dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Beck: Modern Guilt
Modern Guilt (album, aac) Beck
2008
XL/Playground
6/10

Vår moderna livsangst

Lyssna

Sök efter skivan

I vanliga fall när Danger Mouse är inblandad i någonting brukar han ta över helt och hållet. Hans stil är det som kommer ut i andra änden av produktionen. Men inte i fallet Modern Guilt. Här låter det istället som om de bägge närmat sig varandra med respekt och ärlig nyfikenhet på varandra.

Resultatet är tio låtar, på 33 minuter. Omisskännligt Beck. Omisskännligt Danger Mouse. Förkärlek till klaviatur av olika slag, lite elektronik, minimalism och popmelodier. Det är nästan synligt genom musiken deras nickningar till varandra i studion. Från början var det bara tänkt att bli några låtar, men när de blev så nöjda med resultatet samlades de igen för att spela in hela albumet.

Med lätt hand går Beck över det moderna livets angst och kommenterar det han ser och rör sig kring. Som vanligt inte fyllt av substans, men inte heller substanslöst. Han är äldre nu, men hans sätt att närma sig världen har inte förändrats så särskilt mycket. It ain’t no fun if you can’t play with it.

Men samtidigt händer det inte så mycket här. Danger Mouse har en tendens att bli lite tom i sitt producerande. Det sker inte så mycket mer än det som hörs direkt. Det finns ingenting att upptäcka, även om det översta lagret är lekfullt så finns det ingenting mer. Och det här är inte en sida som Beck behöver förstärka.

Fast jag kan inte såga Beck heller. Alla hans skivor har spelats friskt i mina hörlurar och högtalare. Jag kommer lyssna en hel del på den här också. Men den är knappast världsomvälvande. Ungefär som att kallt konstatera att världen omkring oss går åt helvete, men mest ha dåligt samvete av att man inte orkar göra så mycket åt det, inte att man är med och skapar världen hela tiden.

Kal Ström

Publicerad: 2008-07-14 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-14 12:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4668

8 kommentarer

Denna skiva har fått skyhöga betyg i utländsk press, men det här känns som ett rimligt betyg – Beck har varit mycket intressantare!

Gorillan Oregistrerad 2008-07-14 09:29
 

Vet inget om skivan men jisses vilket snyggt omslag!

Medlem 2008-07-14 11:23
 

Inget Beck-omslag kan väl vara snyggare än det här?

Trevlig skiva i övrigt. Tämligen lågmäld och enkel, men jag gillade The Information bättre.

Medlem 2008-07-14 15:14
 

Det är alltså en länk i min översta mening till
http://dagensskiva.com/1999/12/02/beck-midnite-vultures/ men det syns inte så bra.

Medlem 2008-07-14 15:15
 

Så många ord och inte ett enda av dem är thetan. Imponerande!

Medlem 2008-07-14 19:06
 

Gamma Ray är sommarens låt. Bättre bilåkarlåt får man leta efter.

tomas Oregistrerad 2008-07-14 21:04
 

Ja, omslaget var verkligen imponerande. Hoppas skivan lever upp till samma nivå, men om man ska lyssna på recensionen så verkar det ju tveksamt.

Simon Oregistrerad 2008-07-15 14:47
 

Tyckte skivan var helt fantastiskt.. mer freak folkig och drömskt psykadelisk än tidigare.. grym att idka älskog till :D

Månbarn Oregistrerad 2008-10-01 16:10
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig