dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Adele: 19
19 (album, mp3) Adele
2008
XL/Playground
5/10

Light

Adele är ytterligare en mycket ung och omhuldad begåvning från Storbritannien som kan själv. Nyligen fyllda 20 hyllas hon för sin låtskrivarförmåga och sin karaktäristiska röst som hon kombinerar i en blandning av pop, folk, soul och jazz. Likheter skönjs med ålderkvinnor som Regina Spektor och Feist samtidigt som retroanslaget är tydligt, något hon har gemensamt med både Amy Winehouse och Duffy.

Det hinns med mycket på albumets 44 minuter. Från triphop med stora stråkar i Cold Shoulder, via avskalad ballad med akustisk gitarr i Daydreams till Dylan-covern Make You Feel My Love. Ambitionerna lyckas bäst i Right As Rain, inte minst på grund av orgeln, och i vemodiga Hometown Glory. I andra fall blir det mest grötig poppannkaka av det hela, som i tröttsamma Tired.

19 är ett genomarbetat och mångfacetterat stycke musik. Slutsatsen blir ändå att kvalitet och känsla inte alltid hör samman. Adeles musikaliska fusion är alldeles för lättviktig och menlös för att beröra. I strömmen av Jamies, Kates och Peñates försvinner den snabbt.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-06-09 03:48 / Uppdaterad: 2008-06-09 07:52

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4626

3 kommentarer

Yesterdays news…

Medlem 2008-06-09 10:39
 

Tycker ändå låtar som Hometown Glory, Cold Shoulder och Make you feel my Love är riktigt jäkla bra. Tycker inte plattan är menlös, om än med lite svagare partier. Men men, så är det med musik. Olika tycke och smak.

Robert Oregistrerad 2008-06-09 15:29
 

[...] debut 19 skrevs när hon var 19 och handlade om att göra slut. 21 skrevs när hon var 21 och handlar om att [...]

Adele "21" | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-03-18 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig