dagensskiva.com

48 timmar

Recension

In Flames: A sense of purpose
A sense of purpose (album, cd) In Flames
2008
Nuclear Blast
10/10

In Flames gör det igen

I feel like shit,
but at least I feel something.

Yes. Anders Fridén har inte fått slut på ångest ännu.

Det är min första tanke när Disconnecteds hookande refräng leder in mig i göteborgsbrödernas purfärska nya material efter två år av svår väntan. Med ett frustrerat ångeststinnt rifftugg hugger de sig in i min bröstkorg ännu en gång, och vad jag har saknat det där soundet; det melankoliska, syntanstrukna råa.

Anders har fortfarande samma skälvande desperation i growlet och ljudbilden är en vid rymd av tyngd och melodi. Jesper Strömblads sorgsna gitarrfills och avancerade låtuppbyggnader ger ett fruktansvärt gediget helhetsintryck. I’m the highway minner mig om mina tidiga tonår med Soundtrack to your escape, andra för tankarna till Come Clarity. Det är verkligen en syntes mellan de två senaste skivorna; ett perfekt nygammalt ljud.

De Everlost-påminnande mellanspelen är sorgset spruckna och Pallar Anders visa- mörka. De mynnar ut i refränger som ofta är gåshudsframkallande mäktigt arrangerade, som gjorda för arenarock. Då tänker jag särskilt på gastkramande vackra Alias och Delight and angers. Move through me är som hämtad ur Reroute to remain.

Anders har som vanligt inte sparat på psykologiskt djup och poetisk touch i texterna och jag har verkligen svårt att förstå att de övriga bandmedlemmarna inte ”bryr sig om dem särskilt mycket”, som Anders berättade när jag pratade med honom för någon månad sedan.
Det mangainspirerade omslaget har jag dock svårt för, det är för mycket serietidning.

Men det gör inte så mycket. Musiken är ju, inte helt oväntat, så bra att jag faktiskt får tårar i ögonen vid ett par tillfällen.

Hjältarna har återvänt.

Publicerad: 2008-03-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-29 00:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4534

49 kommentarer

Att In Flames skulle göra bra musik är väl snarare väldigt oväntat?

CarlT Medlem 2008-03-29 00:14
 

väntar nåt in i bomben på att detta ska dyka ner i brevlådan. och detta gör inte längtan lättare!

Medlem 2008-03-29 02:46
 

Jag har svårt att inte se In Flames som ett hån mot det som var svensk death metal.

Mr. Kite Medlem 2008-03-29 10:54
 

Mr.Kite: Kan inte annat æn att hålla helhjærtat med om det.

Medlem 2008-03-29 11:39
 

lol

Medlem 2008-03-29 11:45
 

herregud vad är detta för skitsnack? på vilket sätt är dom ett hån? In Flames är ledande inom genren och har en enorm världspublik, ändå gnälls det . Fine om ni inte gillar musiken eller bandet men det va ju bara ett grundlöst påhopp.

Medlem 2008-03-29 12:45
 

TapparMust: Svensk death metal tar (såvitt jag har förstått det hela) sin utgångspunkt i det Nihilist skapade mot slutet av 80-talet. Var (i musiken) hittar man nihilismen hos In Flames? De har helt tappat de idéer som gjorde genren relevant och sparat bara en del ytliga stildrag.

Mr. Kite Medlem 2008-03-29 13:13
 

världspublik,hehe

Medlem 2008-03-29 13:13
 

Enorm världspublik, haha
Skivan är bra, inget snack om saken, men sången är knappst growlande, och att tycka att låtarna är avancerat uppbyggda får mej att undra om Isabelle är insatt i musik överhuvudtaget.

Trent Oregistrerad 2008-03-29 14:39
 

Mr. Kite: Åren går och så ändras även musiken. Och visst detta kanske inte är som det lät en gång i tiden. Men att säga att det är ett hån mot svensk death metal är ju bara skit. In Flames har bara gett det en ny skepnad som du inte gillar.

Medlem 2008-03-29 15:54
 

Nej. In Flames har inte gett det en ny skepnad. De har lånat delar av skepnaden och bytt bort innehållet. In Flames har drag av death metal på ytan men ett innehåll (även om jag erkänner att oppositionen yta-innehåll är tveksam) som går tvärtemot genrens grundläggande idéer.

Mr. Kite Medlem 2008-03-29 16:22
 

Ärligt talat, varför bry sig om vilket ”fack” som In Flames tillhör? För min del älskar jag musiken, och bryr mig inte om alls vilken kategori den tillhör. Kan man inte bara lyssna på musiken, och skita i resten?

M.J Oregistrerad 2008-03-29 16:26
 

att kalla In Flames för death metal är ju ett skämt. Tyvärr påminner mig den här recensionen om något en högstadie-elev skulle skrivit.

Medlem 2008-03-29 16:54
 

”I’m the highway minner mig om mina tidiga tonår med Soundtrack to your escape, andra för tankarna till Come Clarity.”

Det säger väl egentligen allt. Kanske inte riktigt höjdpunkerna i In Flames repertoar…

JaQoB Oregistrerad 2008-03-29 17:55
 

varför är alias etiketterad tillsammans med svensk indie?

Medlem 2008-03-29 19:19
 

Men allvarligt.. death metal? När då? De har aldrig varit och kommer aldrig att bli death. Anledningen till att de har så stor publik är just för att de ändrat väldigt mycket av sin ursprungliga stil för att få fler lyssnare. De har gjort musiken lättare för örat att ta in helt enkelt. Det känns som att de tvingar fram något att släppa bara för saks skull, för pengarna. In Flames blir inte bättre om man säger så, snarare åt det andra hållet, de har tappat det mesta på vägen och är för mig bara ett band i mängden numera.

Glewnn Oregistrerad 2008-03-29 22:38
 

Jag säger nej, där blir det ett nej. Bestämt nej. Skräddar’n säger nej.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-03-30 03:32
 

Men herregud. Är det inte indie-pretton som skriver av sig sina personliga frustrationer så är det metal-pretton. När musik bara handlar om att hata det som andra lyssnar på kanske det är dags att ta en paus. Läs en bok istället. Pixi-böckerna kostar bara en tia styck.

O Oregistrerad 2008-03-30 11:04
 

Måste säga att det jag hört av nya skivan är sådär men att påstå att come clarity och Soundtrack too your escape är dom bättre skivorna In Flames har gjort borde ta sig en om lyssning från skiva 1 och återkomma….

GÖR OM GÖR RÄTT

In Flames fan sedan dom började Oregistrerad 2008-03-30 16:12
 

Asså Glewnn dom har väl knappast ändrat sin musikstil i så fall för att få fler lyssnare, det köper jag inte rikitgt. Snarare att det är så dom vill låta. Death eller inte detta är bra.

Medlem 2008-03-30 19:22
 

Det nya albumet är faktiskt inte mer än okej. Jag gillar själv hårdare metal. Tycker In Flames var riktigt grymma i början. Hur fan gick detta till?

Jacob Oregistrerad 2008-03-31 17:48
 

Ingen tvinger er att lyssna så om ni inte gillar deras musik behöver ni inte lyssna på den. Vissa kanske gillade deras gamla skivor, vissa gillar deras nya stil, och andra gillar både och(t.ex. jag). Förstår inte hur ni orkar snacka skit om musik och ändå verkar lyssna på och är helt insatta i den. Jag anser dock att Come Clarity skivan var bättre.

In flames Oregistrerad 2008-03-31 19:27
 

Jaa, som sagt… Känner inte riktigt igen detta bandet längre. Har inte hunnit lyssna igen skivan så noga men detta album känns inte som en av deras bättre. Synd…

D Oregistrerad 2008-04-01 10:15
 

Tycker trots allt att In flames har ett gäng bra låtar, och jag kan verkligen förstå att ungdomar som vill vara lite tuffa gillar dem. Förhoppningsvis så kan In flames många gånger vara första steget till människors upptäckt av mer satanisk och destruktiv musik. Vill det sig väldigt väl så leder det ända till band som Silencer, Shining, Svartsyn etc. Då har In flames lyckats slussa in barn i ett totalt fördärv genom att vara ”lite” tuffa. Das ist wunderbar.

Erik Oregistrerad 2008-04-01 23:04
 

[...] Flames MySpace-sida. Skivan får förresten toppbetyg på flera håll: Dagens Skiva och Aftonbladet. Bloggaren Mickey gillar den också, har har lyssnat via MySpace. DN var inte lika [...]

 

[...] något om skillnader i sånglägen mellan då och nu. Ännu mindre förstår jag när Isabelle på Dagens skiva ger skivan fullpott och tio [...]

 

Dom är Meoldic Death Metal (aka Göteborgsmetal), inte Death Metal, det är stoooor skillnad ^^

Chawken Oregistrerad 2008-04-02 18:09
 

Chawken har en poäng (egentligen flera) :P, stooor skillnad. gillar deras nya album men come clarity är nog ändå en av favoriterna, allt från mig, ha det bra!

FniZz Oregistrerad 2008-04-06 01:04
 

Hejsan!

Asså Mr. Kite! Den svenska göterborgsdödsen började med In Flames, At The Gates och Dark Tranquillity i början av 1990 talet!

Och CarlT….ta dig i röven! In Flames har levererat as starka plattor sen Clayman 1999. Då Anders Fridén hoppade in på sång.

In Flames For Life!! <3//K-Berg

K-Berg Oregistrerad 2008-04-07 22:19
 

Är faktiskt ganska sugen på att höra denna skiva trots att jag inte varit ett fan sedan de ljuva tonåren.

Och K-Berg… Anders har sjungit sedan Lunar strain (första skivan)

För övrigt en dålig recension med svaga formuleringar, tyvärr.

J. G. Oregistrerad 2008-04-09 20:45
 

Jag tror det mer handlar om att dom utvecklas. Visst gäller det att göra musik som säljer, annars kan dom ju inte hålla på, men jag har svårt att tro att dom ändrat sin musik bara för att sälja mer, som sagt utvecklas tror jag är rätt ord. Dom gör musik som dom gillar och tycker är bra, sen tappar man en del fans och vinner nya. Har inte hunnit lyssna så jättemycket på senaste skivan, jag gillar alla deras skivor, men gillar de 5 senaste mera. Jag gillar deras utveckling!

Matt Oregistrerad 2008-04-10 13:37
 

Mikael Stanne (numera Dark Tranquillity) la sången på Lunar Strain, Anders kom in på Jester Race (som sjöng i DT innan).
Kan bara skratta åt folk som måste kategorisera och inte uppskatta band som utvecklas. Känns som att dom måste lyssna på en viss kategori istället för att lyssna på musiken. För mig spelar In Flames fantastisk musik och har alltid gjort det sen debutplattan -94.

swim Oregistrerad 2008-04-13 23:31
 

Hah det är lustigt att läsa hur viktigt det är för vissa att dela in band och personer (typ sig själva) i olika stilar och genres. Antagligen sitter dessa personer och tycker att de är jävligt balla själva för att de kallar sig death-metal.

För övrigt tycker jag nya albumet är jäkligt bra.. kanske lite för lite kontraster mellan låtar och sound. Detta tycker jag även fast mitt favorit In Flames-album helt klart är Colony.

Martin Oregistrerad 2008-04-15 00:44
 

Vafan. Bara för att man gillade ett bands första skiva så äger man inte gruppen. Och om jag gissar att killarna i In Flames var knappt tjugo när de började ge ut skivor så är det väl ok att ens personlighet, musikalitet, smak etc. förändras över tiden? Jag lovar, det gör det för alla människor.

/Metalkramar

Medlem 2008-04-15 09:56
 

Fattar inte varför man bara skriver för att bara skriva att man inte gillar musiken. Hör här, alla har vi olika musiksmak, grattis nu vet ni det. Att ett band ändrar sin stil lite eller mycket, betyder att utvecklas, alla utvecklas vi förutom sådana neggon som bara lever för att klanka ner på andra. Visst ni kanske gillar mörkare och hårdare metal, men är det verkligen ett bra själ till att snacka skit om IF. Jag har lyssnat på IF sen början och gillar alla deras plattor starkt, jag kanske har bredare musiksmak, jag vet inte. Och varför haka upp sig på att dela in hårdrocken i olika fack, och om man nu vill göra det så undrar jag vem F#N som bestämmer vad som är vad? Gör ni det som skriver om detta? Knappast! Ni som bara är här för att klaga, lev ni era liv som inte tillfredsställer er, men sluta klaga på dem som försöker

ernie Oregistrerad 2008-04-15 17:14
 

jag har läst(tog lite tid:P)alla inlägg uppifrån och ner, och dom 15 först skriver mycket skit :( onödigt liksom ”jag tycker inte att detta är dethmetal” etc.etc. jag gillar inflames jag gillar deras sound. dom har ett eget sound. dom har utvecklats mycket, och jag håller med tex. Martin och ernie. vad är felet med att ”mogna”? jag gillar vad Inflames har blivit och vad dom har varit. favorit skiva – colony.

alexander, nyköping Oregistrerad 2008-04-30 00:25
 

Alltid samma uttjatade tjafs…

Fakta: om ni, trots flera års gnäll, inte fattar att In Flames inte kommer att göra samma skiva igen så är det nog dags att söka hjälp.

Fakta: om ni, trots flers års gnäll, fortfarande vill att In Flames gör skivor som de gjorde för över 10 år sedan…ja, vad kan man säga…verkar som att den scenen ni alla älskar bara är full av skit om ni fortfarande hyllar album som är så gamla och inte lyckas släppa de band som uppenbarligen lämnat det bakom sig.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2008-05-04 13:48
 

Hur kommer det sig att ”utveckling” måste (som i Flames fall) betyda en kommersialisering? Jag bara frågar.

Kom inte här och våga påstå att In Flames inte har sneglat både en, två och tre gånger på cool amerikansk ”nymetall”.

Nåja, jag har aldrig gillat dom. Skulle vara Septic Broiler då.

Medlem 2008-05-04 15:13
 

Att ge albumet en tia är till att ta i tycker jag. Haha.

Peter Oregistrerad 2008-06-30 23:05
 

Låt mig säga såhär:
Själv är jag öppen som få, jag lyssnar på det mesta, från In Flames till Coldplay. Poängen i att säga det är att jag inte är helt insnöad på en sorts musik, vilket jag tycker ger mig en bra grund till att säga följande: In Flames har gjort det igen. Visst… MEN… ändå måste jag säga att albumet är ett snäpp sämre än Come Clarity. Det känns som om de bara fortsatt på samma grej, och de börjar lida av samma syndrom som de flesta lite mer mainstream-inriktade metalbanden idag, dvs att riffen och låtarna börjar likna varandra alltför mycket. Första delen av albumet är bra, men ack, det blir långtråkigt när det börjar dra åt The Chosen Pessimist, som man väl kan kalla ett praktexemplar i långdraget riff. Håller med Peter, en tia är att ta i. Att hylla det här albumet till skyarna känns som att göra något för sakens skull, för så bra är det inte.

Linus Oregistrerad 2008-07-06 14:30
 

Ai, komersiallisering behöver inte nödvändigtvis vara ”dåligt”.
Att de säljer bättre med sin ”utvecklade” eller ”nya” stil är väl roligt för dem.
Huvudsaken är att de inte slaffsat ihop ett album som bygger på Gessle-modellen med endast simpla melodier och osammanhängande texter som är lätta att tralla.

In Flames har inte exakt samma stil längre, men de är fortfarande lika bra musiker oavsett stil.
Med andra ord så lyckas de nå ut till de människor som har en så pass bred musiksmak att de kan ta in och lyssna på flera olika stilar och genrer – och tycka det är bra.

Jag tycker synd om er som är instängda i era nichade musikstilar och inte kan se utanför dem. Ni missar så mycket bra musikmaterial!
Jag själv upptäckte deahtmetal genom att vara öppen och försöka förstå musiken som mina vänner lyssnade på, tills jag gjorde det! En helt ny värld öppnade sig och jag har fortfarande mycket att utforska :)

In flames/sonicsyndicate i oktober. Ses där! Oregistrerad 2008-07-22 22:08
 

Ständigt detta In Flames. Är man svensk och lyssnar på metal borde man rimligtvis vilja höra skivan även om det bara vore för att försäkra sig om att det här inte är bra musik? Jag har fortfarande inte kommit så långt, In Flames är helt enkelt totalt ointressant. Varför skriver jag då här? Jo, betyget 10/10 är till för tidlösa klassiker och inget annat.

Fredrik Oregistrerad 2008-09-21 00:54
 

in flames äger…punkt slut…..alla andra kan ta sig i #¤% dom är genier!

wohooo Oregistrerad 2008-11-13 17:24
 

in flames ÄGER, punkt slut….hatar att folk ska hålla på och kategorisera dom hela jä*la tiden…dom själva säger ju till och med att dom stör sig på det….lyssna på skiten istället…

hoppzan Oregistrerad 2009-02-02 18:52
 

jag skiter fullständigt vilken gnre deras musik tillhör och är inte in snöad i en viss typ av genre sm vissa skriver. Men jag tycker personligen in flames äldre musik är det helt klart bästa dem gjort. själv är jag myket besviken på deras nya skiva, visst man kan utvecklas och exprimentera men nånstans endå hälla till lite åt det hållet man var. som ex Metallica tycker jag gör det bra enda sedan dom började har ju dom utvecklad och exprementerat. och senate skivan låte riktigt bra. Vet att jag inte kan jämföra olika gnre typer med varan men principen. likaså Iron Maiden srry för stavningen ha ;)

dfhk Oregistrerad 2009-08-18 05:06
 

En jävligt fulländad skiva. Fuck the haters… In flames har inget med death metal att göra i dagens läge.. Men fan vilken musik dom skapar.. Jag bugar för dessa herrar..

Micke Oregistrerad 2009-10-02 12:15
 

Tillåt mig skratta, om denna skivan får 10/10 ska alla andra deras skivor minst ha 100/10, för denna platta är överlägset deras sämsta. Det var här Anders röst dog, han låter som en liten femtonårig pojke i målbrottet. Alltså, jag förstår fortfarande inte. TIO AV TIO? HUR? Whoracle är en skiva som förtjänar 10/10. Nä fyfan, 4/10 av mig.

Markus Oregistrerad 2011-06-09 15:05
 

ser att in flames har en ny skiva på G, så var tvungen att söka recensioner på urusla platta för att se hur den blev total sågad! så kanske jag får hopp om att de skärper sig till den nya, men vafan är det jag ser? den här skivan är TOTALT värdelöst, oavsett genre!! den känns så jävla sockervaddskladdig och gjord efter en mall typ.. och jag lyssnar på allt från hiphop till dödsmetal så jag är helt opartiskt i deras tidigare verk, men förhelvete den här recensionen fick mig att tappa hoppet helt.. köpte plattan för 3 för 99 på Preem och jag tyckte den var så jävla dålig så den flög ut genom bilfönstret efter 2 veckor!

Jimmy VAFAN Oregistrerad 2011-06-28 11:44
 

inte nog med att skivan är något av det sämsta jag hört någonsin utan tillochmed deras album cover är fulast ALL TIME. hands down. hur fan gick detta till?

Jimmy VAFAN Oregistrerad 2011-06-28 11:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig