dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Scarlett Johansson: Anywhere I Lay My Head
Anywhere I Lay My Head (album, aac) Scarlett Johansson
2008
Rhino/Warner
5/10

En fördomsfull recension

Lyssna

Sök efter skivan

Kommer det en fördomsfri recension på Scarletts antagande av Tom Waits sånger?

dagensskiva.com Kommentar till recension av Elvis Costello (2008-05-21)

Nej, det är klart det inte gör, var det första jag tänkte när jag såg den kommentaren. Hur skulle det kunna gå till?

Scarlett Johansson är kanske sin generations skådespelerska. Hon är både en populärkulturell ikon, karaktärsskådespelerska och glamourfilmstjärna. Hon kan slängas in som publikdragare i mastodontskitfilm såväl som hon andra gånger är den som lyfter ett manus till något större än sig själv.

Och om det inte redan här vore omöjligt att förhålla sig neutral till att hon ger sig in i en skivkarriär är stoffet hon använder till sin skiva något som ensamt skulle tippa vågen. Tom Waits har med sin konstnärlighet och integritet byggt upp en katalog låtar som är smått oantastlig. Man behöver kanske inte nödvändigtvis gilla den, men den måste respekteras.

Så här är jag nu, späckad av fördomar och försöker skriva om Anywhere I Lay My Head. Titeln tagen från Toms låt från Rain Dogs där han brölar att var han än lägger ner sitt huvud kallar han sitt hem. Och det går inte att komma ifrån att det låter väldigt annorlunda när Scarlett sjunger samma sak. Det får en annan innebörd och en annan ton när orden reflekteras av den unga stjärnans röst.

Hon sjunger djupt och omringas av en rytm som låter Casio-synth. Bakom stämmer Sean Antanaitis (Celebration) upp med en tramporgel och allt bäddas in i ett elektriskt väsande. Scarletts röst ligger ganska långt bak. Hon låter avmätt och sval, där Waits i motsvarighet låter hetsig och nästan obehagligt närvarande.

Scarlett och producenten Dave Sitek (TV on the Radio) har skramlat ihop låtar från en stor del av Waits produktion för att fylla Scarletts debutskiva. De har valt material från skivor mellan Small Change (1976) och Real Gone (2004). Det låter lite märkligt att lyssna på dem sida vid sida med originalen då det är en ganska stor variation mellan låtarna i Waits versioner, men här på Anywhere I Lay My Head har de alla stöpts i samma form. Waits är varierad och luftig, med stort omfång.

Låtarna där David Bowie körar är de bästa, med den riktiga pärlan till första singel Falling Down allra högst. Där är den här skivan så bra som man bara kunde hoppas. Men i många andra fall är det alldeles för platt. Jag tänker att det kanske är hennes sätt att tolka den ytliga världen runt om henne, men det hjälper inte mig att höra, även om det kanske hjälper mig att förstå.

Det som är lite hoppingivande för en eventuell fortsättning av Scarletts musikkarriär är ändå Song for Joe, den enda originalproduktionen på skivan skriven av Johansson och Sitek.

Kal Ström

Publicerad: 2008-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-25 23:21

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4612

13 kommentarer

”Scarlett Johansson är kanske sin generations skådespelerska.” hahaha

mm Oregistrerad 2008-05-26 00:06
 

scarlett gör falling down fruktansvärt bra. riktigt bra låt!

nisse Oregistrerad 2008-05-26 02:00
 

när scarlett deadpannar och bowie gammelmanswailar i bakgrunden, då är skrattfesten komplett.

Medlem 2008-05-26 08:52
 

9/10. Lysande skiva.

Medlem 2008-05-26 09:00
 

gubbslem.

Medlem 2008-05-26 09:19
 

Jag hatar den.

Medlem 2008-05-26 09:38
 

Har gillat Scarlett sen första singeln, men recensionerna har varit ljumma (inte direkt förvånande).

Gorillan Oregistrerad 2008-05-26 09:41
 

Intressant projekt. Förmodligen låter det förfärligt. Det gör ju dock även originalet emellanåt.

Instämmer i den lilla hyllningen till Scarlett. Hon är riktigt stor i sin generation. Nästan lika stor som Natalie Portman.

Medlem 2008-05-26 10:41
 

Di rike och uttråkde måste väl ha noe att göre mellan di STORE DJUPE FLMERNA nokk. Men man behöva ju ikke lyssne på skita.

Kuk Lux Lan Oregistrerad 2008-05-26 17:09
 

Jag fick ett tips i min blogg om detta band:

http://www.magnacartacartel.com

Har hör talas om det någon gång bara men aldrig tagit mig tid att lyssna för ens nu. Det ångrar jag inte! De ger ut låtarna gratis som en del i deras mannifest. Jag tycker hela iden och musiken är suverän

Ted Oregistrerad 2008-05-26 21:49
 

Nej. Man gör inte såhär. Och ‘falling down’ är otroligt platt och tråkig i hennes version. Tompas är självklart sjukt mycket bättre. Nej, usch. Låt min hjälte vara.

Terese Oregistrerad 2008-05-27 00:36
 

”..en rytm som låter som en Casio synth” Exakt min tanke när jag hörde skivan. Tycker verkligen att det är för snällt med en 5:a, det antyder ju att den skulle vara medelmåttig, vilket den inte är, den är usel, en förolämpning mot Waits. Jag klarar inte ens lyssna igenom den för jag blir så förbannad på den värdelösa produktionen och hennes menlösa röst som ju tydligen var tvungen att dubbas ett antal ggr för att ens funka. Nä skippa den här skiten och lyssna på orginalet, där har ni ett riktigt geni.

krepperk Oregistrerad 2008-05-31 23:51
 

Falling Down är i alla fall bra efter en lyssning.

Medlem 2008-06-02 16:59
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig