dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kimya Dawson: Alphabutt
Alphabutt (album, cd) Kimya Dawson
2008
K Records
7/10

Ät min fis

Lyssna

Sök efter skivan

Kimya fick ett mycket välförtjänt återsving i och med framgången med Juno. Det var bara en tidsfråga innan hela världen skulle fatta att Anyone Else But You är en av tidernas finaste kärlekssånger.

Och vad är det här då? En barnskiva! En skiva av och med barn för barn och vuxna. En del amerikanska kritiker har sågat skivan för att den är naiv och barnslig. Kimya skriver på sin blogg: ”I made these songs with little kids. Why do some people want to take it sooooo seriously?”

Musik ska tas på allvar, speciellt kvalitativ musik. Som den här. Man kanske måste ha barnasinnet kvar för att älska textrader som den i titelspåret när Kimya och barnen gör sin egen A-Z: ”F is for fart, G is for gorilla fart, H is for huge gorilla fart”.

Det är så klart väldigt twee och gulligt men samtidigt har den en enorm potential i det att det här skulle kunna vara en del i barns musikutveckling. Mången 70- och 80-talister har blivit för evigt påverkade (på gott och ont) av skivor som Nationalteaterns Kåldolmar och Kalsipper. Själv lyssnade jag på Barnens Bästa och Charlottes Mina gladaste Sånger och växte upp som en torrboll.

Tanken flyr till något slags Sliding Door-scenario, vad hade hänt om jag lyssnat på Alphabutt istället? Hela skivan sprudlar av kreatvitet och lyrik som är både härligt otvungen och pruttfylld. Men också stundtals så genialiskt som man väntar sig av Kimya Dawson och en aning politisk. I en ideal situation hade We’re All Animals spelats på amerikanska evangeliska dagis.

Då vissa sånger är blivande dagisdiscoklassiker som Pee-Pee in the Potty är andra ljuva vuxna textsnickrare som Happy Home (Keep On Writing). Har du ett barn, ge den Alphabutt och låt oss tillsammans hoppas på en ljus framtid.

Marie Lindström

Publicerad: 2008-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-19 10:28

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4756

7 kommentarer

om man har ett barn som förstår engelska dvs.

Medlem 2008-09-19 10:59
 

om man har ett barn som förstår dvs.

david Oregistrerad 2008-09-19 14:33
 

Om man skulle skriva om Amon amarth?

SA3L Oregistrerad 2008-09-19 14:54
 

SA3L: Den har precis landat hos oss, ska ta mig en lyssning i helgen eller början av nästa vecka.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-09-19 15:05
 

Såga gärna Amon. Sjukt överskattat.

Erik Oregistrerad 2008-09-19 15:08
 

Äta fisar?

Brasse Oregistrerad 2008-09-19 16:39
 

Gött, då har jag hunnit lyssna på den ett antal gånger.
Erik: deras förra är sjukt bra, fakta.

SA3L Oregistrerad 2008-09-19 17:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig