dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Radio Dept.: Freddie and the Trojan Horse
Freddie and the Trojan Horse (ep, mp3) The Radio Dept.
2008
Labrador
8/10

Underbara mummel

Det är svårt att höra vad Johan Duncanson sjunger. Jag tror inte vi ska skylla det på sluddrande, utan mer på att musiken tar över och hans röst ligger långt bak bland alla trolska syntslingor. Ja, kanske lite på sluddrande också.

Hur som helst förstod jag inte, förrän jag läste texten, att förstasingeln från albumet Clinging to a Scheme som (äntligen!) kommer i september, Freddie and the Trojan Horse, handlar om vår statsminister och hans gäng.

Freddie, one day
All of the workers that you led astray
Will make you pay
Oh Freddie, you should know
Can’t punish people ’cause your hair won’t grow
It’s alright, just let go

En politisk poplåt alltså. Inte något som vi är vana vid från radiodepartementet, men visst känner man igen det typiska The Radio Dept.-soundet. Och visst ger syntslingorna fortfarande rysningar i ryggen.

Förutom att vara första singeln från kommande albumet är låten såklart också huvudspår på EP:n med samma namn, en EP som var övrigt innehåller tre andra spår. Closing Scene är en repetitiv, stundtals brummande, mestadels sånglös sak där Duncansons otydliga mumlande repeteras om och om igen (om någon vet vad som sägs/sjungs, meddela mig gärna). Efter någon lyssning upptäcker man att musiken dock har fler nyanser än man först anade, vilket gör det hela till ett spännande stycke. Det gömda sistaspåret är en kortare och skitigare version helt utan sång.

Tredje låten, The Room, Tarzana, är en mjuk, nästan porlande två och en halvminutare som påminner om tidigare lugna låtar som The Things That Went Wrong och Your Father. Den känns bekant men inte tråkig, snarare behaglig. Avslutar den gör förstås ett mikrofonbrus.

Sammantaget ser det här testet inför den stundande fullängdaren positivt ut. Det är ett The Radio Dept. som vi känner igen, men det är inte någonsin uttråkande. Lång väntan kan ge höga förväntningar och förhoppningar, men än så länge slår Duncanson, Tjäder och Carlberg mig med sin storhet. Visserligen triggas kanske mina krav inför albumet upp ännu mer, men å andra sidan – just nu känns det inte som om The Radio Dept. kan åstadkomma någonting dåligt.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-08-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-03 20:04

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4690

13 kommentarer

Albumet borde inte bli en besvikelse…

Gorillan Oregistrerad 2008-08-04 08:05
 

Håller med om betyget!

RONNA Oregistrerad 2008-08-04 09:26
 

Sveriges bästa band och ett av världens finaste popband!

Primal Oregistrerad 2008-08-04 10:11
 

Sveriges bästa band men låten Freddie… känns något krystad och som ett skrik från en medelklass som är sjukt bortskämd. Att den svenske arbetaren skulle fått det så jävligt är ju rent nys. Fast det är ju klart de arbetslösa musikerna som vant sig vid att stämpla och tjäna bra med pengar utan att behöva arbeta har ju fått det något sämre. Men dessa ska väl å andra sidan inte kallas för arbetare…

Q Oregistrerad 2008-08-04 10:42
 

Jaha, det blir väl till att plocka upp den här skivan på vägen hem då…

Medlem 2008-08-04 11:46
 

Håller med Q i allt utom att de är världens bästa band. Politisk pop får inte kännas krystad. Förutom Alkberg är det få som klarar av sådan musik i ett land som Sverige där alla har det lite bättre än de förtjänar.

Kubilaj Oregistrerad 2008-08-04 12:08
 

Det är en bra låt men texten ger mig rysningar (inte den bra sorten). Jag är heller ingen Reinfeldt-fan, men apropå det politiska säger jag som Homer: ”It takes two to lie, Marge – one to lie and one to listen”.

HR Oregistrerad 2008-08-04 12:10
 

Typisk arg skåning-musik.

Medlem 2008-08-04 14:25
 

briljant.

Medlem 2008-08-04 18:36
 

JoEPP: Word!

Empa Oregistrerad 2008-08-04 20:47
 

tricky

Modern Day Moses Oregistrerad 2008-08-04 21:27
 

Radio Dept. är jäkligt bra, men ”Freddie” är väl faktiskt oerhört tråkig, eller? Jag kan inte riktigt lista ut om det bara är den jättefåniga texten eller om det också är musiken som blivit sämre.

Olf Oregistrerad 2008-08-06 09:53
 

Men snälla nån, ”Freddie…” är ju den första riktigt bra radio dept-låten på länge! Men det är klart, alla kanske inte fattar vilket mästerverk det är. Mest jag, lokko, tidningarna etc o sonic och några till. Men fortsätt lyssna på strange things will happen ni. Eller wille craford.

anna Oregistrerad 2008-08-08 11:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig