dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Amon Amarth: Twilight of the Thunder God
Twilight of the Thunder God (album, mp3) Amon Amarth
2008
Metal Blade/Border
5/10

Tvivelaktigt

Jag är väldigt tudelad när det kommer till Amon Amarth.

Det är en ganska medryckande, melodiös metal stockholmarna håller på med och den skördar onekligen stora framgångar – framför allt utomlands. Deras trallvänliga, mellantempodöds är synnerligen effektiv.

Samtidigt känns hela vikinga-/asa-imagen förbannat problematisk.

Den är oftast, åtminstone i mina öron, endimensionell och slår an strängar som jag inte alls gillar. Det är väldigt mycket ära, heder, bröder av Norden, beskyddare av mänskligheten och så vidare.

Kanske är det en felaktig konnotation, men det känns fan som om det spelar de bruna krafterna rätt i händerna. Särskilt om man väljer att inte ta upp problemet.

Men om man lyckas bortse från ovanstående har man en ganska angenäm stund framför sig med Twilight of the Thunder God. Som titeln anger är det den här gången Tor som får stå som ledfigur för albumet, efter att bandet har avverkat bland andra Oden och nornorna tidigare.

Och är man bekant med Amon Amarth sedan tidigare kommer man att känna igen sig även på Twilight of the Thunder God. Receptet är detsamma och på samma sätt som tidigare skivor kan jag tycka att det är kul en stund, men blir långrandigt i längden.

Vill man ha sin metal lite mer mustig och röra sig mot hårdare tongångar, men fortfarande vill kunna nynna med, så är Amon Amarth utan tvivel det naturliga valet.

När titelspåret ljuder kan jag ändå inte undgå att ställa mig frågan hur Amon Amarth förhåller sig till låten Death in Fire från Versus the World (2002). Låten är Amon Amarths magnum opus och kommer för alltid att vara bandets mest lysande stjärna i mina öron.

Köper bandet att de troligen aldrig kommer nå de höjderna igen, eller är hela deras skapande präglat av att försöka nå upp till Death in Fire? För att besvara frågan direkt: nej, de når inte dit på Twilight of the Thunder God heller, även om titelspåret, skivans höjdpunkt, är ett ambitiöst försök.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-10-02 11:06 / Uppdaterad: 2008-10-02 11:08

Kategori: Recension | Recension: #4777

18 kommentarer

Ha! Bra recenserat Thomas!
Amon har inte mer djup i sin musik än CD`n den är inbränd i. Men det är väl därför de säljer så förbannat mycket kan jag tänka. Idioter går in på deras Myspace, lyssnar EN gång, gillar det de hör och handlar sedan deras plattor.
En trea eller fyra hade inte heller skadat. Nu väntar jag bara på att du istället ska hylla nya Thyrfing-plattan. Betydligt mer mörker, svärta och djup i de pågarna.

Erik Oregistrerad 2008-10-02 15:10
 

Och vad i helsike är ”konnotation”?! Använd ”normal” svenska och inget akademiskt moderatskit ;-)

MaD JiM Oregistrerad 2008-10-02 15:33
 

Naa..skeptiskt, jag litar på dig Tomas.

Nachtmystium är det något att ha?
Ai, som kan allt ;) är det black metal?
8)

Mr L Oregistrerad 2008-10-02 16:20
 

MaD JiM: Börja med att gå ut grundskolan. Fortsätt sen med gymnasiet. Börja läs annat än Fantomen och Biltemas kataloger. Återkom sedan.

Medlem 2008-10-02 16:21
 

Är det inte lite intressant ändå att så fort man nämner norden, lite historia osv, så blir man patriot (i folkmun nazist.) Värt att nämna är att det är vikingmetal det handlar om. Definitionen på just vikingmetal är att det är metal (i någon form) men framförallt att texterna har vikingatema. Att skriva om Orvar lillsnorre som var 1,54cm lång, feg och halvt förlamad är inte riktigt förknippat med att vara viking. Det är historier byggd på mytologi och historia. Det handlar inte om politik. Annars, helt okej platta. Förra var bättre.

SA3L Oregistrerad 2008-10-02 18:48
 

skulle vilja påstå att 95% av sveriges befolkning inte vet vad konnotation betyder, mig inräknat. vart zappa snubblade över ordet vettifan, knappast skolan iaf.

sen är det väl lite väl onödigt att sätta likhetstecken mellan amon amarths vikingatema och nazister. finns ingen anledning att ta upp nåt problem, det kommer alltid finnas folk som tolkar allt dom hör på ett visst sätt, vad ska man göra åt det?
”Det är väldigt mycket ära, heder, bröder av Norden, beskyddare av mänskligheten och så vidare.” – Hammerfall, Manowar någon?

Medlem 2008-10-05 20:19
 

95% av Sveriges befolkning är idioter och förtjänar ingen särskild hänsyn. Konnotationer FTW.

Tack för ordet.

Gräset Oregistrerad 2008-10-05 23:14
 

ja vi är några stycken, du och jag gräset ;)

Medlem 2008-10-06 20:58
 

Naturligtvis är det så att alla band som med vikinga-image, och givetvis all andra med minsta lilla intresse för nordisk järnålder, är nazister. Precis som att alla män som bryr sig om sitt utseende är bögar och att alla med ett genuint intresse för dator och TV-spel är socialt missanpassade galningar helt inställda på att massakrera sin omgivning.

Klart det är så, sen att vikingarna själva inte hade något emot främlingar spelar ingen roll, ett gäng galningar som förvrider urgamla ideal och tankar har ju alltid rätt!

Suck…

För övrigt så är skivan riktigt grym och Embrace Of The Endless Ocean är årets låt!

Pajen Oregistrerad 2008-10-07 12:58
 

Pajen, allt du säger är helt rätt utom ”För övrigt så är skivan riktigt grym och Embrace Of The Endless Ocean är årets låt!”.
Snarare tvärtom där i så fall.
Jag tror Thomas drog till det där med nazism/rasism bara för att provocera. Känns lite Svenne-banan/”fördomar om allt jag inte riktigt fattar”-aktigt om hans åsikter i recensionen.
När till och med en kommunist-blaska som Close-up sväller upp i flera omslag med Amon amarth så borde Thomas ha bättre koll.

Erik Oregistrerad 2008-10-07 15:14
 

Måste köpa Close-up!

Mr L Oregistrerad 2008-10-07 16:22
 

Erik (och andra): Fast jag kanske är lite otydlig. Jag har inget emot att man använder sig av vikinga-/asamytologi, inte alls. Och det är inte det som är min invändning här, utan den kommer i nästa led.

För är man medveten om att nationalister/nazister et al använder sig av samma mytolologi är man också medveten om att musiken laddas med ett visst budskap för de grupperna och att det därigenom blir såväl ett problem som politik av det hela.

Att säga att musiken inte är politisk, måhända om det är helt oavsiktligt av bandet i fråga, tycker jag är att sticka huvudet i sanden.

Snarare är det väl viktigare för just band som anammar den mytologin, i det här fallet Amon Amarth, att ta diskussionen och ta avstånd från nationalisterna/nazisterna. Och på så sätt försöka bidra till att hela imagen tappar sin koppling till de bruna krafterna.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-10-07 17:04
 

Faktum är att Amon Amarth tog avstånd från nazism i början av sin karriär, när de släppte Once Sent From The Golden Hall. Skivan ifråga har ett brinnande solkors som omslag och det uppstod någon sorts ”debatt” om deras politiska ställning. De fastslog klart och tydligt att ingen av dem är eller varit nazist eller sympatiserar med deras idéer.

Detta är ett jävla tag sen nu visserligen och det har aldrig kommit upp i sentida intervjuer så det är förståeligt att folk inte vet om det.

Erik: Smaken är som baken, hårig!

Pajen Oregistrerad 2008-10-08 11:23
 

Men herrejävlar vilket liv såfort nåt upplevs vara höger, medans kommunistbanden är det ingen som hänger upp sig på. En ideologi som dödat många fler än den bruna.

Jag vill se band som tar avstånd från Che, Lenin, Trotsky och diverse andra kommunisiter. Samt diverse kommunistsymboler typ hammaren och skäran, kommunsitstjärnan etc etc. Rätt ska vara rätt.

Medlem 2008-10-08 16:25
 

Det finns inga sådana band som är bra, så enkelt är det, Ai.
Ideologin har förövrigt inte dödat någon, det har inte religionen heller (dock har de brukats som verktyg att ena/luras osv) Länder som inför kommunism blir ju dessutom bojkottade; som t.ex. Kuba, vilket försämrar deras möjligheter att fungera annat än i tankevärlden)
Demokrati är naturligtvis att föredra.

Nu väntar vi på en ny fin smocka från RATM! Viva..!

Mr L Oregistrerad 2008-10-08 16:44
 

Vilken idiotisk recension. Först hakar du upp dig på att de hyllar sitt arv. Hur många iranska invandrare spelar ”bruna” krafter i händerna när de spelar och sjunger om sitt kulturarv? Ska vi svenskar berövas musik som handlar om vårt kulturarv bara för att några nazister och högerextremister också gillar det? ”Nej jag har slutat fira midsommar sen jag fick reda på att nazister också gör det, inte äter jag sill heller”. Jag betackar mig för den skamkänsla du vill pådyvla oss lyssnare.

Nummer två så får du nästa halva av recensionen att handla om en låt som inte ens är med på skivan. Hur Amon Amarth föhåller sig till att många gillar en låt från deras tidigare skiva är väl egalt när de nu gjort en ny skiva?

Heja Tor! (gjorde jag mig skyldig till hets mot folkgrupp nu i recensentens ögon?)

Kullervo Oregistrerad 2009-03-19 03:21
 

Pajen: Jag kunde inte sagt det bättre själv. Att ens komma på tanken att jämföra 1900-talets hinhåle med dåtidens ”vi mot världen”-feeling borde ge dödsstraff. Jag som Amon Amarth-fan blir sårad ända in i själen av att se vad folk tror om bandet. Embrace of the Endless Ocean är det bästa som hänt det här solsystemet.

Apa i brallan Oregistrerad 2009-08-04 14:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig