dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nas: Untitled
Untitled (album, cd) Nas
2008
The Jones Experience/Def Jam/Columbia
7/10

N.I.G.G.E.R.

Nas senaste skiva skulle först heta Nigger. För starkt tyckte delar av Universal och återförsäljare som Walmart. Hur som helst fick skivan den något mindre skarpa titeln Untitled, men Nas har dock uttalat sig om att de som känner till skivan vet vad den ska heta. Däremot lät han sitt gratismixtape få namnet The Nigger Tape några veckor innan.

Nigger är i övrigt en väldigt väl vald titel för Nas nionde skiva och beskriver nog dess tema och stil bättre än något annat ord. För skivan behandlar undantagslöst den strukturella rasism som finns i dagens Amerika. Fördomar behandlas tillsammans med Busta RhymesFried Chicken och på Sly Fox attackerar Nas TV-kanalen Fox och dess vridna nyheter. Allt ur ett svart perspektiv. Det är hårt, rakt på sak och väldigt sant. Det var längesedan Nas var så här arg och kritisk och stundals känns texterna lika offensiva som på en Dead Prez-skiva. Så finner vi också stic.man från Dead Prez bakom tre av skivans produktioner. I övrigt är det väl lite på produktionsbiten som Nas skivor tappar poänger, för texterna är både poetiska och med betydande innehåll.

Även om Untitled är en jämnare skiva än Hip Hop Is Dead så är den soundmässigt ibland ute på villovägar. Det är också lite där felen har varit mer eller mindre de senaste tio åren. En artist som Nas borde ha möjligheten att välja gräddan av produktioner. Tur att han åtminstone har en av hiphopvärldens bäst vässade pennor. En penna som varken låter sig knäckas, hållas trubbig eller sluta skrivas med.

Nas – Be a Nigger Too

Nas – Hero

Nas – Sly Fox

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-07-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-29 00:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4684

14 kommentarer

Jag tyckte bättre om både Hip Hop Is Dead och Street’s Disciple. Visst har den här sina stunder, men de är lite för få och inte så där överdrivet minnesvärda.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-07-29 00:26
 

Årets bästa skiva.

Olu Dara Oregistrerad 2008-07-29 00:45
 

Mixtapen var bättre. Sly fox kan vara årets sämsta låt, alla kategorier.

Henrik Oregistrerad 2008-07-29 01:04
 

Alltså, seriöst – vad är det här för jävla skit ni recenserar?

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-07-29 04:07
 

De recenserar en skiva av killen som en gång i tiden gjorde världens kanske bästa hiphopskiva. Vad är ditt problem?

Tyst arg skåning.

RONNA Oregistrerad 2008-07-29 07:43
 

Tror det hela är en hämnd för Kissplattorna.
Bon Jovi var förresten rätt bra 1986..

Medlem 2008-07-29 08:57
 

Varför blev det ingen 100 artiklar lång MAIDEN special??? När ni hade en KISS??? Vilket band har betytt mest för metallens utveckling?!??

Maiden Army Sweden Oregistrerad 2008-07-29 13:59
 

Det var skillnad på 1600 och 1800-talens kvinnor och de bortskämda fittluder som finns idag
Det blir värre å värre
Vem vill bidra till skattepengar, anställningar eller jobb åt detta patrask?

bjorn Oregistrerad 2008-07-29 14:04
 

Mest för metallens utveckling har nog Sir Henry Bessemer betytt tror jag. I sammanhanget är Bruce Dickinssons värja värd att nämna. Samt den där fjolliga snubben på gitarr, Jannik Gers. Men utan Lasse Berghagens gullande med Nicko skulle ju Maiden inte ens sälja ut Annexet!

Rakad Pung Oregistrerad 2008-07-29 15:00
 

Jag tycker att skivan var lite väl snäll och trallvänlig.

ulf schenkmanis Oregistrerad 2008-07-30 10:25
 

skivan var en klassiker i dagens hip hop, han är politisk och väldigt rätt, det är lättare att förstå vad nas försöker säga om man följer politiken och förstår hur mycket som hålls ifrån de vanliga människor utav en världs ”goverment”, Nas kom återigen tillbaka till en form utav avancerade texter och flow som saknas grovt idag, inte en enda svag låt på skivan, om ett par månader eller år kommer den här skivan var nämnd en självklar klassiker

Rahul King Oregistrerad 2008-08-01 14:40
 

Synd bara att den är så sjukt dåligt producerad. Det låter verkligen inte bra om musiken. Och ”Black President” är närmast pinsam. Han har definitivt gjort bättre.

apfiguren Oregistrerad 2008-08-01 23:50
 

Produktionerna är finfina just därför att Nas texter – och inte slamrande plastbeats – hamnar i fokus (med några undantag). Hade exempelvis ‘Black President’ eller ‘N.I.G.G.E.R.’ haft tydligare trummor och loops hade texterna hamnat i bakgrunden. Nu är den närapå perfekt.

Daniel Oregistrerad 2008-08-04 12:48
 

i watch cbs and i see b.s.

nas did it again
f”king insane

doncamillo Oregistrerad 2010-07-22 07:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig