dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pelle Carlberg: The Lilac Time
The Lilac Time (album, cd) Pelle Carlberg
2008
Labrador/Border
6/10

Inte lika fastkladdande

Pelle Carlberg är väldigt charmig live. Jag såg honom på Mosebacke inför albumsläppet förra veckan och reagerade på hur dansant det var och hur glad jag blev. Det kanske hade någonting med ölen och sällskapet att göra också, men jag blev ändå lite lyckligare av att se den forne Edson-sångaren framföra låtarna från det nya albumet The Lilac Time på scen i sällskap med ett litet gäng musiker.

För i övrigt blev jag lite besviken på skivan. Jag gillade förra årets In a Nutshell, och även solodebuten från 2005, Everything. Now! otroligt mycket. Fyndiga, popiga album med riktiga dängor som fastnade i hjärnan, på tungan och i resten av kroppen också för den delen.

The Lilac Time fortsätter visserligen på samma popiga spår med fyndiga texter och låtnamn – som 1983 (Pelle & Sebastian), första singeln som kom i somras. Texter som till min glädje och irritation retar mig, som Animal Lovers, en låt som handlar om personer som tycks bry sig mer om djur än människor.

Do you remember the Rhinoceros Nelson?
The first born at a zoo
When he got sick it was a shock to the nation
A hell of ado – a hell of ado
He died, he died and people cried
When Grandma died, no one cried

Jag är själv en sådan där djurvän som han sjunger om. Inte så att jag grät över Noshörningen Nelson. Men ändå.

Som sagt, fyndigheten finns. Och samma pop som tidigare. Men ändå är The Lilac Time inte lika lockande som de två tidigare skivorna. Kanske lite mer dystert och nedstämt, kanske inte lika rakt och enkelt som de andra. Det är inget som direkt fastnar, inget som får smilbanden att höja sig för någon längre tid. Tonerna är trevliga, men gör mest ett kort gästspel i min hjärna för att sedan lämna plats åt någonting annat. Bäst är Metal to Metal, som faktiskt är ett av de få spår som fastnar, och härlgt handklappspopiga Ryan Air-dissen Fly Me To The Moon. Här känner jag att Pelle Carlberg tilltalar mig på det sätt som han gjorde tidigare. Annars rekommenderar jag livespelningar mer.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-09-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-09-03 23:12

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4730

6 kommentarer

Vilken barnslig textrad. Noshörningen Nelson…

Medlem 2008-09-04 07:49
 

Sån här pissnödig musik finns det alldeles för mycket av. Att sen skriva på ett språk man uppenbarligen inte behärskar om ett ämne som noshörningar med grötrim värre än Gessle – ja vad säger man? Sen är det ju lite predofil-varning på omslaget. Vad tänkte A&R på skivbolaget egentligen? Man kanske skall tipsa Expressen – löpsedeln lär bli ”Svensk popstjärna i PEDOFIL-attack!!!!!!!!”.

Stu Boy King Oregistrerad 2008-09-04 12:37
 

Carlberg behöver uppenbarligen plugga engelska eller skriva på svenska (”a hell of ado” är en rad som borde ge spöstraff). Sen undrar jag varför han döpt skivan efter Stephen Duffys folkpopband.

JET Oregistrerad 2008-09-05 03:17
 

As far as the whole animal lovers thing, I totally get that it’s more about addressing respect toward people. Personally, I’ve been veggie and into animal rights for nearly 11 years. I had a hard time dealing with being gay while growing up in the very small, conservative farm town I’m from (the headquarters of one of the nation’s largest anti-gay political groups, as well as the Ku Klux Klan) so I found feminism and Women’s Studies in college and focused on eco-feminism and how the subordination of people is directly related to how we treat animals and our environment. So, that’s my story and I actually love ”Animal Lovers” because that one line ”they treat you like an animal” pretty much sums up the core of why I’m about animal rights. It’s all about trying to be a good, kind, and responsible person, and I love the honesty of that song and how it translates to me in my particular world view.

Jonathan Oregistrerad 2008-09-09 14:53
 

Ruskigt obegåvad soloartist. Skötte sig hyfsat i Edson, men kan bara vara tramsig under eget namn. Spyr på såna artister/textförfattare.

Sid Farkus Oregistrerad 2008-09-13 19:52
 

Själv tycker jag att det kan vara jäkligt befriande med texter som inte försöker för mycket. Jago Tror inte att han har försökt att skriva särskilt djupa eller komplicerade texter. Vissa kanske kallar det banalt – men de skulle nog kalla Seinfeld för banalt också.

Eric Oregistrerad 2008-10-09 12:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig