dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kaka: Kaka
Kaka (fil (mp3)) Kaka
2008
Despotz/Playground
5/10

Ogräddad deg

TTA. TTA. TTA. TTA. TTA. ”Det är ju TTA-tid nu”, var det väl Håkan Hellström som sade i någon intervju. Sammanhanget är vid det här laget dolt i glömska, men påståendet har väl knappast förlorat i kraft. Själv hade jag svårt att se något av direkt intresse hos duon före First Class Riot, och har inte heller nedfallit i dyrkan på senare tid. Det är ju dock svårt att förneka deras position på den svenska indiescenen. Eller deras inflytande.

Forne The Mo-pianisten Richard Karlsson har uppenbarligen tagit något slags intryck av indiesvängens plötsliga omfamnande av elektronisk popmusik, även om hans soloskiva som Kaka är mer av en rockifierad hybrid. Bakgrunden är dock inte så svår att höra. Växjö, Melody Club-embryot Tambureens, I’m Gonna Dance. Skivan sitter perfekt på det svenska ”indie”-panoramat, och kommer förmodligen att spelas till förbannelse på P3. Perfekt, som i svengelska (ta en låttitel som It’s a Longshot som exempel), gapig sång och klistriga refränger som efter tjugo lyssningar börjar få mig sugen på att sabotera saker (det sista är ingen vidare bra egenskap). Det är svårt att se hur Kaka INTE skulle få medierotation. Hans projekt ligger bara där och väntar som en fet fluga på storgäddan.

Men. Men. Men. Det finns egentligen bara ett stort men här, och det är visserligen högst personligt, men ändå; Kaka lämnar inga känslomässiga avtryck. Inga, som i noll. Arrangemangen är felfria, och det är tydligt att inblandade musiker inte är några blöjbarn. Men det går ändå inte att komma ifrån frågan om vad Kakas poäng egentligen är. Jag kan inte riktigt hitta den. Det är svårt att se hur ”utmanande” skulle ha varit ett kriterium för den här skivan.

Ljuspunkterna i kakdegen är Ball and Chain, Darling och singeln The Hotspurs (the Less We Know the Faster We Go). En snärtig refräng och call-and-response-vers, i respektive fall. Inte alls illa. Men det slutliga intrycket är fortfarande är väldigt lättsmält produkt, som därför inte heller är speciellt svår att bli av med. GI-Kaka, om man så vill.

Martina Nordman

Publicerad: 2008-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-31 14:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4457

12 kommentarer

fan vad ni indie-kids är insnöade… det är nästan rörande.

kasta loss och börja upptäck musivärlden utanför den där sandlådan

Medlem 2008-01-31 00:33
 

För att kunna upptäcka din musikvärld behövs en tidsmaskin, watcher.

Medlem 2008-01-31 08:26
 

haha, kidsen är insnöade, till skillnad mot watcher.

Medlem 2008-01-31 08:36
 

jag skriver väl inte TTA som om det vore en lika bekant förkortning som USA?

Medlem 2008-01-31 09:48
 

För mig står akronymen TTA för Telefon Tel Aviv. Ett mycket trevligare band.

Medlem 2008-01-31 09:54
 

Har inte lyssnat särskilt ingående på plattan än, bara kastat ett snabbt öra, men första intrycket sa att det inte var dumt alls. Kanske lite som om herrn fastnat i det förgångna, men inte dåligt. Ska väl ge mig på en recension framåt helgen…

Medlem 2008-01-31 10:01
 

För mig står TTA för That Total Age.

ErikB Oregistrerad 2008-01-31 11:24
 

Hörde någon låt i P3 igår. Det lät rätt illa, tyckte nästan det lät som det gamla pojkbandet Five. Det är alltså inte positivt menat.

montag goes too far Oregistrerad 2008-01-31 12:14
 

Jag blev verkligen extremt osugen på att höra det här.

Medlem 2008-01-31 13:40
 

Recensioner fungerar alltså?

Medlem 2008-01-31 14:53
 

http://sv.wikipedia.org/wiki/TTA

Bulten i Bo Oregistrerad 2008-02-01 10:37
 

verkar onekligen som att recensioner fungerar när någon skriver att de blir osugna på att lyssna på skiva efter de har läst en. problemet är väl bara att kaka har fått väldigt blandade recensioner, tt spectra gav honom tex en 4 av 5 möjliga. vilken kritiker ska man i så fall lita på? jag har lyssnat in mig någorlunda väl på skivan o visst den kanske inte lämnar efter sig ett superdjupt intryck, men man blir glad och lyssnar man noga på texterna så är de faktiskt inte så ytliga som man kan tro. visserligen kan man jämföra med andra band i oändlighet, men tycker inte man ska avfärda kaka så fort. det är faktiskt ganska bra!!

anna Oregistrerad 2008-02-01 11:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig