dagensskiva.com

48 timmar

Recension

N*E*R*D: Seeing Sounds
Seeing Sounds (album, mp3) N*E*R*D
2008
Interscope/Universal
8/10

Jag ser ljudet

Pharrell sätter scenen till tonerna av en cykeltur i en varm stadskärna. Det är hett som i Do The Right Thing, men låter som en scen ur Singin’ in the Rain.. Pharrell börjar se ljud i regnbågens alla färger. En snygg bas kommer inrullande, en gitarr kittlar i bakgrunden. Det är dags för action.

Och det är faktiskt ert problem om ni inte känner det här.

I en enda låt pumpar Pharrell in lika mycket kreativitet som Lil’ Wayne i en hel årsförbrukning av mixtapes och nätsläpp. Om man nu över huvud taget ska jämföra och prata om N*E*R*D i termer av hiphop (just den här veckan kändes det nödvändigt). Det är mest av gammal vana, för det är i ärlighetens namn ganska längesen de intresserade sig för hiphopen på allvar.

När snärtbasen sen vrids upp till max och ett stötigt enerverande horn leder fram till årets återupprepningsramsa nummer ett, ”All the girls standing in the line for the bathroom”, kunde jag inte bry mig mindre om hiphop/inte hiphop. Den där raden har byggt ett bo i min hjärna och jag trivs med den. Jag räknar med att den står sig till året är över. Och ett handklapp på det. Fantastiskt.

Det galna är att trion (om vi nu för en stund ska låtsas att det här inte är Pharrell Williams show) mer eller mindre lyckas öka och sen hålla tempot genom hela skivan. Visst det dippar några gånger (Sooner or Later är till exempel ett ganska misslyckat lågtemponummer med ett ganska risigt gitarrsolo mot slutet och Happy är rätt anonym).

Så jag kanske blir den siste svensken som sitter och spisar Pharrell & Co och erkänner att jag gillar det. Jag har inget problem med det. Seeing Sounds är ett smörgåsbord av ljud som kommer att räcka länge.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-06-15 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-15 00:19

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4633

8 kommentarer

damn right!
är väl egentligen bara Sooner Or Later och Happy en mår bäst av att inte ha hört.

…så bättre än Carter 3 är den inte.

Medlem 2008-06-15 00:11
 

Känns ungefär lika intressant som Eric Gadds nya skiva…

(listar för övrigt de 100 bästa soullåtarna – klicka på Gorillan)

Gorillan Oregistrerad 2008-06-15 00:15
 

Make em say UUUUUGGGGGHHHHH!!!!!!!!!!

Master P Oregistrerad 2008-06-15 00:52
 

wow!din lista blåste verkligen ut hjärnan på mig.
så nytt,så spännande.

Medlem 2008-06-15 00:59
 

men detta ska kollas upp

phewe Oregistrerad 2008-06-15 01:01
 

Jag är ingen expert.

Men av videon att döma. Så är inte All the girls standing in the line for the bathroom någon You gotta fight for your right to party. Direkt. Eller? Den verkar liksom. Lite mer tragisk.

Och ja. Mitt bruk av interpunktuation. Överskred just risknivån. Så jag kommer ta lite längre sentences liksom härifrån.

Asså vad jag menar är att det verkar, utifrån videon sett, som om låten har ett budskap man inte direkt vill partya loss till. Men jag kan ha fel, jag tittade mest på de rörliga bilderna och lyssnade inte så mycket på texten. Men det skulle vara kul med en replik från någon insatt, jag vill inte nämna några namn, men Hamberg flyter osökt in i.. så att säga… bilden.

Medlem 2008-06-15 01:08
 

Recensera Derrick May.

Johan Oregistrerad 2008-06-15 09:26
 

Kul att dom år på banan igen, efter förra plattans magplask.
Det här kan mycket väl bli mitt efterlängtade ”sommaren-2008-sountrack”

Medlem 2008-06-15 21:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig