dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kalla fötter: Sätt din värld i brand
Sätt din värld i brand (cd) Kalla fötter
2007
Skylarking Records/Anna Records
1/10

Ingen falsksång kan rädda dig nu

Lyssna

Sök efter skivan

Falsksång i all ära. ”Det är väl grunden i all indiepop?” proklamerade två kompisar till mig när jag klagade över sångaren i Kalla fötters förmåga att sjunga genomfalskt. Jag vill visserligen inte sträcka mig så långt, alls, som att gå med på mina vänners påstående. Men det finns falsksång med stil. Och sådan som saknar all rim och reson.

Kalla fötter saknar rim och reson. Eller ja, rim existerar i högsta grad.

Tar ut sopor, jag rensar bort skiten
Jag blir en ny nu men jag vet att du blev biten
Av den giftiga gadd som jag haft
Du står ut men du ser åt ett annat håll
Jag blundar länge sen tänker jag att livet är som en boll
Runt som fan

Det känns som om Kalla fötter, som för övrigt är fyra killar från Uppsala, försöker enormt mycket. Sångaren Andreas Bohman, som också skriver huvudparten av bandets texter, trycker fram sina rader. Uttalar varje stavelse, rullar på r:en, bildar vassa konsonanter och raka vokaler. Alla ord, tydligt, tydligt. Inget saliv ska få förstöra.

Men det blir förstås bara ännu värre. Bohmans röst kan inte rädda hans mediokra texter. Det känns som ett försök till någonting gulligt, men det hela blir obegripligt i mina öron. Det är mycket om att stå på tå, att tala om saker, om att ge sig. Om man tittar lite närmre kan man förstå att det handlar om graviditet, separation och annat som går i kärlekens tecken. Men det känns alltför ofta handryckt och nödrimmande.

Om vi ska förlora allt igen
Jag vill inte falla, jag är redan en som är bränd
Om vi ska förlora allt igen
Tala om det för alla, du som hatar att vara känd

Musikmässigt är Kalla fötter gitarrbaserad rock, utan några krusiduller. Inte särskilt kul, men inte heller dåligt. Killarna kan sina instrument. Om vi slapp de undermåliga texterna och den övertydliga falsksången kunde de kanske bli någonting.

Och en sista tanke. Pressreleasen avslöjar att Andreas Bohman fick inspiration till skivan efter en resa till Rom, vilket bland annat märks i skivans sista låt, Spanska trappan. Jag var nyligen i Rom, men jag kan inte förstå hur Bohman fick fram någonting sådant här ur en så underbar stad.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4321

30 kommentarer

Oooh, verkar som att Madelene har haft date:at Kalla Fötter och blivit dumpad.

”Spanska trappan. Jag var nyligen i Rom, men jag kan inte förstå hur Bohman fick fram någonting sådant här ur en så underbar stad.”

Soft diss, för övrigt.

Emilio Oregistrerad 2007-10-12 00:28
 

Vad är vitsen med att såga en sån här skiva?
Du vet ju att ingen annan än Kalla fötter kommer att bry sig.

Hade det inte varit lättare att bara strunta i att skriva?

Elakt och småaktigt gjort.

Medlem 2007-10-12 06:52
 

Jag tycker att hon ska skriva precis som hon tycker och tänker om skivor när hon recenserar. Recensionen verkar genomarbetad och hon får fram sitt budskap. I vissa stycken kan jag hålla med om att hon kanske kunde ha valt ett annat språk eller ett annat sätt att uttrycka sig för att ge recensionen ett mer stabilt intryck.

Per - Kalla Fötter Oregistrerad 2007-10-12 07:57
 

verkar intressant, detta ska kollla upp

Medlem 2007-10-12 08:49
 

En etta! Det var länge sen. Det betyder ju i princip ”gå ut i skogen och häng er!”. Har inte hört, vill inte höra och hoppas inte jag hör skiten. Ännu ett bevis på att bara för att man kan ”göra” och ”spela in” musik behöver man inte ”ge ut” den.

Men att ha detta en fredag? Skärpning! Nu blir man tvungen att gå på flaskan i kväll för att ha nåt kul.

Medlem 2007-10-12 08:51
 

En riktig sågning, väl gjord, men egentligen gäller väl sågningen bara sångaren, herr Bohman? Det kanska är honom man ska byta ut, alternativt i all välmenlighet skicka på skrivskola?

Texterna verkar ju mediokra, detta blir verkligen ingen skiva som jag kommer att införskaffa, tack vara denna recension.

Robin Rönnlund Oregistrerad 2007-10-12 09:10
 

När men läser de låttexter som är med i recensionen får man intrycket att det är dåliga raptexter…

Tomas Oregistrerad 2007-10-12 10:49
 

Tycker det är larvigt att ge en 1:a bara för att skivan har dåliga texter. Herregud, ni har ju gett, i princip, instrumentala danceskivor 8:or och 9:or!

Det är ju som att ett linjerat block skulle få högre betyg i svenskan än Ranelids (för övrigt lysande!) senaste.

Medlem 2007-10-12 11:02
 

jof: men det är väl en helt annan sak. Musik kan vara bra utan texter. Men om man har texter till sin musik spelar detta in, och om de är dåliga eller på annat sätt uppseendeväckande, så är det såklart en del av betyget.

Madelene Holm Medlem 2007-10-12 12:19
 

Madde: Det där är ju inte sant! Texterna värderas ju olika beroende på vilken etikett man lagt på musiken. Ska sanningen fram så finns det ju danceorienterad som innehåller precis lika många ord (men kanske inte alltid lika många olika) och stavelser som en ordinär rocklåt, och då är det ingen jäkel som kritiserar texterna.

Medlem 2007-10-12 12:43
 

Musik ska in mellan danceorienterad och som.

Medlem 2007-10-12 12:51
 

Jof: Ja. Det är sant att texter inte är lika viktigt inom alla musikgenrer. Kanske bryr man sig inte lika mycket om vad Paul van Dyk har för texter på sin nya skiva. Men jag känner att rock och pop till stor del handlar om texter, och själv är jag en textlyssnare, och kan inte riktigt se förbi texter när jag recenserar en skiva som denna. Texterna hörs mer än någonting, och jag tror nog att de, för bandet självt, spelar stor roll för skapandet. Det är en del av musiken.

Madelene Holm Medlem 2007-10-12 12:52
 

”Inte särskilt kul, men inte heller dåligt.” Inte heller dåligt… och ändå får skivan en etta?

jof: texterna har knappt nån betydelse i dance/trancemusik, det är musiken det handlar om. det finns såklart superklyschiga dancetexter som man bara vill spy på och dom låtarna är oftast väldigt dåliga som man inte vill lyssna på..
vet inte vad jag vill komma med det här men det är i alla fall vad jag tycker

ketto Oregistrerad 2007-10-12 13:02
 

Madde: Ok. Tack.

Jag har tittat lite på dina tidigare recensioner och ser att du är en textbrutta. Du gillar att klippa in en snutt av en text i dina recensioner. Det är bra. Tydligt. Men hur kan du ge Winnerbäck en 7:a om du tycker att texterna är viktiga och fäster ganska stor vikt vid huruvida det sjungs falskt eller ej?

Har du recenserat ngn danceorienterad skiva?
Gillar du att dansa?

Medlem 2007-10-12 13:12
 

Det jag undrar är om ni, som har hört skivan, tycker att den är så pass dålig som recensionen säger och om den i och med 1-statusen är värd att lyssna igenom? Jag menar att t.ex. riktigt dåliga filmer kan vara sjukt kul att se. Vet inte om samma gäller musik?

Nej Oregistrerad 2007-10-12 13:14
 

Jof: Jag älskar att dansa. Särskilt till house och techno (om man dansar till indiepop ser man alltför löjlig ut). Känner tyvärr att jag har för lite erfarenhet av dansmusik för att jag ska kunna skriva recensioner på det.

hehe, som jag startade recensionen, ”falsksång i all ära”. Jag tycker det finns skillnader.

Bra observation. Jag är en textbrutta. =)

Madelene Holm Medlem 2007-10-12 13:22
 

efter att ha lyssnat på myspace så kan man ju konstatera att mixen är den största skurken i dramat; det låter ju onekligen som hemkaraoke där sångaren och vad han har att sjunga lyfts provocerande långt fram.

men annars finns det ju faktiskt definitivt nåt avigt coolt i fraseringen – lite henrik venant möter di leva, liksom.

fast att spela indie-by-numbers ska ju naturligtvis straffas.

Medlem 2007-10-12 14:50
 

Uppsala – home of Flogsta, gasquer, studentikost pjunk, Heimdall och kebabspyor i alla gathörn varje dag i veckan. Kommunversionen av medelklassångestgråtrunkandet. Tacka fan för att musiken blir därefter.

Medlem 2007-10-12 15:50
 

Är det Hempos H’s son på trummor? Ni vet den fete hårdrockstrummisen från förr?

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-12 16:18
 

15.50: Sade han som kommer från trallpunkens förlovade hemland.

Medlem 2007-10-12 18:07
 

Skivor som får en etta brukar innebära munter läsvärd sågning av usel dynga. Här får jag bara en självcentrerad reseinformation efter flera självmotsägelser. Är skivan något mellan ”medioker”, ”inte heller dåligt” eller ”inte särskilt kul”? Är skivan något som kommit fram ur Rom eller något ”annat som går i kärlekens tecken”? Roligare begripliga sågningar tack! Och det vore trevligare om jobbet att recensera inte går till folk som verkar avsky musikaliska genrer apriori…

Erik D Oregistrerad 2007-10-12 20:06
 

Indiepop som dissas på DSC, det måste kollas upp. Kan ha stor potential till något riktigt fint.

Medlem 2007-10-12 20:08
 

jof: Trots att jag ännu inte läst Ranelids senaste tillåter jag mig att frusta hånfullt. Jag är övertygad om att han inte kan vara lysande.

Kal Ström Redaktionen 2007-10-12 22:48
 

Karl: Nähä. Vad är det för fel på Björn Ranelid nu då? Han säljer ju jättemycket. Svensk litteraturs Winnerbäck skulle man nästan kunna säga.

Medlem 2007-10-12 23:11
 

Musikens svar på Ranelid fick ju för övrigt en 7:a och det kan väl inte betraktas som ett hånfullt frustande?

Jag förstår inte hur ni tänker.

Medlem 2007-10-12 23:18
 

00.30 och fortfarande samma recension!

Skandal!

Avgå!

Pravda!

Medlem 2007-10-13 00:31
 

lyssnade på detta band på myspace och måste säga att en 1:a är lite väl taskigt. bandet presterar bra och gör rätt skön musik. Sen kanske inte sången passar alla, men skriver man en recension måste man väl ändå se musik ur mer än ett öga? Det verkar nästan som om Madelene bestämt sig för att hata skivan innan hon la ner tid på den.

Medlem 2007-10-13 14:32
 

Han sjunger ju knappast genomfalskt som du hävdar. Han ligger i rätt tonart men träffar inte alla toner rätt hela tiden nej. Men påståendet att han sjunger genomfalskt är ju helt fucked up ungefär.

karg tåring Oregistrerad 2007-10-13 15:38
 

”Det verkar nästan som om Madelene bestämt sig för att hata skivan innan hon la ner tid på den.”

Som vissa kulturpotatisar gjort med Ranelid, alltså. Allt går igen.

Observer Oregistrerad 2007-10-14 01:07
 

Observer är något på spåren…

Medlem 2007-10-14 12:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig