dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Disco Deutschland – Disco, Funk & Philly Anthems from Germany 1975-1980
Disco Deutschland – Disco, Funk & Philly Anthems from Germany 1975-1980 (cd) Samling
2007
Marina Records
8/10

Get on ze funk train!

Lyssna

Sök efter skivan

Att två människor finner varandra, förälskar sig och byter ringar är inget unikt. Inte ens om deras rötter hör hemma på två olika kontinenter. Att amerikanska LaDonna Adrian Gaines och österrikaren Helmuth Sommer gifte sig under sjuttiotalets första år är i sig inget händelse som letar sig in i historieböckerna. Men i just det här fallet var bröllopet på något sätt mer än så. Ett möte mellan Österrike och USA mitt i Tyskland.

Att discon och USA för alltid kommer att vara förknippade är bara att konstatera. Det var här, i krocken mellan raser, religioner, kulturer och extrema orättvisor, som discon tog sina första platåsteg.

Men under sjuttiotalet spred sig discon med smått explosionsartad fart över hela världen. Över världshav och murar. Europa var inget undantag. I den gamla världen var det särskilt tre länder som filtrerade ner de amerikanska förebilderna till något eget – ett slutresultat som sedan kom att flytta tillbaka över Atlanten och påverka den amerikanska discon. I Frankrike skapade Cerrone och Alec R. Costandinos grunden för den franska dansmusiken vi känner idag. I Italien sprutade italo disco ut framförd på mer eller mindre krattig engelska – eller riktigt bra engelska de gånger man helt enkelt valde att importera amerikaner för sången. Och så fanns förstås Tyskland, med Giorgio Moroder, Pete Bellotte och Munich Machine – merparten av vilka ironiskt nog var inhämtade från europeiska länder.

När LaDonna anlände till Tyskland var hon redan en hyfsat stor stjärna i hemlandet. Hon hade uppträtt i den första uppsättningen av Hair och skulle reprisera sin roll i den tyska uppsättningen. Men hennes tyska karriär slutade inte här, tvärtom kom 1974 hennes första singel i eget namn – producerad av Moroder och Bellotte. Och om det namnet berodde på att hon självmant ändrade stavningen för att det blev ett bättre artistnamn eller om det verkligen var så att det helt enkelt blev ett tryckfel på singelomslaget ska jag låta vara osagt, men med The Hostage blev Donna Sommer oavsett vilket Donna Summer.

Året efter presenterade Donna ett nytt låtförslag för Moroder och Bellotte – grunden för Love to Love You. Särskilt Moroder tände på idén – och framförallt var det tanken på att klä den i den nya discokostymen som lockade. Efter att ha tagit vägen förbi amerikanska skivbolaget Casablanca, och fått tillägget ”baby”, var succén ett faktum och Love to Love You Baby, med en stönande Donna Summer, rusade upp på listorna.

Love to Love You Baby är också i mångt och mycket själva sinnebilden av eurodiscon. Att de äldsta inspelningarna på Disco Deutschland är från just 1975 är därför inte särskilt konstigt.

Mot den här bakgrunden borde samlingar med tysk sjuttiotalsdisco vara självklara hållpunkter i färden mot den absoluta discopunkten, men Disco Deutschland är den första sammanställningen av den här typen i min skivsamling.

Donna själv är inte representerad på Disco Deutschland, men passande nog öppnas dörrarna till tonerna av Su Kramer, som medverkade i den tyska uppsättningen av Hair tillsammans med just Donna. Och vilken härlig resa, in i för mig okänt territorium, det är vi dras med på.

Här finns förstås discoglamdrottningen Amanda Lear (kanske mest känd från omslaget till Roxy Musics For Your Pleasure), Silver Convention och Munich Machine. Men här finns också James Last, en släng disco från andra sidan muren, en funkigt Stayin’ Alive-doftande produktion av Scorpions-producenten Dieter Dierks och en blaxplo-hetsande instrumentalsak från tyska kung fu-filmen Die Brut des Böses.

Lysande, förstås.

Spretigheten på Disco Deutschland är med andra ord rätt stor och förmodligen rätt medveten. För samlingen fokuserar inte bara på discons guldålder, den fångar också upp discons totala genomslag på alla fronter. Därför får vi, förutom inspiration de uppenbara inspirationerna från sånt som Cerrone och Philadelphia International, också disco med grunden i schlager, rock, pop, fusionjazz och funk. Även om de riktiga discobomberna återfinns bland de för mig redan kända låtarna – Amanda Lears Studio 54-glittrande Fashion Pack, Munich Machines överfunksvängiga Get on the Funk Train och Silver Conventions fantastiska Love in a Sleeper – så finns det många nya bekantskaper som inte är särskilt långt efter.

Det enda som är lite tråkigt är att samlingen inte känns mer, tja, tysk. När det blir Marianne Rosenbergs tur att kliva fram i strålkastarljuset blir mötet mellan Philadelphia, Spanarna på Hill Street och Love Boat ungefär hur bra som helst, men pricken över ”i” med Wieder Zusammen är just den tyska sången. Su Kramers You’ve Got the Power, som får såväl öppna som stänga dörrarna på Disco Deutschland, är en av samlingens absoluta höjdpunkter, men jag hade hellre önskat att vi fått Hier ist das Leben – som enligt cd-häftet ska vara den tyska versionen. Men det är en mindre invändning.

Med Disco Deutschland har jag fått ett helt gäng nya artister att kolla upp. Och en samling som gör livet rejält mycket roligare.

Ola Andersson

Publicerad: 2008-01-25 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-25 19:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4450

12 kommentarer

Alla älskar Ola! I alla fall mellan tolv och fem.

Medlem 2008-01-25 01:15
 

Stefan Kassel är ”egentligen” omslagsformgivare:

http://www.stefankassel.com/

Medlem 2008-01-25 01:32
 

Det är alltid lika spännande med oanade artister, eller som i det här fallet, samlingar med ny (gammal) ouforskad musik med artister vars namn man aldrig tidigare hört eller läst. Keep it up Ola!

Kricke Oregistrerad 2008-01-25 07:38
 

Är det inte samme man som kompilerat den utmärkta ”Get Easy! Sunshine Pop Collection”?

Medlem 2008-01-25 08:11
 

Vilken jäääävulsk bra artikel, inspirerande och kunnig. Nä, nu får jag ju sluta fjäska… men verkligen, Ola!

Medlem 2008-01-25 09:18
 

Köp!

Karg våning Oregistrerad 2008-01-25 09:35
 

Jag borde nog köpa den här, Ola.

Medlem 2008-01-25 10:43
 

Rowlf: Ja, det verkar så.

Ola Andersson Redaktionen 2008-01-25 11:29
 

Amanda Lear! Diamonds for breakfast! Oooh, nostalgi.

Medlem 2008-01-25 11:49
 

Sturm und drang on the disco flöör! Ein zwei drei do the bump!

Pestpojken Oregistrerad 2008-01-25 14:25
 

Ääntligen!
Underbart med en samling som plockar
med Supermax. Tysklands största funk export,
som man bör kolla upp om du är intresserad av ett
eller två danssteg typ. Supermaxs ”Electricity”,
buy or die!
När kommer den ultimata samlingen med Italiensk funk & disco?

http://www.youtube.com/watch?v=9FlF_apwAyg

Jaki Medlem 2008-01-25 15:24
 

Tyskland är underskattat !

Medlem 2008-01-25 16:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig