dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Grayson Capps: Songbones
Songbones (cd) Grayson Capps
2007
Hyena/Border
8/10

A Love Song for Kal Ström

Lyssna

Sök efter skivan

Jag hittade till Grayson Capps genom A Love Song for Bobby Long, filmen där Pursy Will (Scarlett Johansson) flyttar till sin mors hus efter att mamman avlidit och upptäcker att det redan bebos av den försupne Bobby Long (John Travolta). Eller egentligen var ju vad den faktiskt handlade om skit samma. Det var Scarlett, Travolta och Gabriel Macht (den tredje – kärleksintresset) som var filmen. Eller rättare sagt samspelet mellan dem och atmosfären från New Orleans.

Shainee Gabel skrev och regisserade filmen utifrån en roman, Off Magazine Street, skriven av Ronald Everett Capps. Ronald är pastor från New Orleans och pappa till Grayson Capps. Sonen bidrog med sju låtar till filmens soundtrack, som består av americana och smutsig rootsrock från bland andra Los Lobos. Fem av Graysons låtar återfinns på hans debutskiva If You Knew My Mind. Efter jag sett filmen var det första jag gjorde att inhandla den och hans andra skiva Wail & Ride.

Båda två innehåller fantastiska låtar, men de är hemskt överlastade av en svulstig produktion som stinker stort och Springsteen.

Så det är verkligen en välgärning när nu sju av låtarna samlas på en mycket naknare, mer avskalad skiva.

If You Knew My Mind lider av att vara en debut och spretar åt olika håll. Wail & Ride gjordes strax efter Katrina och har känslorna lite för utanpå. Frustrationen över New Orleans förstörelse, hans egen flytt därifrån och saknad över staden är lite för okontrollerad. Istället för att bli något stort katalyserad av de starka tjänsterna låter den flaggviftande och för mycket, även om han har stort patos.

Här på Songbones får låtarna vara det de är. Skivan spelades in på 9th Ward Picking Parlor i New Orleans redan 2002, innan båda hans första skivor (2003 och 2006) gavs ut. Tom Marron spelar fiol (och munspel på två spår) men annars är det bara Graysons gitarr och röst som hörs. Det är skelett av de studioversioner som kommer senare, men så mycket ärligare och bättre än vad de blev senare. Rakare, vackrare.

Jag lyssnar väldigt sällan på americana eller rootsmusik över huvud taget. Men när låtmaterialet tar tag i mig har jag ingenting att sätta emot. Det här är alldeles fantastiskt. Det är så enkelt. Det enda som saknas här är väl A Love Song for Bobby Long själv. Men det är ju heller inte möjligt, eftersom den skrevs till filmen två år efter den här inspelningen.

Kal Ström

Publicerad: 2007-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-07 10:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4392

12 kommentarer

Först!
Den där filmen är så jävla usel. Huga.

Medlem 2007-12-07 00:26
 

tum, yard, ounce, etc – Metersystemet har helt fel. A lovesong for Bobby Long är en toppen-film.

Medlem 2007-12-07 10:17
 

Capps är grym. Bra recension!

Det är ju efterblivet att sätta en etta på Bobby Long förövrigt. Vem är det som skrivit recensionen? Hittar inget namn, personen skäms kanske. Det är en välspelad film med snyggt foto och bra musik. Personen som skrivet om den borde se den igen och tänka om.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-12-07 10:58
 

Tja Pontus, det är inte för inte den redan två år efter släpp kostar 49kr på Ginza, den här recensionen kanske faller på din läpp:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=257&a=217707

Medlem 2007-12-07 11:21
 

har svårt för roots som inte vill bestämma sig för vad den vill vara.

Medlem 2007-12-07 11:24
 

har en del Tom Waits-komplex också

Medlem 2007-12-07 11:25
 

Metersystem: Ja den recensionen var bättre. Kändes som skribenten motiverade betyget den gången och ändå tog fram de starka elementen i filmen. Men nu ska det diskuteras musik och inte film här.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-12-07 11:31
 

Fast även Kristina Torell på GP har ju fel. Det sävliga tempot är ju en stor del av grejen.

Kal Ström Redaktionen 2007-12-07 13:49
 

Det enda jag egentligen minns av filmen är att jag gillade färgerna. Jag antar att jag inte kommer att lyssna på den här skivan.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-12-07 14:04
 

Härligt med diskussioner – mindre bra musik…

Gorillan Oregistrerad 2007-12-07 14:24
 

Du kan smaka på skivan Patrik! Och lyssna på färgerna!
Regnbågen är en härlig varm kana. Jag är en liten tekanna!
Ta ett frimärke till!

Medlem 2007-12-07 14:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig