dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Like Rats From a Sinking Ship: Sxy sxy gsw EP
Sxy sxy gsw EP (ep, cd) Like Rats From a Sinking Ship
2008
The Perfect Hoax
9/10

Norsk dynamit

Än en gång visar sig Refuseds inflytande på hardcorescenens fortlevnad. Framförallt musiken combon framförde på The shape of punk to come, hardcore de gjorde till sin egen genom att gå utanför ramarna och blanda in, för genren, främmande element. De elektroniska landskap Refused lade sig till med har anammats av många efterföljare och nämnda skiva ses som en milstolpe och hyllas av många artister, däribland Duff McKagan och Jay Bentley från Bad Religion.

Denna Trondheimkvartett stämmer in i hyllningssången och låter ibland mer som Refused än Refused själva. Vad som gör att detta inte blir en blek kopia är dels att det är oerhört kompetent framfört och görs med en sådan frenesi att inte ens Dennis Lyxzén skulle hänga med i svängarna längre och dels att influenserna inte bara begränsas till Umeås hardcorepluton. Jag hör The Blood Brothers runt Burn Piano Island burn, The Locust och At The Drive-Ins In casino out paketerade i detta kaos till EP, vars fullständiga namn är Sexy sexy gunshot wound. Alla alldeles utmärkta skivor och band. Att det sedan är ett norskt band som ligger bakom detta är anmärkningsvärt och jag antar att de, tillsammans med kompisarna i Haust, tar över stafettpinnen från The Spectacle.

I plattans höjdpunkt Smash the crystal larynx! vågar bandet ta musiken på en berg-och-dalbana mellan högt och lågt där högt betyder ett kaos utan dess like för att avsluta låten lågt med ett känslosamt mantra som upprepas:
- Let’s tear this room apart, come see the other side.
Vansinnigt bra och övergången till efterföljande Vulture culture, ett åttaminuters droneaktigt spår, känns klockren.

De uppenbara influenserna till trots är detta ett band för framtiden. Kan de bara finslipa sin egen stil ytterligare kommer betyget bli högre i framtiden, var så säkra. Det enerverande klicket i bastrumman kan väl dessutom skippas till nästa gång låtar ska sättas på pränt, okej?

Publicerad: 2008-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-03 10:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4658

7 kommentarer

Bra recension av ett förmodat bra band. Skall definitivt kollas upp så fort jag kommer hem.

invalid litter dept. Medlem 2008-07-04 07:12
 

Tack för tipset – riktigt bra EP!

Anti-Kris Oregistrerad 2008-07-04 10:08
 

Bravisimo!

Bosse Gran Oregistrerad 2008-07-04 22:15
 

Hej och hå, det här var otroligt härligt minsann! Ska köpas!

KR Oregistrerad 2008-07-12 00:48
 

[...] Like Rats From a Sinking Ship är i vår aktuella med ny skiva och i likhet med Sxy sxy gsw EP:n från 2008 går de även denna gång på total [...]

 

Fantastisk recension måste säga. Jag har lyssnar på en låt för första gången nu – samtidigt som jag läser recensionen. Bandet låter skitbra – referenserna är spot-on. Pricken över i:et i recensionen är din anmärkning på det hemska kaggeklicket (whyyyyy do they do that – resten har ju en helt annan och mer organisk ljudbild, elektronikan inräknad).

Riktigt lovande band – kaggen till trots!

Patrik Oregistrerad 2011-05-04 09:54
 

[...] släppet 2008, EP:n Sxy Sxy Gsw, visade upp ett band i vardande, en formbar enhet som visste åt vilket håll man skulle – [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig