dagensskiva.com

48 timmar

Recension

NYGz: Welcome 2 G-dom
Welcome 2 G-dom (cd) NYGz
2007
Year Round Records
7/10

Välkomna till Bronx

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

När Chris Martin mer känd som Dj Premier har ett finger med i spelet och på mpcen brukar det oftast bli en klassiker, åtminstone ljudmässigt. Hur som helst har han förmågan att lyfta halvbra rappare till en ny nivå. Även om man gång på gång hoppas att han skulle ta och producera Eminem eller Pharoahe Monch som till skillnad har förmågan att lyfta halvbra beats till en ny nivå. Hur som helst så vill Primo den här gången föra fram rapparna Panchi och Shabeeno i ljuset med ett projekt som varit igång sedan deras debuttolva från 2002 och med gästspel på The Owners-plattan från året efter.

De två NYGz-rapparna är båda uppväxta i Bronx och har varit en del av Gang Starr Foundation i nära decenniet men inte fått chansen förrän nu. Som lyssnare möts man av riktigt hårdnackad hiphop med mycket testosteron och rap om vapen, dock utan dumromantisering. Men så är gatan också stora delar av deras liv, bland annat fick Panchi sitta fem år i fängelse strax efter att han hade gjort sitt inhopp på OCs skiva någon gång kring 1996.

Bästa spåren på skivan är så bra som man hoppats men när Panchi och Shabeeno börjar peta på superklassiker som Snoops Gz and Hustlaz och Tyrone Thomas Seven Minutes of Funk känns det både som de tar sig lite vatten över huvudet samtidigt som det känns väldigt icke kreativt och oinspirerande. Någon som däremot inspirerar är den underskattade producenten Emile som lätt hamnar i skuggan bredvid jättar som Primo men som tidigare har gjort riktigt krispiga beats till bland andra AZ, Obie Trice och Rhymefest.

NYGz gatuinfluerade och renläriga hiphop fungerar väl som förstasläpp på Premiers nya etikett. Man får hoppas att den helt Premier-producerade Pros n’ Cons som kommer nästa år sopar banan med den här skivan som trots allt är ett ”street album”. Håll även ögon och öron öppna inför Blaq Poets soloskiva som blir andra släppet på Year Round i början av nästa år.

NYGz – Ya Dayz R#’D

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-23 22:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4416

5 kommentarer

Pontus,du skämtar nu?
eller är du äkta vara?

Medlem 2007-12-25 00:44
 

Åter igen, det är dålig skärpa på youtube-klippet. Fixa!

Medlem 2007-12-25 15:36
 

rokkotronik: Vad menar du?

Pontus Gustavsson Medlem 2007-12-25 18:35
 

Jag tror att han syftar på att du ger ett relativt högt betyg till något som han inte klassificerar som ”ryggsäck”.

RONNA Oregistrerad 2007-12-26 15:47
 

Tyvärr måste jag göra dig besviken om Blaq Poets släpp eftersom de låtar jag har fått höra hittills är jävligt sub-par. Inte ens i närheten av Screwballs finare stunder. Snygg recension dock.

Daniel Oregistrerad 2007-12-29 20:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig