dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mange Schmidt: Känslan Kommer Tillbaks
Känslan Kommer Tillbaks (cd) Mange Schmidt
2007
Razzia
4/10

Schmidtsamt värre

Mange Schmidt är egentligen praktexemplet på att en rappare som säljer plattor i dagens skivindustri inte behöver vara en Bra rappare, eller för den delen bra textförfattare. Med naivistiska texter tog Schmidt Sverige med storm den här sommaren med Giftig i stil med hans fjolårshit Glassigt.

Så hur lyckas Mange följa upp en hit som Glassigt? Mange har uppenbarligen hittat sitt recept med hög igenkänningsfaktor men samtidigt med en egen approach. Han talar om sådant som alla kan relatera till utan att bli för invecklad. Men kanske viktigast av allt är hans förmåga att hitta slingor som sätter sig direkt hos lyssnaren. För hur mycket man än försöker stå emot så går man där på gatan och ba visslar med. Självklart har han också som alltid en riktigt skön inställning till musiken, inställningen att det ska vara kul att göra musik och en stor passion för hiphopkulturen. Någonting som man märkte främst på trettiofyraåringens första skiva ”Greatest Hits”, där han gjorde sina egna tolkningar av hiphopklassiker från både 80 och 90-tal. En suveränt befriande resa för invigda och nostalgiska hiphopfans.

När det kommer till Schmidts helt egenstöpta material lyckas det aldrig bli lika spännande. Med en röst som är påfrestande ljus blir det jobbigt att lyssna på en hel skiva. Produktionsmässigt är Saska en riktigt duktig producent, absolut. Men bäst blir det när Thomas Rusiak rattar produktionerna, vilket han gör på tre låtar. Beatsen förvånar inte direkt men ger ett seriöst och proffsigt intryck.

Trots att skivan stundtals är bra, finns det flera spår som gör att skivan aldrig riktigt lyfter från markytan. Simpel pratrap kanske fungerar kommersiellt men inte för de inbitna hiphoparna som vill få ut något nytt eller mer av en skiva. Då tar jag faktiskt hellre och rotar fram mina gamla Just D-skivor i hyllan i väntan på att Mr. Schmidt ska släppa en ”Greatest Hits Del 2″. Och jag skulle förresten bli förvånad om inte titelspåret Känslan kommer tillbaks blir tredje singel, jag har den i vilket fall redan på skallen.

Mange Schmidt ft. Petter – Giftig

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-30 00:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4304

17 kommentarer

han är grym,det tycker jag av ren princip.

Medlem 2007-09-30 00:47
 

grym ja, det är han och markoolio…

calle Oregistrerad 2007-09-30 02:18
 

jag trodde att det var rallygänget eller nåt som rappade när jag hörde glassigt första gången. iofs gillar jag inte svenskt rap ngt vidare så skulle jag recenserat detta så skulle det bli botten oavsett ;)
kul att han varit med och skrivit lite i borrmagazine.com ,förbannat bra sida

Medlem 2007-09-30 09:19
 

Allt Petter rör blir guld. Eller Petter borde avrättas.

Medlem 2007-09-30 09:48
 

Petter. Just där blev det plötsligt sådär outhärdligt. Dags föe en Dotsho pplatta så betydget klättrar över 5?

Runkel Emus Oregistrerad 2007-09-30 10:28
 

”en kul grej”

erimos Oregistrerad 2007-09-30 14:15
 

Mange har ju sämsta flowet och låter ju pinsam när han ska lägga några rader. producera mera istället, beatsen håller långt.

aron Oregistrerad 2007-09-30 16:52
 

Aftonbladet gav också Mange en fyra. Känns som om den här var mer rättvist. Eller för hög visserligen, men ändå.

hejdå

Medlem 2007-09-30 21:35
 

Måste bara säga att calles kommentar var rätt så roande!

RONNA Oregistrerad 2007-09-30 23:48
 

Jag tar Just D över detta varje dag i veckan o twice on sundays….

Jim Profit Oregistrerad 2007-10-01 08:51
 

Känns som att det som i början var menat som ett slags rap-parodi nu blivit seriöst? Och vasst! ..det jag hört i alla fall, förutom ”Glassigt” möjligtvis. Lyssnar hellre på Mange Schmidt än Kanye West eller liknande. Liksom lite lättare att relatera till texterna… KnowwhatImsayin’? Och det är väl inte vem som helst som får 5/5 av Janne Gradvall???

Sodapop Oregistrerad 2007-10-01 10:36
 

Jag gillar verkligen texten till P3-hiten Jag talar ut. Men jag är ju inte särskilt sugen på att lyssna på albumet. Mange Schmidt är lite för entonig för mina öron. Fast det var som sagt kul när han översatte klassiker till svenska.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-10-01 11:33
 

Hoppas de inte lade ned Borr för att Mange skulle hålla på med musiken (inte så troligt iofs) för Borr var fan så mycket bättre än den här sörjan iaf.

Q Oregistrerad 2007-10-01 18:09
 

någon som vet vem som backar upp Mange i Hip Hop Non Stop? Den e grymt bra!! Lätt bästa spåret på skivan!!!

A Oregistrerad 2007-10-19 16:50
 

det är thomas rusiak

Medlem 2007-10-28 12:59
 

thomas knarkiak

Medlem 2007-10-28 13:33
 

Mange Schmidt vilket skämt :(

han e skojare…borde skjutas
ba’ skoja han e SKIT.
Vill ni veta en bra rappare/hip-
hoppare digga då 50 Cent eller
Akon

Carlos Oregistrerad 2008-01-13 22:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig