dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lupe Fiasco: The Cool
The Cool (cd) Lupe Fiasco
2007
Atlantic / WMS
5/10

Inget fiasko, bara tråkigt

När min kära kollega Patrik Hamberg skrev om och halvsågade Lupe Fiascos debutskiva Food & Liquor var han i ärlighetens namn inte helt hundra. Den recensionen hade istället passat bättre åt Lupes andra skiva. The Cool är en skiva som bjuder på mängder av sångrefränger, snygga flows, tonfattig rap och teman som borde beröra mer. Det bästa med Lupe torde vara hans positiva budskap och upplyftande texter, för en dussinrappare som snackar skit på beats är han som tur är inte.

Men den här gången finns varken Kanye West eller Jay-Z kvar som ryggdunkare utan Lupe får istället göra det på egen hand och efter egen förmåga även om han har vinden i ryggen kvar sedan tidigare. På beatsen finns den singelproducerande Soundtrakk överrepresenterad och i övrigt är det Chris & Drop och några nya förmågor som får chansen att producera i ärlighetens namn rätt trista beats. För en rappare på Lupes nivå borde kunna samla in bättre musik att rappa över.

Det känns dock kul att det går bra för Lupe och att andra skivan sålt bättre än den första men samtidigt känns det som om det borde ha varit tvärtom. För ska Lupe hålla igång och fortsätta vara med i spelet så måste han lyfta sig och inte bygga sin karriär på kommersiella Superstar-hookar. Kanske är Child Rebel Soldiers album, som förhoppningsvis kommer senare i år, vad han behöver för att ta sig till nästa nivå. Hur som helst så bör Lupe Fiasco, Kanye West och Pharrel Williams kunna koka ihop en riktig klassiker med mycket stil, för just nu känns inte Lupe så speciellt cool, mest ljummen.

Lupe Fiasco – Superstar

Lupe Fiasco – Dumb it Down

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-08 12:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4427

20 kommentarer

Skivan heter The Cool. My Cool är en Adam Tensta-låt.

Medlem 2008-01-08 00:21
 

hej gräset

hoppas du gror fint

Medlem 2008-01-08 00:36
 

Gräset: tack för påpekandet, ändrat!

Tomas Lundström Redaktionen 2008-01-08 00:37
 

Själv tycker jag skivan är riktigt bra då den vågar vara annorlunda i jämförelse med så mycket annan hiphop som släppts idag. Beatsen må vara minimala men det är där charmen ligger då det istället blir vad Lupe säger som hamnar i fokus istället för storsäljande stråk arrangemang. Den enda egentliga party låten ”Go Baby” känns rätt malplacerad bland allt allvar och eftertänksamhet. För mig är detta en typisk platta som kräver hörlurar för att man ska sjunka in i ljudbilderna och texterna, ungefär som Burial’s alster. Ifall man dock har förväntat sig en ”Graduation Jr” så förstår jag att man blir besviken.

vespa Oregistrerad 2008-01-08 01:00
 

det var som fan, kunde svurit på att detta var ponta g-musik. gillar man kanye borde man älska sop-fiasco.

Medlem 2008-01-08 08:03
 

arg skåning: Det är väl inte självklart?

vespa: Go Baby är väl kanske den låten med mest avancerad text och med eftertänksamhet och fokus. Texten där är genial på mer ett plan. Dessutom en riktig känga till idiotrap.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-01-08 08:41
 

Jag vill inte verka som ständigt negativ till det du skriver men tyvärr kan jag inte hålla med dig här heller. Det skulle vara intressant att höra en tredje parts åsikt? Någon som känner sig manad?

vespa Oregistrerad 2008-01-08 22:14
 

Jättebra idé, recensionsbattle. Men det har väl förekommit i någon recension. Jag gillar bäst de filmprogram där två personer ger olika vinklingar på filmer, Orvar med vän på ZTV för länge sedan var underhållande t ex. Kan bli svårt att skapa till varje skiva men å andra sidan ville ni ju knyta sidan närmare andra recensionssidor så det blir nog bra.

Medlem 2008-01-09 00:15
 

Tredje part: Pontus har nästan alltid fel, eftersom han är svårt nedtryckt i sin egen ryggsäck. Med uttalanden som att sydstaterna aldrig gjort något bra underkänner han i praktiken det mesta av utvecklingen de senaste åtta åren.

I just det här fallet har han emellertid helt rätt. 5/10 är ett korrekt betyg. Lupe är en riktigt vass rappare, men på den här skivan fäller han krokben på sig själv i sina försök att visa hur mycket finare och högre stående han är. Det finns ett par bra låtar, men också alldeles för mycket dynga.

Det perfekta exemplet på skivans problem är låten ”Dumb it down” – ett udda och genialt beat, och ovanpå det då Lupes text om hur folk försöker hindra honom från att skrämma bort sin publik genom att vara så ”smart”. Det är funkigt och extremt patetiskt på samma gång. 100% Lupe.

Medlem 2008-01-09 02:35
 

Efter förra plattan som jag tyckte var rätt tråkig hade jag inga större förväntningar på den här. Överraskande nog tycker jag den här plattan är riktigt bra; sköna, lite udda beats och bra texter samt en del halvcatchiga refränger. En klart positiv överraskning, 8/10.

Jim Profit Oregistrerad 2008-01-09 08:49
 

Kan bara digga med gräset. Fast jag har aldrig sagt att sydstaterna inte gjort något bra. Och att det är södern som stått för (den mesta) utvecklingen senaste åtta åren är väl lite blint uttryckt. Den har snarare bara blivit mer kommersiellt gångbar. Tycker dock mycket kunde stannat kvar på lokalt plan, men det är ju min åsikt.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-01-09 11:47
 

Gräst är inne på helt rätt spår. Pontus är helt klart ett pretantiöst stolpskott, det har han sedan länge lyckats bevisa. Dock måste jag hålla med honom för en gångs skull. Den här skivan är verkligen inte mycket att ha. Däremot var det väl inte direkt oväntat då Lupe personifierar tråkighet och redan på sin första skiva visade att han inte förtjänar några större förväntningar.

Det bästa jag hört som har med skivan att göra är när han och Matt Santos körde Superstar med liveband hos Letterman. Det var faktiskt inte dumt alls.

Arcane Oregistrerad 2008-01-09 17:48
 

Orkade inte ens lyssna på första skivan pga all hype runt då. Kanske därför jag inte har några förutfattade meningar om honom från tidigare. Men är skivan verkligen så jävla dålig? Visst, det ingen jag kommer att spela om ett halv år men den kan liksom inte vara mer tråkig än nya Jay Z och Wu Tang.

Av ren nyfikenhet så måste jag fråga Arg Skånging vad ponta g-musik är för något?

vespa Oregistrerad 2008-01-09 20:45
 

tredje part:
http://allhiphop.com/stories/reviews/archive/2007/12/18/19020494.aspx
http://realtalkny.rawkus.com/2007/12/topic/topic/album-reviews/album-review-lupe-fiascos-the-cool/
http://www.411mania.com/music/album_reviews/65432

Tråkigare än American Gangster? du vet tydligen inte vad bra hiphop är. Letar man efter sidor som verkligen skriver bra recensioner är dagensskiva den sista siten man skall vända sig till. allhiphop.com där får ni en korrekt bedömning av hiphop album

M Oregistrerad 2008-01-10 00:00
 

Att veta vad ”bra” hip hop är är inget man gör då det är ren smak sak och kan debatteras i oändligt, ungefär vad som kan defineras som äkta eller inte. Tack för tipset. Frågan är dock vad folk som tycker att denna site och dess medarbetare är såpass dåliga att dom ändå läser och sedan tar sig tid att skriva inlägg gör? För att citera Lil Jon – Whaaat?!?!

vespa Oregistrerad 2008-01-10 00:45
 

Rapreviews gav skivan 10 av 10, korrekt bedömt

Old_School Oregistrerad 2008-01-14 12:04
 

Åh, jag är bara en sådan god medmänniska att det kändes självklart att belysa hemsidor som är mer fokuserade på hiphop eftersom jag sällan delar recensenternas åsikter om hiphop album, men jag bör jag tillägga att de gånger jag avancerat ut ur hiphopdjungeln och lyssnat på annat som erbjuds i musikvärlden så har dagensskiva bistått mig med många bra tips ( som jens lekamans senaste, tack, jag blev helt såld efter första genomlyssningen)

M Oregistrerad 2008-01-15 12:27
 

skivan är en 10, ingen 5, hur kan man sätta en 5 ?

Viktor Oregistrerad 2008-01-27 19:21
 

En av FÅ bra rap/hiphop-skivor från 2007 som inte handlar om brudar och ass. Jag är helnöjd med Lupes snygga melodier, något många andra rappare saknar. Hatar att erkänna det men Lupe är på väg att slå en av förra årets bästa (och mest uttjatade låtar) med sin Superstar (Timbalands Apologize).

MyB Oregistrerad 2008-02-28 02:09
 

Vad var det för jävla karriärrådgivning där i slutet? Recensenten vet uppenbarligen inte om att Lupe vid ett flertal tillfällen uppgivit att han avser att endast släppa tre album för att därefter lägga ner solokarriären.

Fruxo Oregistrerad 2008-07-09 23:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig