dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Papa Dee: Meets The Jamaican Giants
Meets The Jamaican Giants (album, cd) Papa Dee
2008
Cosmos Records/Bonnier Amigo
7/10

Respect due

Med utmärkta tv-serien Papas kappsäck i ryggen kommer Papa Dee tillbaka med ett album lastat med fingertoppskänsligt välvalda reggaestandards (och illa dold produktplacering från Red Stripe). Musikerna känner vi igen från avsnittet om Jamaica. Den lille tjänstemannen i mig skulle kanske kunna hitta ett och annat att anmärka på i pressetiskt avseende i den här inledningen, men jag väljer att låta det passera. För Papa Dee gör det han gör med ödmjuk värme och öppen kärlek. Det vinner över paragrafrytteri.

Det är en minst sagt imponerande styrka han och producenten Kent Gillström samlat: ErrolFlabbaHolt (bas), LeroyHorsemouthWallace (trummor), EarlChinnaSmith (gitarr), Dwight Pickney (gitarr), Robbie Lynn (keyboard), Strickland Stone (bas) och LloydObeahDenton (keyboard).

Holt och Pickney spelade båda i mitt jamaicanska favoritband The Roots Radics och de andra har meritlistor som täcker de flesta av de största namnen. Det här är musiker som är en del av den jamaicanska musikhistorien och det låter inte för en sekund avdankat eller åldrat. Produktionen lutar sig tungt mot arvet efter redan nämnda Roots Radics. Det passar mig som hand i handske.

Låtarna är en blandning av för mig gamla kära bekanta, som Gregory Isaacs If I Don’t Have You och Dennis Browns Say What You’re Saying, och låtar jag inte nödvändigtvis lagt på minnet tidigare. Och om jag ska ringa in stämningen på Meets the Jamaican Giants är det på Gregory Isaacs och Horace Andy jag tänker. Det är Papa Dees röst som står i centrum och runt honom rullar ett mjukt rullande basdrivet komp med blått ekande inslag av dub. Det är på många sätt det vackraste han någonsin släppt.

Avslutande drygt tio minuter långa Rockers Medley är som en egen skiva i mikroformat eller en liten namnge låten-tävling. Här samsas korta utdrag ur låtar som Skylarking, Lively Up Yourself och Night Nurse och jag kan omöjligt sluta le och sjunga med.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-04-30 09:24 / Uppdaterad: 2008-04-30 09:24

Kategori: Recension | Recension: #4576

12 kommentarer

Det vore kul om Papa Dee kunde göra något riktigt bra med tanke på sitt teoretiska kunnande – ska ge den här en chans!

(intresserade borde förresten lyssna på Radio Depts. nya singel ”Freddie and the Trojan Horse”).

Gorillan Oregistrerad 2008-04-30 13:04
 

en coverskiva med reggaestandards lagom till sommaren. pappa dee fortsätter vara lika nyskapande som monica zetterlund.

Medlem 2008-04-30 13:21
 

RIBBIT!
OINK!
FLASH IT!

Medlem 2008-04-30 16:58
 

”P3 rythm” är lika störigt som ”Din gata” och det är bara den här mannens ”förtjänst”.

”Hittt me wittttth your ritttttthm. The P3 ritttttthm!”
(leta station, leta station…)

Medlem 2008-05-01 19:23
 

du spottar alias i ansiktet.

Medlem 2008-05-01 19:25
 

Toppen, älskar att ligga på stranden och mysa till Underbar reggae med Papa Dee!

Kicki Oregistrerad 2008-05-07 15:20
 

Jag antar att Kicki skojar. Jag antar att Patrik Hamberg skojar. 7/10? En coverplatta signerad Papa Dee?

Jag som började fnissa hysteriskt när programledarna på TV4:as Nyhetsmorgon i morse avslutade programmet med att, med inte så lite stolthet i rösten, berätta att ”…i morgon kommer Papa Dee hit, han har varit på Jamaica…”. Herregud.

Det här är ju som att vara sugen en glass och dricka ett glas ljummen mjölk. Hur svårt är det att hitta bra reggae? Papa Dee gör Gregory Isaacs? Tjenare, det är som om Lilleman skulle köra Nas. För fan, vem skrev det där 15-skivorskontraktet med snubben nån gång på nittiotalet? Det var ju en rejäl miss. Ta micken från honom. Pronto!

krillekrack Oregistrerad 2008-05-07 17:05
 

Fan vad det kans mycket och tjatas mycket!
Papa Dee är en bra artist med mycket goda kunskaper – orginell – nja… men vem bryr sig?! Det svänger!

Anna Oregistrerad 2008-05-08 08:56
 

Papa Dee är en av dom mest musikaliska artisterna i Sverige , han är både rolig och lätt att titta på , och då menar jag papas kappsäck , ett grymt program för oss som diggar sån musik …

Tyckte det var på tiden att Papa dee släppte ny skiva , ser fram emot enormt att köpa den , en sån underbar & härlig artist får man bara inte missa !!

Och en sak till , tex ”krillekrack” Skriv inte här om du inte gillar honom , spara din energi till nåt du gillar istället och låt oss andra njuta & prata om nåt vi verkligen gillar !

Lisa Oregistrerad 2008-05-09 22:34
 

Reggae ska inte vara originell, den ska gunga så du inte kan stå still. Ibland får Papa Dee till det, ibland inte precis som alla reggaeartister är han ojämn, men tokbra när han är bra.

Magnus Oregistrerad 2008-08-09 21:14
 

bump!

Medlem 2008-09-16 14:04
 

I fancy Lisa.

Arl Jamper Oregistrerad 2009-08-11 14:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig