At the Gates 1996-2008

At the Gates: The Red in the Sky Is Ours
The Red in the Sky Is Ours (album, cd) At the Gates
1992
Peaceville/Playground
8/10

Kingdom fucking gone

At the Gates debutalbum från 1992 kan upplevas som en smått udda sak. Eller, nej, det är en udda sak. Punkt slut. Den spretar betänkligt i uppbyggnaden, produktionen är matt och du får leva med envisa instick av en fiol. Dödsmetall och fioler är inte som ler och långhalm direkt. Men, det är trots allt en sjuhelsikes platta och ovanstående tveksamheter gör sitt sett till helheten.

Jag vill inte ta ordet progressivt i min mun när jag lyssnar på The Red in the Sky Is Ours, men experimentellt går lättare. Den är snudd på barnsligt naiv ibland och mallen för skapandet verkar ha varit att göra något som ingen annan har gjort.

Det är verkligen ingen rak väg mellan öppningsspåret The Red in the Sky Is Ours/The Season to Come och det avslutande spåret City of Screaming Statues. Det bjuds på tvära omställningar och emellanåt är de snubblande nära att lägga krokben för sig själva. Som i Through Gardens of Grief, där det piskas upp ett snabbt och trevligt tempo för att sedan störtdyka ner i en moloken och tempofattig fiol.

Nog tjatat om fioler. Gillar du death metal, så gillar du gitarrer. At the Gates signum är och förblir gitarrerna. The Red in the Sky Is Ours är givetvis inget undantag, även om det här albumet skiljer sig jämfört med de senare släppen. Det är ett avigt och snårigt gitarrspel som når sin klimax på Windows. Faktum är att At the Gates aldrig är bättre än på nyss nämnda låt. Sanslöst bra helt enkelt.

Med ett mästerligt trumspelande, laddade gitarrer och en trevlig bas (tror jag, den hörs tyvärr alltför dåligt i den matta produktionen), så är den sista pusselbiten Tomas Lindbergs sång. Han gastar, väser och spottar frustrerat och om man ska vara ärlig så är det inte alltid så stabilt. Det snubblas på orden och texternas uppbyggnad passar inte med riffen alla gånger. Nästan som om sången är lite påtvingad vissa partier. Det som räddar allting är dock röstens karaktär. Den passar obehagligt bra med resten av skivans spretiga uppbyggnad och ackompanjerar den skitiga och nakna dödsmetallen väl.

The Red in the Sky Is Ours är ingen lätt resa, men desto mindre en du måste göra.

Publicerad: 2008-09-04 20:58 / Uppdaterad: 2008-09-05 08:21

Kategori: At the Gates, Recension | Recension: #4731

2 kommentarer

Håller med fullständigt. ”Windows” är At the gates bästa låt. Tycker för övrigt hela plattan är bättre än ”Slaughter of the soul”. Varför inte fler recensioner av Mats?

Erik Oregistrerad 2008-09-05 14:38
 

Gardens of Grief versionen av ”City of Screaming Statues” slår denna totalt.

Efter den lovande debuten gick At the Gates ner sig i riffkaskader, fiol och flum, seden vart det melodi till max. Synd, debuten var ju hur bra som helst…..

Medlem 2008-09-05 16:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig