dagensskiva.com

48 timmar

Text

25 års väntan är över – Kiss på Stadion

Kiss - Rockfoto - Foto: Annika Berglund

Bild: Annika Berglund (Rockfoto.nu)

Det är ganska exakt 25 år sedan jag började lyssna på Kiss, det började med All Hell’s Breakin Loose på en MTV-vhs. Nästan lika länge har jag velat se bandet live (för att vara exakt sedan de spelade i Sverige på Animalize-turnén 1984 med Bon Jovi som förband).

Just därför känns det helt omöjligt för mig att recensera konserten på Stockholms Stadion.

Jag visste precis vad jag skulle få (låtlistan har inte direkt varit någon hemlighet). Så hur skulle jag kunna bedöma när jag får höra några av mina absoluta favoritlåtar riktigt högt?

Det kan jag så klart inte.

Visst, Paul Stanley sjunger riktigt risigt ibland och helt katastrofalt illa under I Was Made for Loving You. Å andra sidan väger Gene Simmons upp genom att vara rakt igenom fenomenal. Han lyckas till och med få en låt som jag på förhand hoppats att de skulle välja bort, I Love It Loud, att bli en av kvällens absoluta höjdpunkter. Bassolot som inleder är också det enda solo som är värt tiden (trots att det egentligen bara är ett ondskefullt muller). Han lyckas till och med se riktigt farlig ut under den korta enmansshowen.

Martin Carlsson tycker att Eric Singer sjunger illa och att Tommy Thayer är för teknisk i sitt gitarrspel, men det är aldrig något jag reflekterar över. Jag tycker bara att de levererar. Sen är i och för sig trumsolon och enmansutflykter på gitarren något som borde förbjudas. Maken till temposänkning är svår att hitta. Att lägga de båda konstpauserna så nära varandra är oväntat slarvigt i en i övrigt extremt välregisserad show.

Sverige får den något nedbantade versionen av låtlistan (i början av turnén spelades hela den klassiska Alive! mer eller mindre rakt av). Firehouse, Watchin’ You och Rock Bottom har plockats bort. Efter Alive!-setet följer ett urval om sju av bandets allra största hits.

Fram till Thayers soloutflykt i slutet av She är det mesta också mer eller mindre toppen. Sen slarvas tempot helt bort . Även om det vänder uppåt igen så snart Let Me Go, Rock’n’Roll sparkas igång.

Markus Larsson på Aftonbladet tycker däremot att det mesta i den första delen av setet är ganska kasst. Det får han väl för all del göra, men jag kan ju aldrig hålla med om att Got to Choose, Parasite och She skulle vara dåliga låtar. Att trumsolot saboterar 100,000 Years skriver jag under på.

Fredrik Strage hade föredragit om Kiss fokuserat på 80-talet och tycker att Deuce och Strutter är torftig boogierock. Det kommer vi så klart aldrig att bli överens om. Många av kidsen i publiken håller säkert Guitar Hero-hiten lika kär som deras pappor och mammor som minns den från debutalbumet.

Det är inte det bästa jag sett på en scen, men det är skönt att äntligen få ha gjort det. Låtvalet är, om inte oklanderligt och exakt det jag skulle ha gjort själv, så ändå riktigt bra. Jag tycker att det är skönt att inte bara få de största framgångarna. Och precis som Linnéa Olsson tycker jag att jag fått något som är helt okej när jag går från Stadion.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-05-31 22:25 / Uppdaterad: 2010-04-06 13:21

Kategori: Kiss, Konsert

21 kommentarer

vem vill gå på konsert och få ”något helt okej”?
jag säger som hans wiklund; att ge nått okej i betyg vittnar om brist på passion.

Medlem 2008-06-01 00:31
 

ingen antagligen, men det är känslan som Patrik får efteråt om du bara läser ordentligt

Medlem 2008-06-01 10:15
 

Att vänta 25 år på detta mög säger väl en del. Kiss som månglare och entreprenörer får tio poäng. Kiss som rockband och musiker får, jag är snäll idag – 1 poäng. Har dom inte tillräkligt med pengar så dom kan änga sig åt golf och välgörenhet istället för att lura svenne banan?

Bruce Kulick Oregistrerad 2008-06-01 11:07
 

dagenskiss.com

Medlem 2008-06-01 12:12
 

Pinsamt att man släpper in sånna som som Patrick på konseren!! Man ska väl älska K IS S om man går dit???

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-06-01 12:40
 

Kiss spelade väl i Sverige någonstans kring år 2000 också? Så Patrik hade väl inte behövt vänta så länge som 25 år om han bara hade varit lite framåt.

Medlem 2008-06-01 16:18
 

Man måste ju tyvärr hålla med om att KISS faktiskt inte är lika bra som de en gång var, varken sången eller det musikaliska är på topp. Men för att ha varit igång så pass länge så måste det ändå ses som jävligt starkt jobbat.

Men det jag ser som deras största hinder för att göra riktigt bra spelningar i Sverige är utan tvekan PUBLIKEN!

Visst fanns det en del riktiga fans som verkligen gav allt, men de flesta verkade bara vara där för att kunna säga att de sett kiss och med dessa trötta, sega, stela människor är det ju självklart att det inte blir lika bra drag.

Så jag bjuder på ett stort långfinger åt alla icke-fans som sabbar allt!

Gav ALLT! Oregistrerad 2008-06-01 16:20
 

de var här -88 också för den delen och även nån gång i mitten av 90-talet (-96?) i full mundering, om jag inte kommer ihåg fel. men patte har alltid varit en revitionist.

Medlem 2008-06-01 17:46
 

Tycker de va grym rock’n roll kiss bjöd på!

Martin Oregistrerad 2008-06-01 22:39
 

Kiss är ett halvdant rockband som har fattat grejen med att tjäna pengar. Det går t.ex inte att tjäna lika mycket pengar på att ge ut skivor numer. Således gör inte Kiss det utan gör nostalgiturnéer och har svindyra biljettpriser istället. Kiss har alltid och kommer alltid handla om pengar. Inte fansen, inte musiken. Pengar!

Kristofer Oregistrerad 2008-06-02 00:54
 

Såg dom den där gången i mitten av 90-talet.
Ljummet kattkiss redan då, hade hellre sett Martin Svensson i dagsläget om jag ska vara ärlig..

Medlem 2008-06-02 11:56
 

Såg också den där konserten på stadion 1997. Dagen efter Hultsfred och sträckkörning med bil från Småland till Stockholm efter en veckas burkölande kanske inte var en optimal uppladdning. Men jag tyckte det var kul att äntligen få se dem. Då. Nu var jag inte sugen. Det har gått utför sedan dess. För att parafrasea m.i.a., patrik: Where were You in -97?

Medlem 2008-06-02 13:53
 

Nipp: Jag var i Honolulu.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-06-02 13:58
 

du har minst sagt konstiga prioriteringar. var var du -88 då?

Medlem 2008-06-02 15:20
 

Prioretera Kina innan K I S S?? Du sjunker i ansende!!

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-06-02 15:43
 

Inlägget 15:43 säger väl det mesta om intelligenskvoten hos gemene Kiss-fans.

Erik Oregistrerad 2008-06-02 15:58
 

Vadå? USA är väl typ Kina..
Tror Barack Obama skulle älska det uttalandet..

Kisstroll är lika roligt som en urinvägsinfektion.
Eller ja, sak samma visserligen..

Medlem 2008-06-02 17:14
 

KISS representerar allt som är fel i musikvärlden. Yta utan innehåll. Hoppas ormen Simmons slipper en kostsam skilsmässoprocess så vi slipper se honom på turné igen. Usch, fy och blä.

Stefan Oregistrerad 2008-06-03 11:46
 

Måste bara protestera. Trumsolot var den bästa nostalgikicken i hela konserten. Stod runt 4:e raden framifrån och kände inte att det var någon direkt temposänkning. Sen kan jag hålla med om att det inte var den bästa konserten jag sett men jag tyckte dom levererade vad man förfäntade sig.

Micke Oregistrerad 2008-06-03 11:48
 

[...] till Kiss på Stadion och Bootsy Collins på Berns. Men det var mer för att bocka av innan det är försent än för att [...]

Bäst och mest 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:16
 

[…] er basert på konsertene i Oslo og Stockholm. Selv mener jeg at dette bør være deres siste kyss. For det greier seg […]

Et siste kyss? : Tommy`s Tanker Oregistrerad 2014-11-23 22:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig