dagensskiva.com

48 timmar

Recension

High on Fire: Death is this Communion
Death is this Communion (cd) High on Fire
2007
Relapse Records/Border
7/10

Är jag redo nu?

Lyssna

Sök efter skivan

Mitt förhållande till High on Fire har banne mig aldrig varit särskilt bra. Därför var det närmast förvånande hur jag sögs in i Death is this Communion, bandets fjärde skiva. Visserligen har mitt gillande till viss del ebbat ut efter hand, men kanske är detta min väg in i bandet.

Jag plockade upp debuten The Art of Self Defence när en av Örebros skivbutiker slog igen och sålde ut, jag såg dem i London på turnén som följde på uppföljaren Surrounded by Thieves, men summan av de tre upplevelserna gjorde att jag inte brydde mig om att ens kolla upp tredje skivan, Blessed Black Wings. Så här i efter hand kanske jag borde ha gjort det trots allt.

För på vägen har något hänt. Det som en gång var brötigt, såsigt och segt har nu vuxit till sig; fått detaljer och nyanser. Skillnaden stavas till stor del produktionen, som verkligen gynnar bandet på Death is this Communion.

Inledande Fury Whip är ett enda långt imperativ för att headbanga, från de första feta riffen, till refrängen (eller vad man nu ska kalla skanderandet av låttitel i slutet av låten), fem minuter senare. Det lugna titelspåret andas en tillbakalutad hållning, utan att tappa fokus och utan avsaknad av feta riff. Och på Turk bjuds det på vad som nära på kan kategoriseras som trallig refräng.

Men mest av allt träder nu Motörhead-arvet fram för mig på riktigt. Matt Pike låter verkligen som en dovare Lemmy och när Des Kensel begagnar sig av dubbeltramp, som på Rumours of War, dyker en låt som Overkill upp i huvudet på mig flera gånger.

High on Fire är dock fortfarande ett band i gränslandet mellan rock, metal, doom och stoner och som sådant finns det en inbyggd utdragenhet. Denna gör sig påmind på sina håll, framför allt på skivans andra hälft och då falnar mitt intresse något. Eller så har jag fortfarande inte lärt mig uppskatta High on Fire på riktigt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-09-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4300

10 kommentarer

Blessed Black Wings är ju en fantastisk skapelse.
En helgjuten skiva
Kolla upp den Tomas

Medlem 2007-09-26 07:25
 

OK, du jämför alltså med Motörhead? Med andra ord så måste High on Fire vara ren skit. Tack då vet jag….

Erik Oregistrerad 2007-09-26 10:05
 

Tyvärr har du missat deras mästerverk Tomas. Blessed black wings är iaf 2 snäpp vassare än nya plattan.

Att jämföra med motörhead tycker jag är lite synd även om deras röster är rätt lika.

Ahab Oregistrerad 2007-09-26 10:52
 

EWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

Medlem 2007-09-26 11:14
 

Jävla haschtjafs.

Erik Oregistrerad 2007-09-26 15:20
 

Men, recensera Onslaught nu Tomas !

Medlem 2007-09-26 23:08
 

High On Fire är fruktade och fruktansvärt bra. Nya skivan är helt klart bra. Jag jämför allt med ”Surrounded by Thieves” som jag anser vara en av de bästa skivorna hittills på denna sida om millenium-skiftet, vilket gör att den blir lite av en besvikelsen. Men, det var ”Blessed black wings” också, som trots allt är en sjukt bra skiva. Detta är ett godståg man vill bli överkörd av om och om och om och om igen. FORZA MATT PIKE! FORZA HIGH ON FIRE!

Johhny Wave Oregistrerad 2007-09-27 17:28
 

High on Fire´s aduioaliserar (är det ett ord?)primala urkrafter på ett sätt jag aldrig hört tidigare. Skitig dårskap, krig, aggression och grottmannaskap. Detta görs okonstlat och utan genvägar. Få, om ens ngn, bemästrar detta på samma sätt som Pike mfl. Många försöker men uppnår sällan den vägg av skrot och skit som forceras emot High on Fire lyssanaren.

Gillar man inte detta så är det helt OK. Det tar ett par lyssningar för att greppa konceptet, som peakar på Blessed black wings plattan. Det är också OK att tycka att otighthet innebär sväng.

High on Fire kan nog inte göra något annat än just det de gör och det gör de bäst. Finns ingen anledning att jämföra detta band med ngt annat. Det är bara begränsande.

Mvh

King of Valhalla Oregistrerad 2007-11-13 14:16
 

Jävla tjat om blessed black wings… Kanonplatta som allt annat de gjort iofs, men the art of self-defense är ju utan tvekan bäst. Och då skulle jag inte vilja kalla det ”haschtjafs” även om det helt klart är brötigt och suggestivt. Visst har jag väl sugit på holken en och annan gång, men aldrig till high on fire så vitt jag kan minnas, och det funkar riktigt bra ändå. Har aldrig vart nåt fan av ”äkta” sludge, drone, doom och allt vad det heter. Death is this communion är mer röj och har som nämnts betydligt cleanare och mer differentierad produktion, men både text- och ljudmässigt har den där småpsykadeliska mystiken till stor del gått förlorad till förmån för mer ”klassiska” death/thrash-influenser. Nästan lite som en, i och för sig fräck, mix av motörhead, slayer och ett tyngre, ibland snabbare, pantera. Jag menar, budskapet var ju mer eller mindre kristet på the art of self-defense och surrounded by thieves, skitcoolt :) Matts röst är trevligt nog mindre hes och ansträngd och istället mer raspig på death is this communion, voxmässigt sett var blessed black wings ett nedköp från de två första.

Farbrorlicious Oregistrerad 2008-02-21 13:41
 

Dags att återigen testa om du är redo då deras nya album ”Snakes of the Divine” kommer ut väldigt strax, om det inte redan gjort det!

Joel Oregistrerad 2010-03-01 20:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig