dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Band in Box: This Fiction
This Fiction (album, cd) Band in Box
2008
Stereo Test Kit Records/Border
7/10

Tänkt utanför lådan

Jag rensar ”att skriva om”-högen inför höstens många släpp. Band in Box ligger överst. Det har gjort så ett tag. Albumet This Fiction släpptes för någon månad sen och försvann i sommarvärmen. När stormvindar drar in över Göteborg vars kulturkalas har affischer på stan som nästan exakt ser ut som omslaget till This Fiction påminns jag och albumet åker fram och snurrar konstant i spelaren. Jag måste skriva.

Först manifestet. Jag tycker inte om det men nu skriver jag det så jag blir av med det.

Reglerna för Band in Box:

1. Band in Box ska utforska ett nytt instrument varje månad. Siri af Burén, som är Band in Box, säger i pressreleasen: ”If I don’t know anything about playing a specific instrument, neither will I know when I’ll make mistakes. Each instrument gets a tune of its own and each tune will have its own sound, smell and taste.”
2. Band in Box ska aldrig bli större än 1,5 gånger 1,5 meter.
3. Bara riktiga instrument är tillåtna.

Sällan fungerar manifest som något annat än för att påkalla uppmärksamhet åt och ursäkta skakiga och enkla produktioner. I Band in Box fall är det snarare tvärtom. Manifestet är ett löfte, ett åtagande. Så visst är det ett bra manifest, även om manifest i grunden är en dålig idé i musiksammanhang och ofta glöms bort efter hand.

Men under inspelningen av This Fiction var det ändå ett instrument i månaden som lade grunden till arbetet med och inspirationen för albumet. Siri af Burén är därför av förklarliga skäl ingen stor musiker. Blåset kommer i brottsstycken och dragspelet i gälla, enkla toner. Men resultatet är fascinerande. This Fiction handlar snarare om komposition än slingor och takt. Sammansättningen av melodierna är ett fängslande kapitel för sig.

This Fiction är rikt smyckad sängkammarindie. Den är uttalad infantil men jag finner inget av det i musiken. Tamburinen är för dov, sången för ren och melodierna har inget spring i benen. This Fiction må till ytan vara uppstoppade djur och trädklättring men under ytan lurar en sansad Frida Hyvönen eller en experimentell El Perro del Mar för att ta jämförelsen långt.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2008-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-18 20:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4707

6 kommentarer

På tal om Frida Hyvönen – vad tycker du om nya singeln ”Enemy Within”?!

Gorillan Oregistrerad 2008-08-19 00:12
 

Den här slagdängan bag in a box som man hört en del på uteserveringarna i sommar, har den något med det här att göra?

Medlem 2008-08-19 06:34
 

Gorillan: Det bådar gott för albumet. Tyvärr missade jag henne på Way Out West förra helgen och jag antar att hon spelade en del nytt där.

Maria Gustafsson Redaktionen 2008-08-19 07:52
 

Hon spelade enligt utsago bara nytt material. Fast jag vet inte hur onykter min vän var.

RONNA Oregistrerad 2008-08-19 08:29
 

Drack din vän Bag In Box eller?

Sned ribba LInus? Oregistrerad 2008-08-19 12:19
 

Det stämmer, hon spelade bara nya låtar. och jag var inte särskilt onykter.

Medlem 2008-08-20 00:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig