dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wu-Tang Clan: 8 Diagrams
8 Diagrams (album, cd) Wu-Tang Clan
2007
SRC Records/Playground Music
5/10

Som en påtvingad släktträff

Det är inte helt enkelt att känna någon sorts entusiasm inför ett nytt album från Wu-Tang Clan i december 2007. Det var ett bra tag sen de var hiphopens flaggskepp och bortsett från Mattias Alkberg är det väl få som håller något annat än debuten som en riktigt nödvändig gruppinsats?

Kanske är vi andra bara trångsynta nostalgiker som tycker att det var bättre förr. Jag hoppas ändå att jag inte är en av dem.

Jag har ändå gillat sentida släpp från både Ghostface Killah (som alla andra) och Inspectah Deck (inte lika vanligt). Jag lyssnar fortfarande gärna på allt som RZA lånar sig till. Jag tycker fortfarande att Method Man har en rökig röst att dö för och ibland får till det (dessutom gör han en stabil insats i The Wire som förlåter hans Åsa-Nisse-filmer).

Ändå känns det inte särskilt upphetsande att sätta på ett nytt album med Wu.

Mycket av snacket inför den här skivan har handlat om radiosingeln The Heart Gently Weeps som bygger på en nyinspelning av The Beatles My Guitar Gently Weeps (inte en sampling som det ibland hävdats). Dhani Harrisson (Georges son) spelar gitarren och de har fått ett formellt godkännande från familjeföretaget som kontrollerar Beatles rättigheter. Erykah Badu lägger dessutom fin refrängsång.

Resultatet är kanske inte sensationellt, men ändå rätt gött. Som en utveckling av RZA:s resa ner i skivbacksletarfunken (Lyn Collins-samplingen i Windmill!). Jag gillar det utan att tycka att det är något sensationellt. Ungefär samma känsla som jag får av albumet som helhet.

När de på debuten betedde sig som hungriga vargar runt mikrofonen ger de idag mer känslan av släktåterträff (med farfar George Clinton som ODB-stand in). Det handlar inte lika mycket om att överträffa sin nästa som att överleva ännu en söndagsmiddag utan att skapa onödiga gräl, att stå ut.

Om fansen förr ägnade veckor och månader åt att dechiffrera texterna lär de flesta precis som jag nöja sig med att lyssna på dem som instrument idag.

Det har gruffats en del runt inspelningen. Klanens idag största namn, Ghostface Killah, och närmsta vapendragaren Raekwon har öppet kritiserat RZA:s sätt att dominera arbetet. I USA flyttade dessutom Ghostfaces The Big Doe Rehab fram det här albumet med någon vecka. Men det verkar vara den enda verkliga spänningen och den är inte större än att alla ändå står ut.

Så vi får en knippe riktigt hyggliga låtar (nog för en fin halvtimme), lika många som är anonym kallprat och ett löfte om ett återseende av Wu-Tang på turné. Åtminstone i någon inkarnation. Om inte någon har något viktigare för sig.

Och kanske var det allt 8 Diagrams egentligen var tänkt som, en reklamkampanj för turnén. Tiderna har, som dom säger, förändrats.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-12-11 21:15 / Uppdaterad: 2009-11-10 13:46

Kategori: Recension | Recension: #4400

17 kommentarer

Patrik: WU var ute på europaturné nu i somras. Jag såg den i Berlin. Inte den magiska kvällen som man hoppats på. Känns tyvärr bara som om det är RZA och Ghostface som är passionerade idag. Se gärna Rock the Bells om ni inte sett den.

Tycker ändå skivan är värd några lyssning. Men 36 Chambers kommer de aldrig nå upp till. De får nog acceptera läget. Och att ta in Kanye eller Neptunes på ett WU-album skulle kännas som hädelse.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-12-12 00:11
 

Jag tror att det är många fler än Mattias Alkberg som håller t.ex. Wu-Tang Forever som en riktigt grym skiva. Enligt en omröstning på wutangcorp.com så höll flest fans Forever som sin favorit snarare än debuten.

Men visst Wu-Tang 2007 är kanske inte det mest spännande som händer. Men nog är skivan värd mer än 5 av 10. Jag skulle ge den 7 av 10. Den är definitivt bättre än W och Iron Flag.

Längtar tills Big Doe Rehab landar i brevlådan.

Robert Oregistrerad 2007-12-12 08:58
 

Jag kommer att fortsätta lyssna på en handfull av låtarna ett tag till, men jag är tveksam till att jag återvänder till den om fem år. ”36 Chambers” är den enda jag plockar fram på årlig basis.

Man får tycka att ”Forever” är bättre än ”36 Chambers”, men det är ju inte sant.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-12-12 18:38
 

Skandal att inte nämna Frutticantes medverkan!½! Nåväl ska ladda ner det för att fylla min årliga kvot på en hiphopskiva, RZA har fortfarande min respekt.

Medlem 2007-12-12 18:52
 

”Wu-Tang Forever” – var det inte produkten där man egentligen betalade för ett häfte fyllt av reklam och fick lite musik som bonus vid sidan om?

Ola Andersson Redaktionen 2007-12-12 19:33
 

wu-tang forever har en riktigt bra låt (triumph).
the iron flag har flera riktigt bra låtar (in the hood, ya’ll be warned, babies)
8 diagrams hamnar nog där emellan.

bjornw Oregistrerad 2007-12-12 21:16
 

Disc 1 på Wu Tang Forever är sanslöst bra, disc 2 klarar man sig utan, förutom Triumph då.

Medlem 2007-12-12 21:37
 

Alla har mer eller mindre fel. Chambers är ju bäst, men sen är W och Forever ungefär likvärdiga, och definitivt nödvändiga. Alla andra har ett par bra spår men i övrigt ganska svaga. Den här är ändå helt okej, minst en sexa.

kakbakarn Oregistrerad 2007-12-12 23:52
 

Forever är ljusår bättre än både The W och Iron Flag, men snäppet efter debuten (som är en av de bästa skivorna någonsin). 8 Diagrams hamnar på en tredjeplats just nu..men den känns som att den kommer åka bakåt, tyvärr. Campfire är dock sjukt bra.

andreas Oregistrerad 2007-12-13 11:48
 

Gun will go är bäst på nya. The W räknar jag knappt som ett album, den är helt värdelös. Iron Flag är jäkligt underskattad.

Medlem 2007-12-13 11:55
 

Jag är inte säker på att jag lyssnat på mer än 5-spårssamplern jag fick inför ”Iron Flag”. Kanske ska ge hela en chans. Den lär ju gå att hitta för små pengar.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-12-13 13:18
 

”Wolves” är ju helt otrolig. Skivan är starkare än betyget som ges! Bästa låten på The W är ju ”Hollow Bones”, och hela den här skivan låter som att den är inspirerad av släpigheten som finns på den låten.

kung rickard Oregistrerad 2007-12-13 14:03
 

Jag grät när ODB dog, jag gråter till ”Life changes”.

vila i frid Oregistrerad 2007-12-15 01:01
 

Jag är inte fanatisk wu-fan som accepterar allt med en logga på, men jag måste säga, liksom en del inlägg antyder, att skivan är värd långt mer än 5/10. Personligen tycker jag att 8 diagrams är ett mästerverk. Eventuella invändningar mot skivan är nog präglade av en allmän känsla att wu-tang inte längre är att räkna med. 8 diagrams visar dock att de visst är det. Att göra en skiva som på många vis skiljer sig från det man gjort tidigare var nog viktigare än många, inklusive raekwon och ghostface, förstod – wu-tang is unpredictible. RZA är ett geni, och 8 diagrams är produkten av en sådan.

Erik Persson Oregistrerad 2008-04-01 14:19
 

GZA är bäst på detta albumet. En femma är albumet värt. De kunde utan tvekan gjort en bättre comeback. Produktionen på albumet e väldigt svag. Några låtar som e bra, men många av dem e lide värdelösa.

Johny-J Oregistrerad 2008-04-16 23:20
 

folk kan säga vad de vill men vartenda album som wu tang gjort kunde varken blivit bättre eller sämre än vad de är. varje album kom ut i en viss tid men en sak är inte att glömma att faktiskt wu tang förblir alltid wu tang så hart det varit sen första dagen o så kommer det alltid att vara wu tang is forever! det har funnits ljusa tider, det har funnits mörka tider o sådant är livet! inget kan vara mer underbart än mänskligheten själv , jag tycker att wu tang har bringat mkt till oss! vad kan vi önska mer wu tang is for the children. wu tang bringar kärlek o tillslut wu tang är hip hop och hip hop är wu tang! peace

mr mef Oregistrerad 2008-10-03 22:19
 

Wu-Tang Forever är den bästa rap skivan någonsin tycker iaf jag…

Pelle Oregistrerad 2008-12-03 18:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig