk vinternatt är det svårt att inte charmeras.

Något som åtminstone för mig, som tidigare tyckt att det bästa Peter, Bjorn and John hittills gjort var att låta diverse artister lägga remixvantarna på deras brakvisselhit Young Folks, innebär en rejäl överraskning av det positiva slaget.

Så även om Seaside Rock nog bör ses som en parentes i trions utgivning och knappast ger den fullständiga bilden av vart de är på väg är det en parentes jag gärna sätter ett stort glatt utropstecken efter.

David Drazdil

Publicerad: 2008-10-14 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-14 11:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4798

4 kommentarer

Mycket bra Bella and Sebastian kopier!! Årets fjärde bästa platta! Hittils alltså!

Peterok Oregistrerad 2008-10-14 07:38
 

okej, hittills alltså. tack för förtydligandet.

krister Oregistrerad 2008-10-14 12:19
 

Ah skoja med mig. Den är kass. Årets största besvikelse. Hittills.

Tina Oregistrerad 2008-10-16 12:26
 

Någon som vet var jag får tag på det här albumet. Eftersom det inte finns på CD blir nog mp3 det behändigaste alternativet för mig. Ingen av nedladdningsshoparna jag letat på har den.

De tre låtarna på myspace-sidan gör mig väldigt nyfiken på resten av skivan.

Fredrik Oregistrerad 2008-10-20 23:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig