dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Babyshambles: Shotter's Nation
Shotter's Nation (cd) Babyshambles
2007
Parlophone/EMI
7/10

Those rock’n'roll dreams

Inte en enda recension av Shotter’s Nation har väl undvikit att ta upp alla de ledsamheter som kantat Pete Dohertys karriär. Frågan är om det går att skriva om Babyshambles utan att tala om huruvida Doherty är tillsammans med vem eller vad eller inte alls.

Pete Doherty har verkligen ansträngt sig för att göra sig själv illa, och för att göra myten om honom gott. Det är ju utan tvivel ett sätt att bygga upp ett varumärke, och att bidra till skapandet av en rocklegend. För Pete Doherty lever verkligen rock’n’rolldrömmen fullt ut. Och om all reklam är bra reklam så har Pete Dohertys förekommande i skvallerpress besparat honom och Babyshambles en marknadsföringsbudget motsvarande bruttonationalprodukten för ett mindre land.

Själv har jag tyckt att det är ganska tröttsamt. Inte bara så att allt det där runt omkring tar uppmärksamhet från musiken, som i sin tur drunknar i det ständiga rabaldret. Utan så att jag blir helt ointresserad av alltsammans. Jag har trott mig kunna gilla både The Libertines och Babyshambles, men i slutändan funnit mig själv totalt likgiltig till om jag gör det eller inte.

Men nu är den här, skivan som ska visa att Pete Doherty trots allt trassel minsann kan leverera fantastiska låtar. Och alla som vägrade ge upp hoppet när Doherty vacklade på avgrundsranden, alla som såg förbi gruset, rakt in i Pete Dohertys skapargeni kommer äntligen att få säga att de hade rätt. För han har sannerligen tagit sig samman, en prestation där producenten Stephen Street onekligen haft minst ett finger med i spelet.

För visst visar Shotter’s Nation att Babyshambles trots allt har en gedigen känsla för popmelodier med närvaro i texterna. Skivan inleder med flera starka spår, men är dock aldrig strålande rakt igenom. Så är exempelvis Ian Brownsamarbetet French Dog Blues inte mycket att hurra för. Crumb Begging Baghead däremot är härligt psykadelicrockig, och avslutande, lugna Lost Art of Murder är en sorgligt vacker historia. Och Delivery är baskemig en väldigt bra låt.

Susanna Huldt

Publicerad: 2007-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-04 00:36

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4350

45 kommentarer

Första skivan är bättre.. (först ?)

Peppesbodega Oregistrerad 2007-11-04 00:16
 

En riktigt bra platta, men ändå inte dessa höga toppar han kunde nå i The Libertines och förra plattan down in albion… Han är helt ren från droger nu förresten, så de här med ”varumärket” funkar inte längre.

David Oregistrerad 2007-11-04 01:02
 

Jag tycker om recensionen, men jag vill ha mer av den. Varför ska sådana här recensioner lämna ett ynka stycke till själva skivan? Runtomkring-info är intressant, men knappast det primära. Kan vi inte få båda?

rödrom Medlem 2007-11-04 12:20
 

Pete Doherty är en jävla skithög. Men det var ju Miles Davis med. Tyvärr är Dohertys musik lika skitusel som han själv. Alla knark och fotomodellshistorier i världen kan inte komma förbi det enkla faktumet att detta är dåligt.

Hockeyhoran Oregistrerad 2007-11-04 14:53
 

Skithög? Så fort det handlar om doherty finns det alltid folk som bara måste berätta hur mycket man hatar honom. Det finns fan så mycket större skithögar i musikbranchen. Jag kan garantera att ni har läst mycket om honom i tidningarna som inte alls e sant!!
Finns inte många musiker som har varit så generös mot sina fans som doherty. Även om han har haft problem med att dyka upp ibland har han gjort andra positiva grejer som andra artister aldrig skulle drömma om….

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-04 16:40
 

Mhh. Som gammal Doherty-borde-dö-omgånde förespråkare vill man ju gärna att du ger nåt exempel på denna pundares storsinthet. Som när han snodde pengar och annat av sin polare i Lbertines?

Precis som det finns folk som har svårt när talanglösa nollor hyllas bara för att dom långsamt tar kål på sig själv (och andra) publikt finns det dom som skall försvara dessa stackare som hellre borde tas omhand. Hyenor kallas det visst.

Medlem 2007-11-04 17:58
 

Jag har väl aldrig upptäckt storheten med detta band men tyckte dock en låt från denna skivan var bra när den nyligen spelades på Mtv så man kanske fattar tycke för någon mer?

Det är lite lustigt dock hur en del människor som annars fnyser åt drogmissbrukare och socialt missanpassade människor tycker det är jättefräckt när deras rockstjärnor och kändisar är det och beter sig illa?

Medlem 2007-11-04 19:30
 

Det var inte många rader i denna recension som behandlade själva skivan och hur den låter.

Vincent Oregistrerad 2007-11-04 19:38
 

Ok… Jag vet inte många band som har bjudit hem fans(inte crackpundare) till sin lägenhet, låtit dom sova över och spela för dom en hel natt. Jag känner inte till band som lägger ut alla sina demos och sessions på nätet efter att dom e inspelade, så fansen får ta del. Oftast kastas de i soptunnan. Artister som går in på fans-forum och pratar med dom, ger information och svarar på frågor är också ovanligt. Allt detta har doherty gjort. Det var ju det som Libertines gjorde så att dom har fått en plats i musikhistorien, dvs bröt barriärerna mellan fans och artist.

Visst har han tagit snedsteg och lika mycket som jag älskar dohertys musik, lika mycket hatar jag allt med drogerna. Jag har aldrig hyllat droger och har aldrig fnyst åt drogmissbrukare och socialt missanpassade människor.

Många hatar Pete för han knarkar, men ignorerar att det var samma med Hendrix, Cobain, Keith Richards, Jim Morrison.

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-04 23:22
 

Sir Loin:
Det är bra att dom respekterar sina fans… åtminstonde ibland.
Jag menade inte dig när jag skrev om folk som fnyser åt drogmissbrukare o.s.v… utan andra människor jag träffat!
Annars ogillar jag att Cobain och Morrison med flera knarkade också för många av dom hade nog mer att ge t.o.m kanske på andra områden än just musik också?

Medlem 2007-11-04 23:36
 

Rocky Marciano:
Jo de håller jag helt klart med om att dom hade mer att ge. Även om jag föredrar dohertys musik ser jag många av dessa människor som snäppet mer konstnärligt begåvade och hade säkert kunnat tillföra mer inom kulturvärlden.

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-04 23:47
 

Sir Loin:
Jo men visst!
Jag förstår att du gillar Pete Dohertys musik men ogillar hans drogmissbruk så var min relation till Johnny Thunders t.e.x .
En del trasiga människor söker sig uppenbarligen till musiken på både gott och ont!

Medlem 2007-11-04 23:58
 

Mindre än 40 av de 4000 arterna Blattodea som finns lever i hus läste jag på Wiki. Här är en av dom antar jag. Fattar inte hur han kan ha överlevt så länge eller hållt sig utanför fängelse med tanke på allt skit han ställt till med. Sprutor i armarna på folk och va fan det nu är..

Skulle en nuke smälla planeten kan jag ge mig jävlen på att han skulle springa runt här med de andra arterna. Men ska jag vara ärlig var det första jag tänkte på inte kackerlacka när ni nämnde Pete här, utan parasit.

En riktigt jävla äcklig parasit.

Musiken är förbannat överskattad för den delen..

Dragonteeth Oregistrerad 2007-11-05 13:38
 

Jisses vad ni tar i. Det är bara musik, skärp er.
Hata är dessutom ett fruktansvärt starkt ord som används alldeles för ofta. Leta upp en synonym nån gång emellanåt.
Tycker dessutom att det är märkligt lite åtgärder från sde siteasnvariga för det bråkas väldigt mycket på siten nnumer.

Medlem 2007-11-05 21:32
 

Tro mig, jag skulle verkligen HATA om någon satte en nål i armen på mig om jag mot förmodan skulle vara helt slocknad..

Nu använde jag visserligen inte det ordet om Parasite Pete, men jag har full förståelse för de som gör det. Tur jag använda mig av en metafor istället..

Dragonteeth Oregistrerad 2007-11-05 21:49
 

Just den grejen var mycket nesligt gjort av Pete, det vidhåller jag.

Medlem 2007-11-05 21:57
 

värdelös cassius clay-musik

Medlem 2007-11-05 22:31
 

Som om Pete verkligen har gjort allt som påstås i Aftonbladet Klick. Tror man det, ja då är man en ärthjärna.

Medlem 2007-11-05 23:08
 

Sen så har han ju inte heller kört in en kanyl i en däckad flicka, det var ju en lögn.

Shotter’s Nation är en stor överraskning, mycket bättre än Down In Albion som var en stor besvikelse för mig. Visst, det är inte Libertines-klass men det är fanimig nära.

L Oregistrerad 2007-11-06 18:49
 

Skämtar du med mig?
Säger inte att källorna är 100% pålitliga i alla väder, men jag tycker ändå att bilderna i sig är rätt talande. Plockade några efter en snabb sökning..

http://socialitelife.buzznet.com/2006/04/28/pete_doherty_injects_smack_into_unconscious_girl.php

http://thesuperficial.com/2006/04/pete_doherty_injects_drugs_int.php

Hur jävla blåögd får man bli egentligen? Somna om för fan..

Medlem 2007-11-07 10:36
 

nålgrejen är faktiskt sann, fast det fanns inga droger i den, hant tog blod till sin konst, ganska vidrigt visst…

Jag fattar inte hur man kan säga att hans musik är överskattad. Va fan? Ok att man inte gillar den, men han har ju inte varit en hype direkt i journalistkåren, kanske lite i nme, men i övrigt har de ju aldrig skrivit om de musikaliska. Libertines har ju blivit lite av en hype nu efteråt, då man säger att de startade den nya brittiska indie-vågen. Alla vet vem Pete Doherty är, få vet vilka Babyshambles är.

Sen har ju dragonteeth fel när du säger att Pete har hållt sig utanför fängelset, han har ju faktiskt varit där två gånger.

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-07 12:20
 

Dargoteeths länkar säger ju allt. Hur fan kan detta as få gå lös på gatorna? Man börjar ju undra om det inte bara handlar om att han är ”kändis”. Om en vanlig Joe Blow gjort detta skulle han bli inlåst direkt.

Sen kan man ju tycka att jämförelsen med t.ex Hendrix haltar något. Jimi hade mer talang och konstnärligt skapande visonär i sin ena pungkula än vad en hel fotbollsplan med Dohertys någonsin skulle kunna ha. Och Keef skull nog ha ett och annat att säga om färskingar som Pete. Undrar om han överlever sin 30årsdag. Förhopningsvis inte.

Medlem 2007-11-07 12:56
 

Arresterad visste jag, men inte att han dömts och fängslats. Återstår ju bara frågan, varför i hela helvete släppte man ut honom i så fall?

Alltså, jag vill inte lägga mer energi på kräket, men man kan ju inte på allvar backa denna killen! Nästa person som tar honom i försvar säger mer om sig själv än om honom..

Medlem 2007-11-07 14:46
 

Pete får väl knarka om han vill. Det bryr jag mig inte om. Han har gjort några bra låtar, det förändras inte av det faktum att han då och då låter opium flyta runt i sitt blodomlopp.
Förstår inte egentligen vad moralpaniktöntarna arg skåning, Mötörbögen och Dragonteeth är upprörda över? Särskilt Mötörbögen, som ju tydligt har alkoholproblem, borde väl inte vara upprörd av Petes missbruk?

Medlem 2007-11-07 15:57
 

jag har väl inte uttalat mig om hans fritidsakviteter, mitt hat baseras enbart på skräpet han släpper på skiva.

Medlem 2007-11-07 16:08
 

Sätt honom på en öde ö med sitt jäkla skit han skjuter, rör mig inte i ryggen faktiskt vad han gör mot sig själv.

Min personliga vrede är på grund av tidigare nämnda kanylincident. Vad är du inte förstår kära Lew? Ser inget fel i det kanske..

Medlem 2007-11-07 16:18
 

Komiskt att du kommenterar på det viset med tanke på ditt tidigare inlägg för den delen..

Medlem 2007-11-07 16:22
 

Oemotståndliga låtar på denna platta. Jag kan inte värja mig. Undrar just om de kommer att gå till historien som det bästa rockbandet mellan åren 2000 och 2010? Jag tippar på det.

Medlem 2007-11-07 16:25
 

Jag tror ingen försvarar ”kanylincidenten”, men håll er till fakta!

Vince Neil sångare i Mötley Crue, körde rattfull ett gaturace som resulterade i att han krockade med två andra bilar och den han körde mot dog.
Pete Doherty trycke in en OANVÄND nål i en medevetslös tjej, UTAN knark i!!!!!!!!! Vilket är jävligt bevisat.
Vad är värst? Vem var farligast? Vems namn blir ni mest upprörd över att höra? Vince Neils eller Dohertys?

Sen förstår jag inte vad du mötörsåg snackar om när det gäller Hendrix-jämförelsen?? Jag jämförde dom aldrig ur ett konstnärligt perspektiv utan endast ur känd musiker som tar droger-perspektiv. Det låter på dig som att hendrix fick ta droger för att han hade talang, medan Pete ska fängslas. Ska man skjuta heroin-gunnar i parken då eller?? Har man talang står man över lagen??

Faktum kvarstår att dom som knarkade på 60-70-talet betraktas som rockhjältar medan dagens rockpundare anses ofta av samma personer som dåliga förebilder som borde låsas in. Sen e de så uppenbart att ni som hatar Pete läser allt ni vet om honom på aftonbladet. Vet ni deras källor? The Sun, Times, guardian mfl… Dessa tidningar är 1000 gånger värre än aftonbladet…

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-07 18:40
 

Jadu Lew – ÄSOTK. Som Dragon skriver skiter jag i om Doherty knarkar eller inte. MEN….ett stort jävla MEEEN. Som alla pundare, knarkare och drogmissbrukare skadar han sin omgivning. Fysiskt, psykiskt och på en mängd andra sätt. Vilken normal mänska skull ens komma på iden att dra blod i en kanyl från en utslagen männsikas armveck ”för sin konsts skulle”. Jävla pucko.

Du kan ju köra upp moralpaniken i röven, det handlar inte om det. Jag super till ibland, japp. Men jag gär fan inte och snor av mina polare, gör mina flickvänner till knarkhoror. Doherty behöver vård, inte uppmuntran från idioter.

Medlem 2007-11-07 18:42
 

Och just det, musiiikkkennn. Ren skit. Inget jag inte kunde skriva ihop på fyllan nån kväll. Han är helt enkelt en nolla bland så många andra nollor.

Medlem 2007-11-07 18:43
 

Bara att jämföra patrask som Doherty med Hendrix är en förolämpning.

Medlem 2007-11-07 18:47
 

Som sagt ingen tycker om kanylincidenten. Kan tillägga att doherty får vård i just detta nu så din önskan är uppfyll herr mötörsåg.. annars har du fortfarande inte greppat hendrix-jämförelsen eller? Moget svar…
Sen knarkhoror??????

Sir Loin Oregistrerad 2007-11-07 18:57
 

Visst, Hendrix knarkade men han gjorde även stor musik. Doherty är ju bara skit både som människa och musiker. Och ja jag har hört hela ”Shotters Nation”. Fast det var en pärs att ta sig igenom skiten.

Kate Moss = knarkhora typ.

Medlem 2007-11-07 19:45
 

Vad folk ska moralisera, som om man är bättre själv. Eller det kanske ni är, vad vet jag. Jag är i alla fall elak och otrevlig mest hela tiden. Dessutom är det ju inte så relevant.

Jag tyckte ”The Libertines” var en fantastisk skiva (för att klargöra smak). Pete är en fantastisk låtskrivare och han har en speciell röst, men någon stor musiker är han väl inte direkt. Carl var ju egentligen den som kunde spela gitarr bra. Den nya skivan var väl ingen höjdare direkt jämfört med någon av skivorna som släpptes innan bandet splittrades. Men visst innehåller den ändå några guldkorn precis som jag tyckte ”Down in Albion” gjorde.

Lukas Oregistrerad 2007-11-08 16:10
 

Ursäkta om jag varit nedvärderade om Pete tidigare. Det är okunskap som legat till grund för mina uttalande. Visste inte att han var en sån talang, killen kan ju sina grejer..

http://thesun.co.uk/sol/homepage/news/article430366.ece

Trevlig helg!

Medlem 2007-11-09 12:44
 

Nu börjar han ha den där junkie/alkis plufsigheten. Han ser ju fan förjävlig ut. Och när en sån rutten dypöl som The Sun skriver såhär är det nog nära slutet. ÄVen om The Sun bara är ute efter med hyena-lösnummer.

Medlem 2007-11-09 13:43
 

Han har ju rätt mad skillz i filmen i den röda rutan med, vet ju hur en slipsten ska dras.. eller är det gummislang runt armen?

Go go Pete.. direkt till fängelse, utan att passera Gå..

Medlem 2007-11-09 16:13
 

jävlar. var är dagensskiva på väg? vem fan bryr sig vad ni tycker om doherty? kan man inte få kommentera skivan här istället? okej, vissa gillar inte babyshambles och libertines, vilket jag respekterar, men ni måste inte skriva det här! jag går inte in på alla skivor jag hatar och öser ur mig skit på dem.

hur som helst. tycker shotters nation är grym, inte riktigt lika bra som föregångaren än, men jag tycker tydligt att pete visar att han är bättre på egen hand. babyshambles gör helt enkelt bättre musik än vad libertines gjorde.

Jacob Oregistrerad 2007-11-10 19:56
 

Jacob: Skämtar du? Shotters Nation må vara bra men det är ju inte i närheten av Up The Bracket eller Libertines andra heller för den delen.

K Oregistrerad 2007-11-24 12:09
 

Jag får dåliga vibbar av Dragonteeth och Mötörsågen.. Även om de har nämnt att vård är det bästa för Pete känns det som att de skulle vilja göra en utrensning av alla som har det svårt i vardagen.. Läskigt.. Skivan är bra.

Bazze Oregistrerad 2007-12-10 10:41
 

Allt Doherty gjort är bra. Fan så mycket roligare än Hendrix.

Sludge Oregistrerad 2007-12-25 01:40
 

Det där om kanylen är jag inte speciellt påläst om men om man ser till bilderna i tidningsartiklarna som vissa länkade till så är la fan inte dom ”rätt talande”?! Hade jag sett den bilden och någon hade frågat vad som hände på bilden hade jag varit säker på att han kände efter hennes puls. Jag tycker det ser så ut i alla fall, helt klart.

Fill Oregistrerad 2008-01-01 21:06
 

nya skivan är bra! fast lie väl välgjord! down in albion är magisk! :D när man lyssnar på den känns som om den tog en dag att göra! det är lite charmen över pete å babyshambles, de ska inte vara så noga!

marre Oregistrerad 2008-01-09 02:21
 

Haha, vilka jävla nötter det finns. Nån som läst för mycket på aftonbladet och sväljer precis va fan som helst som skrivs. Doherty har gjort så inihelvete mycket mer bra musik än Hendrix.

Blizzard Oregistrerad 2008-02-24 12:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig