dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Love of Lesbian: Cuentos chinos para niños del Japón
Cuentos chinos para niños del Japón (cd) Love of Lesbian
2007
Naïve/Import
7/10

”Det här är första gången en biskop reser i rymden!”

Balansgången mellan att göra musik med glimten i ögat och att från det hänfalla till direkt spex är svår. Slak lina. Därför är det tur att LoL väntar fram till extranumret med maskeraden. Ut på den lilla scenen kommer då en biskop, en skäggig playboykanin, Nina Simone, en rosa peruk och en afrofriserad Superman med ciggen i mungipan. Hade jag varit utan förkunskaper och enbart sett den här delen av konserten hade jag förmodligen förkastat LoL på två röda sekunder. Men den fåniga kostymeringen är ett ganska bra komplement till deras bisarra humor. Ibland finns det något i botten, ibland är det bara för att roa sig.

Skivan, ja. Den kommer. Men några dagar före denna recensions publiceringsdatum spelade bandet ifråga i stan. Knappt utannonserat och därmed ingen gigantisk publik, men alldeles lagom för den som inte gillar påtvingad fysisk kontakt med andra människor. Men LoL bryr sig inte nämnvärt. Och även om stämningen är genomgående gemytlig och avslappnad är det ändå tydligt att den publik som masat sig ner till Planta Baja är en hängiven sådan. Allsången under till exempel Carta a todas tus catástrofes skvallrar om det, och vittnar dessutom om LoLs dubbla bottnar. Santi Balmes är en oerhört skicklig lyricist, och kan dessutom konsten att använda tunga teman på ett ärligt sätt utan att bli pretentiös. Det står klart att LoL knappast kunde ha gjort ett bättre kreativt val än att byta språk, bort från den taffliga engelskan. Det är de medvetna om. ”Vi började sjunga på kastilianska istället för engelska och mitt i allt började folk faktiskt komma på spelningarna”, konstaterar Santi med ett brett grin.

Cuentos chinos para niños del Japón är LoLs andra skiva på modersmålet efter 2005 års Maniobras de escapismo, en skiva som hyllades kors och tvärs över landet men inte sålde så mycket som den borde ha gjort. Kanske beror det delvis på bandets attityd och relativa ointresse för att marknadsföra sig själva. Fram tills nyligen fanns enbart Santis lätt skruvade blogg Vidas Ejemplares att tillgå för den som var intresserad av LoL-uppdateringar. Nu har de sträckt sig så långt som till att skaffa en myspace-sida. Stort steg.

Rent musikaliskt kommer Cuentos chinos inte att förvåna någon. Det som skiljer dem från mängden är den lyricistiska nivån. På den spanska inhemska indiescenen finns i detta fall vanligtvis två läger; ”jag blev kär i dina häftiga kompisar”-trallala-fånig pop (tänk Elefant-släpp) eller den Pretentiöse Mannen (tänk Deluxe). Fast egentligen kanske det går att applicera på vilken scen som helst. LoLs infallsvinkel är en annan, även om deras mer skämtsamma ådra ibland kan bli en aning underlig. Det är till exempel lite svårt att försöka förklara för någon hur en låt som är sprungen ur en tidningsnotis om ett styckmord kan bli så rolig (Marlene, la vecina del ártico, från Maniobras). Deras styrka ligger just i det här. Balansen. Mitt emot sitter skuggorna av smärtsamma uppbrott, iakttagelserna under en påtvingad kaffe med exet, minnen från svunna relationer. Aldrig elakt berättat, bara retrospektivt uppgivet. Imponerande. Precis som spelningen. Och biskopen i rymden.

Martina Nordman

Publicerad: 2007-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4309

6 kommentarer

Martina skriver: ”Rent musikaliskt kommer Cuentos chinos inte att förvåna någon”.
Jag skulle nog bli förvånad, eftersom den mångordiga recensionen inte med ett endaste ord nämner vad orkestern i fråga spelar för sorts musik.
Det kanske är jazz? Eller bitpop?
Skulle de spela dödsmetall, ja då skulle jag verkligen bli förvånad. Rent musikaliskt då alltså.

Medlem 2007-10-03 10:14
 

Några ledtrådar:

‘Elefant-släpp’
‘Deluxe’

Fast LoL infallsvinkel är en annan. Sålunda: negera Elefantsläpp plus Deluxe, så vet man precis hur det låter, med hög lyricistisk nivå. Alles klar!

Medlem 2007-10-03 11:07
 

kul att flyga o jämförelsen nina

Håkan ström Oregistrerad 2007-10-03 16:28
 

Obegripligt. Är det bättre att vara svårförståelig och ha så svåra referenser som möjligt på den här sajten? Snark.

Martin Oregistrerad 2007-10-03 16:30
 

”Rent musikaliskt kommer Cuentos chinos inte att förvåna någon.”. Aha. Det är ren skit med andra ord.

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-03 16:42
 

Om jag måste förtydliga: LoL är ett gäng män som spelar i klassisk rock/pop-sättning. Inget överraskande på den fronten. Betyder som bekant inte att det är dåligt. Finns en länk däruppe också.

Martina Nordman Redaktionen 2007-10-03 16:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig