dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cavalera Conspiracy: Inflikted
Inflikted (album, cd) Cavalera Conspiracy
2008
Roadrunner/BonnierAmigo
4/10

Naivt

26 juni 1996, Sjöhistoriska museet, Stockholm. Brasilianska Sepultura är förband till ett återförenat Sex Pistols inför en inte särskilt stor, men desto mer hängiven skara fans. Två månader senare lämnar sångaren, gitarristen och frontfiguren Max Cavalera bandet (alternativt blir sparkad), efter att de övriga bandmedlemmarna, däribland Max bror Igor, beslutat att sparka bandets manager Gloria, tillika Max fru.

En utdragen tvist mellan Max och Sepultura tog sin början. Max bildade Soulfly och Sepultura rekryterade sångaren Derrick Greene och fortsatte på sitt håll. Ilskna toner hördes mellan de forna bandkamraterna och bröderna Max och Igor pratade inte med varandra på flera år.

Först när Igor också lämnat Sepultura-skutan, efter elva år, fem Soulfly-skivor och fyra Sepultura-skivor utan Max, slöt bröderna fred och återförenades under namnet Cavalera Conspiracy. Nu är debutskivan Inflikted här.

Jag har följt turerna kring såväl Sepultura som Soulfly genom åren och stadigt gett mig i kast med båda bandens alster. Att Max lämnade Sepultura kom som något av en chock för ett tonårigt Sepulturafan och jag ville först inte acceptera det. Allt eftersom tiden gick tappade jag dessutom tron på att saker och ting skulle redas ut.

Sepulturagitarristen Andreas Kisser såg dessutom med nyktra ögon på historien och konstaterade att även om bandet skulle återförenas med Max skulle det sannolikt inte låta särskilt likt vad det en gång var, eftersom både Max och Sepultura utvecklats sedan dess. Där någonstans slutade jag mer eller mindre bry mig.

Trodde jag.

Men när nyheten om Cavalera Conspiracy nådde mig tändes åter hoppet. Det faktum att såväl Sepultura som Soulfly, helt i linje med rådande kanon, börjat flirta med old school-tongångar i form av thrash metal på sina senare alster gjorde inte saken sämre. Kissers uttalande om utveckling och sådant sopades under mattan och när förhandsrapporterna började komma stod det klart att det var thrash metal det handlade om.

Och med resultatet i hand kan man väl konstatera att det är väldigt mycket Max och Igor i Cavalera Conspiracy. Max karaktäristiska röst och artikulering känns väl igen, så också riffandet. Och det är egentligen först när jag hör Igors trumspel på Inflikted som jag på riktigt greppar hur viktig han var för Sepulturas sound.

Inflikted låter i stort som man skulle kunna förvänta sig att skivan skulle låta. Det är old school, men ändå new school. Det duggar tätt med rappa thrash-riff, men samtidigt bär skivan på en fläskighet och tyngd som fanns i Soulfly, och med Sepultura redan på Roots, den sista Sepulturaskivan som Max var med på.

Och jag kan inte undgå att känna viss besvikelse.

I snart tolv år har jag burit med mig en önskan om ett återförenat brödrapar och nu när det är här känns det … ganska tomt. Visst kan jag förstå att det i mångt och mycket har varit en drivkraft att åter få spela ihop som förde Max och Igor samman igen. Men samtidigt har jag drömt om en skiva som skulle ta mig med samma storm som de gamla Sepultura-skivorna gjorde.

Men jag borde ha vetat bättre för det gör inte Inflikted. Trots att delarna finns där, med pigga riff, tunga partier, rapp tvåtakt och den punkiga ådra som alltid fanns i Sepultura, saknas glöden och skivan känns i ärlighetens namn ganska krystad. Som något som de borde göra, snarare än något de ville göra.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-04-21 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-20 20:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4563

8 kommentarer

förtjänar mer än en 4….

Karl Oregistrerad 2008-04-21 08:59
 

Ja… plattan är helt OK. 6:a eller 7:a känns mer rättvist.

Ola Oregistrerad 2008-04-21 11:34
 

Visst är Igor en grym trummis och Max en fantastisk sångare. Men jag har svårt att få upp någon större entusiasm över både Soulfly och Sepultura efter Max avhopp (eller kanske egentligen efter Chaos A.D). Troligtvis kommer jag lyssna på Beneath the Remains några gånger till istället för Cavalera Conspiracy.

Mr. Kite Medlem 2008-04-21 13:08
 

Jag har heller aldrig varit förtjust i Soulfly – en sämre variant av Rootsplattan. Chaos AD var sista bra plattan av bröderna Brasse.

Medlem 2008-04-22 07:50
 

Roots var bra.
Gillar en del av Max´s infall i Soulfly också.
Har bara hört låten ”inflikted” vilken får 6/10
;.Inget nytt under stolen.;

Mr L Oregistrerad 2008-04-22 08:53
 

Kom igen grabbar denna skivan är ju skitbra! Tung som fan och det är ju underbart att bröderna gått ihop och lirar med varann igen. Låtar som ”Sanctuary”, ”Nevertrust” och ”Hex” får verkligen igång adrenalinet som det ska. Bly tunga ”Ultra Violence” och ”Bloodbrawl” sitter också där de ska. Listan över bra låtar skulle kunna gå upp i antalet 11 vilket skulle bli varenda låt på plattan och jag tycker verkligen att folk ska titta upp den här skivan och avgöra själva! Nä denna platta förtjänar att över 8 i betyg iallafall, fast ur skribentens perspektiv kanske det låter vettigt, men som ett neutralt metalfan som gillar snabb hård musik, rent jävla ös så får den en 9:a. Detta är musik det!

Björte Oregistrerad 2008-05-12 23:18
 

Håller med Björte! Detta är en grym skiva och det är skitkul att bröderna spelar tillsammans igen.

rebolli Oregistrerad 2008-06-05 19:16
 

Jag vill inte alls hålla med folk som säger sig besvikna för att det inte låter som ett pånytt fött Sepultura – för det tycker jag att det gör.
Det är fräscht, fräckt och riktigt bra!
Jag känner massvis med vibbar från både Arise och Beneth The Remains

Jöggernaut Oregistrerad 2008-06-10 17:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig