dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Death Cab For Cutie: Narrow Stairs
Narrow Stairs (album, cd) Death Cab For Cutie
2008
Atlantic/Warner
9/10

Fan ta Ben Gibbard

Jag kan knappt lyssna på Death Cab For Cutie. Det är minerat område, jag vet att det kommer att påverka mig i en riktning som jag inte vill vandra i. Det är nära. Det är personligt. Det är plågsamt.

Men det är ändå svårt att hålla sig ifrån. Ben Gibbards storhet och geni har diskuterats, och själv vill jag mest av allt be honom att dra åt helvete just nu. Varför måste han pricka in de där jobbiga känslorna och situationerna som man försöker ta sig ur? Så sitter man där och grinar igen.

Till och med hans röst är jobbig att höra. För den påminner ju inte bara om DCFC, utan även, förstås, om The Postal Service. Fina The Postal Service som också har blivit nästintill omöjliga att lyssna på. I alla fall om man vill klara sig oskadd och utan smärre sammanbrott. ”I ’m thinking it’s a sign that the freckles in our eyes are mirror images and when we kiss they’re perfectly aligned…”

Men plågsam musik är kanske den bästa, och texter som träffar rakt i hjärtat är alltid lika speciella. Och även om jag vet att Ben Gibbard inte har någon aning om mitt liv så är jag ändå helt såld på hans beskrivning av det jag känner.

Narrow Stairs är bandets sjunde fullängdare, och kommer nästan tre år efter den hyllade Plans. Och om den skivan var genomgående mjuk är Narrow Stairs en aning hårdare, med mer gitarr och utan samma försiktighet. Men fortfarande med det så igenkänningsbara DCFC-soundet, som visar sig redan i första spårets, Bixby Canyon Bridge, första trolska gitarr. En låt som fångade mig och svalde mig hel redan vid en endaste lyssning. En otrolig start. Nästan svårt att prestera bättre efter det, och det är också en av de bästa låtarna på albumet.

Men det pendlar mellan högt och lågt, och långt och kort. Andraspåret, I Will Possess Your Heart är åtta minuter och 25 sekunder lång och Gibbards röst hör vi först efter nästan fem minuter. Här gör man som man vill och känner för, ger det mig känslan. Death Cab är stora nu.

Och det går mellan sorgsna och glada miner, även om de senare kanske är falska. Trots sin svarta text får No Sunlight mig att le och vicka på kroppen en aning. Vackra Grapevine Fires är en melankolisk nostalgisk sak, typiskt Death Cab For Cutie, medan Your New Twin Sized Bed är väldigt slående, på ett lustigt sätt. Man vet inte om man ska bli glad eller ledsen av den. Eller kanske känna någonting helt annat.

Och liksom starten var överväldigande är också avslutet det. The Ice is Getting Thinner är lågmäld, lugn och antagligen den sorgligaste låten på skivan. Och undertecknad kan såklart inte stoppa flödet av tårar. Det är så det går när man envisas med att lyssna på Ben Gibbard och hans alster. Fan ta honom.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-05-15 20:05 / Uppdaterad: 2008-05-15 20:05

Kategori: Allmänt, Recension | Recension: #4598

18 kommentarer

Tre lyssningar. Akkutat ein besvikelse, Kanske växar den senare men just nu nix. En 9a!?! Möjligen 5.

Kuk Lux Lan Oregistrerad 2008-05-15 20:27
 

den känns tråkig och väldigt ointressant tycker jag själv. väldigt trist då ja alltid beundrat gibbard i det mesta han gjort. älskar ju precis som du madelene the postal service och give up plattan är fortfarande det bästa han släppt ifrån sig. men det här känns tungt… ska det sluta så här? har vi hört klart från vår vän ben gibbard? mmm ja tror dessvärre det, men ja hoppas jag har fel! snälla bevisa att ja har fel…
möjligen 5 låter som ett bra betyg

Medlem 2008-05-15 23:26
 

Lugnet en nia! Bästa skivan sen, ja förmodligen Plans!

Joakim Oregistrerad 2008-05-15 23:27
 

|>Joakim
Dem har väl inte gjort någon där emellan ?
[4]

Mr L Oregistrerad 2008-05-16 09:15
 

Lite framhetsad recension eller? Du kan inte hunnit lyssna många varv innan du skrev ihop det här? Har själv lyssnat två-tre ggr och det finns mycket bra på skivan, men den håller inte en jämn kvalitet och då är nian lite väl stark. Men en sjua är det nog faktiskt.

Emil Oregistrerad 2008-05-16 12:01
 

Emil: två-tre ggr – och då är inte ditt betyg (7) framhetsat menar du?

madru Oregistrerad 2008-05-16 12:53
 

Jo, det var därför jag skrev att jag bara lyssnat två-tre ggr. Men har svårt att tänka mig att den skulle kunna växa till en nia. Å andra sidan kanske vi har olika uppfattningar om vad som kännetecknar en nia.

Emil Oregistrerad 2008-05-16 13:41
 

Åfan, kan man ha olika uppfattningar om vad som kännetecknar en nia? Och jag som trodde skivbetyg var själva definitionen på objektivt mätbara betyg, med solklara regler gällande vad som ger vilket betyg.

Medlem 2008-05-17 07:32
 

Jr: Poängen med betygen är väl snarare att vi kan jämföra vad andra skivor fått för betyg på dagens skiva, så att man vet hur mycket bättre eller sämre skivorna är enligt recensenterna. Bl a har Madelene gett Night Falls Over Kortedala en åtta, och denna en nia.

Emil Oregistrerad 2008-05-17 17:36
 

Tycker Death Cab… borde slutat med flaggan i topp och lagt av efter ”Transatlanticism”, visst finns det härliga låtar på både Plans och Narrow Stairs också, men tycker dom mer och mer tappar själ och hjärta. Har bara lyssnat igenom nya skivan 2 ggr ( så jag kan inte ge ett ärligt svar ) men det känns ibland som man får tvinga sig igenom vissa låtar. Just nu får den en 4:a av mig men kanske kan växa sig igenom sommaren.

Andréw Oregistrerad 2008-05-20 19:00
 

”I feel i must interject here. You’re getting carried away feeling sorry for yourself with these revisions and gaps in history.”

Tycker inte nya är lika bra som Plans eller Give up, så det lutar mer mot en ljummen sexa men jag ska ge den några lyssningar till..

Ryktet säger att ny The Postal Service platta är på gång i år, vet bara inte om jag vågar hoppas lika mycket som jag gjorde på Narrow stairs..

Medlem 2008-05-21 11:18
 

Nya The Postal Service kallas ”the Chinese Democracy of Indie” av Gibbard själv, so don’t hold your breath.

Jag vet att den här skivan inte kommer att växa mer för mig, fick promo-kopian en vecka innan släpp så jag har hunnit lyssna väldigt många gånger redan. Tycker faktiskt att skivan är en stor besvikelse med väldigt få ljusglimtar och är otroligt långt ifrån kvalitén som präglade ”Transatlanticism” och ”Plans”. En svag 6a från mig, om inte lägre, tyvärr.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2008-05-21 12:52
 

=/

Medlem 2008-05-21 15:36
 

Nej, verkligen ett steg nedåt för DCFC :(

johan Oregistrerad 2008-05-21 17:31
 

Tog ganska många genomlyssningar för mig att få den att riktigt fästa men till slut så känns den våldsamt bra. Där plans var ljus och hoppfull är Narrow Stairs såå mörk…och jag gillar det…

Gurra Oregistrerad 2008-05-29 14:27
 

Deras absolute bästa!! Skön OC-musik!½!

Medlem 2008-05-29 16:24
 

Har aldrig gillat death cab

Jonatan Oregistrerad 2008-10-15 12:41
 

..men narrow stairs gjorde mig positivt överraskad. Mycket bättre än tråkiga Plans! Såg dem på arvika i somras, det var tyvärr jättedåligt men denna skiva är på sina håll riktigt bra! No Sunlight, Catch, your new twin sized bed, vilka fina låtar! Kanske är en nia lite väl högt men det är absolut en bra skiva!

Jonatan Oregistrerad 2008-10-15 12:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig