dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pest: Rest in Morbid Darkness
Rest in Morbid Darkness (cd) Pest
2008
Season of Mist/Sound Pollution
4/10

Tungrott

Watain och Nifelheim öppnade dörrarna för den mer oborstade svartmetallens väg in i gemene mans medvetande förra året. Nifelheim är kanske mer kända utanför metalkretsar för att vara lett av bröderna Pelle och Erik Gustavsson, medan Watain tog hem förstaplatsen i tidningen Close Up:s årslista och lyftes fram i TV4:s morgonsoffa på nyårsdagen när Fredrik Strage sammanfattade musikåret 2007.

I kölvattnet av dessa kommer svenska bandet Pest.

Med ett decennium och nu fyra skivor på nacken får man räkna bandet som relativt rutinerat. Och att man inte har blivit mer finslipade i sin framtoning än vad man är på Rest in Morbid Darkness, får väl i sanningens namn betraktas som ett gott tecken på hängivenhet.

För på Rest in Morbid Darkness är det likt i de båda andra bandens fall fortfarande 1987. Black metal är fortfarande i mångt och mycket rått och rotat i heavy och thrash metal. Någon slags utveckling efter det är svår att utröna i Pests fall och jag kan bara anta att det är ett medvetet val.

Och rimligen torde de kunna slå sig fram på samma sätt som Watain och Nifelheim, om det inte vore för två saker. Bandet har ingen star quality på samma sätt som Nifelheim och de har inte alls samma välskrivna låtar som Watain.

Pest harvar mest i tvåtaktsland, även om de försöker variera det med stick och mellanspel, som på vissa håll fungerar. Men problemet är att låtarna på grund av utspelen allt som oftast blir för tungrodda. Undantaget är titelspåret, som får mig att tänka på de norska bakåtsträvarna Aura Noir, och Vomit up the Blood of Jesus, som dock inte är så mycket för världen utöver en slagkraftig refräng.

Rest in Morbid Darkness tilltalar nog bara puritanerna.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-02-12 13:09 / Uppdaterad: 2008-02-12 13:09

Kategori: Recension | Recension: #4473

8 kommentarer

Nifelheim = star quality? Hahahahaaaaaaaaa……

Medlem 2008-02-12 14:53
 

Nu vet jag varken ut eller in. Vilka skall man välja?

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:3pfoxqe0ldse

Medlem 2008-02-12 15:42
 

EP’n Dauðafærð är något av det bästa som gjorts inom svensk BM.

Nomen Nescio Oregistrerad 2008-02-12 19:47
 

Håller med ovanstående. Daudafaerd är bland det bästa som gjorts inom BM, även utanför Sverige….
synd att dom inte gör mer låtar likt den.

Mer BM på dagensskiva tack! Andra bra svenska Bm band som kan uppmärksammas: Ofermod, Craft, Ondskapt…

yttre rymden Oregistrerad 2008-02-12 20:51
 

Och för att röra till det hela ytterligare lite:
http://www.joyzine.se/?p=2066

Medlem 2008-02-13 10:08
 

Funeral Mist før……,øh, Satan !?

Medlem 2008-02-13 19:14
 

Babygurun torde vara fulländat schizofren och sinnesförvirrad med tanke på att han hyllar Pest på Joyzine OCH även hyllar Per Gessle (!!!!???) i en gammal Slavestate-blaska. Vet ej vilket nummer det var i men Shagrath vevade i alla fall spikklubba på framsidan.

Erik Oregistrerad 2008-05-13 14:51
 

Schizofren!

Erik Oregistrerad 2008-08-13 14:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig