dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fontän: Early morning
Early morning (singel, 12”) Fontän
2008
Information
7/10

Studiomixen är starkast

Jag ser få värden i att samla på fysiska exemplar av musik. För ett drygt år sedan packade jag ihop min skivsamling i papperskassar och ställde dem prydligt i rad uppe på vinden. När jag här om veckan gick in i en skivbutik ihop med en god vän var upplevelsen nostalgisk: jag hade inte satt min fot mellan de där raderna av skivhyllor på säkert fyra år.

Istället vårdar jag mitt iTunes; katalogiserar och ympar ofta; kasserar och sparar. Jag gör det av tre skäl: (a) det är betydligt enklare att ha all musik digital än att behöva krångla med skivor, (b) att fylla på sitt digitala bibliotek är det överlägset billigaste sättet att tillskansa sig ny musik och (c) de flesta artister jag engagerar mig i motiverar inte riktigt varför jag ska införskaffa mig deras musik på cd- eller vinylskivor.

Med Studios label Information är det annorlunda. Tillvägagångssättet att släppa limiterad vinyl samtidigt som de upplåter digital försäljning av mp3:or är på inget sätt unikt, men musiken de producerar och släpper är så förbannat jävla bra, och snyggt paketerad, att jag kommer på mig själv med lystet granska deras vinylomslag på samma sätt som jag vanligtvis numera endast gör med sneakers. INF003 är dessutom, mycket tack vare den smått otroliga Prins Thomas-mixen, en av de bästa tolvor som släppts i Sverige på flera år.

Senast i raden är Fontäns Early morning, där a-spåret är en rappt driven, studsande dröm av en gitarrslinga och otäcka spöksyntar som helt oväntat mynnar ut i ett svajande, musikeronanerande heavy metal-solo.

Ändå är det versionen som Studio själva gjort som är den stora behållningen: tempot är neddraget, sången från originalspåret väser ”early morning, the sun is bright”, men gör det i Studios version på ett sätt som uppdaterar Happy Mondays och Hacienda lika motiverat kärleksfullt som Los Angeles-duon No Age omfamnat Kevins Shields och Sonic Youth. Early morning-tolvan är inte Informations bästa släpp hittills, men sett till hela linjen av skivor bolaget hittills gett ut passar den helt perfekt – i iTunes lika mycket som i en tilltalande rad efter varandra i skivhyllan.

Publicerad: 2008-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-03 12:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4689

7 kommentarer

Haçienda med ç, tack.

Medlem 2008-08-03 00:53
 

Motorpsycho då? En av årets bästa skivor!

AndreasX Oregistrerad 2008-08-03 10:52
 

Fint att sextio procent av texten handlar om annat än just tolvan.

RONNA Oregistrerad 2008-08-03 11:23
 

skinny teen-musik.

Medlem 2008-08-03 12:15
 

Bra låt. Gillar Sisters of Mercy-riffet.

Eddie Oregistrerad 2008-08-11 13:06
 

Hur fan sorterar man och vårdar sin digitala samling med iTunes, världens sämsta MP3-spelar- och organiseringsprogram? Prova Album Player, MP3 Toys eller jRiver Media Center så får du se vad du gått miste om.

Det enda problemet med att ha en iPhone är just det där att man måste köra iTunes och varje gång undrar man i sitt stilla sinne hur folk tolererar sån skit.

JET Oregistrerad 2008-09-05 03:13
 

[...] mood board jag skulle göra för en hemsida och föll för omslaget till deras senaste släpp Eatly mornings. Skivomslaget fick representera modern skandinavisk minimalism. Alltså det begreppet man brukar [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig