dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Atmosphere: When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold
When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold (album, cd) Atmosphere
2008
Rhymesayers
8/10

När Atmosphere ger dig en söt citron?

Slug torde vara världens mest produktiva rappare. When Life Gives… är Atmospheres sjätte album i ordningen sedan debuten 1997 och då har han också tillskrivits EPs, tolv volymer av Sad Clown-serien, två skivor ihop med Murs samt haft oräkneliga gästverser i sitt CV under åren. Trots att bläcket sprutat konstant från Sean Daley sedan sent 90-tal har man aldrig behövt oroa sig för att kvaliteten ska vara lidande.

Det känns rättvist och väldigt skönt att Atmosphere och Rhymesayers har gjort sig ett sådant namn under åren. En femteplats på Billboard-listan från en storbolagsoberoende artist och för en skiva som ger något så eget och okommersialistiskt borde kunna ge fler musiker hopp.

Ljudmässigt är skivan inte särskilt överväldigande utan snarare ganska åtstramad. Piano, flertalet blås och såklart Ants kännetecknande synthesizer-baserade produktioner finns där. Det är inte världens fetaste produktioner men de är däremot fyllda med själ och nostalgi. Några roliga detaljer kring produktionerna finns faktiskt i El-P-liknande Your Glass House där TV On the Radio-sångaren Tunde Adebimpe står för ljudeffekterna. På låten The Waitress har man lyckats att få med sig Tom Waits på en litet hörn och en beatbox.

Hur som helst fungerar produktionerna alldeles utmärkt åt Slug som kanske inte är världens bästa rappare, inte heller den mest tekniska, däremot är han en av vår moderna tids största hiphopkaraktärer och textförfattare som alltid delar med sig av sig själv och helt enkelt inte försöker vara någon annan. Han skriver om sin pappa, skilda kvinnoöden, bakfylla och drogmissbruk. Inte särskilt kryptiskt och tvistat den här gången utan oftast rakt på men såklart med en hel del fyndiga metaforer. Atmosphere är verkligen värd all shine de kan få och det är på tiden att folk uppmärksammar denna musikaliskt rika Minneapolis-duo.

Atmosphere – Shoulda Known

Atmosphere – Guarantees

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-05-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-04 16:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4581

4 kommentarer

Gillar samtliga namn som dropas, speciellt Tunde Adebimpe, som varit en favorit ända sedan jag såg Tv on the Radio i New York 2005. Har inte hört särskilt mycket av Atmposphere, men ska ge den här skivan en chans.

(listar för övrigt de bästa handklappslåtarna – klicka på Gorillan. Lyssna även på Radio Depts. nya låt).

Gorillan Oregistrerad 2008-05-04 00:50
 

Backpacker-rap är sämst. Kool G Rap>Atmosphere

Old_school Oregistrerad 2008-05-04 01:27
 

5 Ryggsäckar oav 5 möjliga, jag gillar ryggsägg och jag vill mycket scratch och beatboxing och gärna inslag av bom bap!

Mr L Oregistrerad 2008-05-07 14:25
 

[...] Pontus Gustavsson skrev om storbolagsoberoende hiphop från Atmosphere. [...]

dagensskiva.com #70 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-08 23:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig