dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Blood Red Throne: Come Death
Come Death (cd) Blood Red Throne
2007
Earache/Sound Pollution
6/10

Europeisk tradition

Det är flera saker som får mig att tänka på Cannibal Corpse när jag hör inledningen på Blood Red Thrones Come death. Dels sluggeröppningen med entaktsrens, dels gitarrgnidandet, dels det lekfulla basliret och dess framträdande roll i mixen. Men där tar det stopp.

För även om det finns tendenser till blickar över Atlanten på , det är ju ändå death metal det handlar om, skiner det igenom att bandet är sprungna ur en europeisk tradition. Det kompakta låtskrivandet som kännetecknar den amerikanska dödsen får stå tillbaka och bandet är ytterst villiga att ta ett steg tillbaka och låta instrumenten ringa ut och ge gitarrslingorna utrymme. På sina håll blir det riktigt catchy, på ett oerhört tilltalande sätt.

Kanske har det med centralfiguren Tchort och dennes arv från Emperor och Carpatian Forest, men jag tycker mig ana en svartmetalldoftande atmosfär över hela skivan, från dess gitarrslingor till de blasfemiska låttitlarna (och säkerligen också texterna).

Men framför allt märks Tchorts skötebarn Green Carnation på sina håll. Låtarna når upp emot femminuters-strecket, är sällan raka skapelser utan ger sig gärna i väg på stickspår i både form och tempo och just den framträdande basen känns igen från Green Carnation.

Come Death är en mångfacetterad death metal-skiva, men samtidigt finns det få eller inga grepp som inte har stötts och blötts genom åren och det tar ner intrycket en hel del. För hur välkomponerade bitar bandet kan släppa ifrån sig och hur välspelat det ändå är, är det inte svårt att placera bandet i en trygg formel som prövats många gånger förut. Och med det bagaget blir det svårt även för en skiva av Come Deaths kaliber att nå de riktigt höga höjderna.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-10-22 19:10 / Uppdaterad: 2007-10-22 19:10

Kategori: Recension | Recension: #4334

3 kommentarer

Tchort har (ensam) komponerat både text och musik till Green Carnations ”Light of day, day of darkness” som tveklöst är ett mästerverk i dess mest sanna form.
Känns som att mannen slösar bort sin talang genom att ligga bakom detta sunk. För att inte tala om hans medverkan i Nattefrosts patetiska skit.
Tycker Thomas borde recensera ”Light of day…” oavsett om den skickats från bolaget eller inte. Men det är klart, ger man en trea till Anathemas ”A natural disaster” så kanske man inte riktigt förstår ”Light of day, day of darkness” heller.

Erik Oregistrerad 2007-10-23 08:55
 

Erik: med tanke på hur emotionellt påfrestande hans Green Carnation-grejer verkar vara kanske han behöver ett mer manglade utlopp, som Blood Red Throne. Men som du säger, inte i närheten av Green Carnation.

Och vad är egentligen grejen med den där Anathemaskivan? Du droppar ju den en gång i veckan (nåja), förklara gärna vad det är jag har missat. Tyckte verkligen inte att det var så fantastiskt när det begav sig, men det vet du ju uppenbarligen.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-10-23 10:06
 

Det stör mig bara att den ligger där med en trea. Annars så brukar du ju tycka relativt rätt. Pröva att ösa in den i mp3:an, sätt dig sedan att bara lyssna. Insup djupet och ängslan. Men du kanske är för grov och burdus…

Men jag ska inte klaga. Utöver dig så recenseras det ju till 80% dynga här på siten.

Erik Oregistrerad 2007-10-23 11:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig