dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Duetter

Ena veckan släpps Dean Martin-plattan Forever Cool där man klistrat ihop befintligt arkivmaterial från Martin med nya sångpålägg från ett antal populära artister, ett tilltag man kan tycka vad man vill om. Veckan efter tar Lars Winnerbäck & Miss Li över förstaplatsen på singellistan med sin Om du lämnade mig nu, också något man kan ha en del åsikter om. Det de ändå har gett är inspiration till veckans lista.

Temat är alltså duetter. Inte en uppräkning som på något sätt gör anspråk på att vara den kompletta eller slutgiltiga utan bara en samling duetter som just vi i redaktionen på ett eller annat sätt tycker är lite extra minnesvärda.

DeftonesPassenger
Maynard James Keenan från Tool dyker upp på refrängen med ett fruktansvärt starkt inhopp och hjälper därmed Deftones att uppnå sin absoluta musikaliska höjdpunkt. En fullständigt briljant låt.
/Tomas

The Roots & Erykah BaduYou Got Me
Världens vackraste Erykah Badu tillsammans med The Roots. Att Eve sedan är med och rappar på ett hörn hindrar inte att detta faktiskt är en duett mellan Roots och Badu. Och en av världens vackraste låtar.
/Susanna

Gram Parsons & EmmyLou HarrisOoh Las Vegas
Detta par duetterade på ett antal låtar, de flesta figurerande på albumet Grievous Angel. Det här är min favorit eftersom det är en grym liveinspelning, låten utförs i perfektion i något som låter som världens stökigaste countrypub. Över Gram och EmmyLous fina röster hörs tjut och flaskor som krossas. Gram Parsons dog snart därefter, bara några månader efter inspelningen den traditionella rock’n'rolldödsåldern 27.
/Marie

Frank Black & Jean BlackStrange Goodbye
Under återföreningsturnén med Pixies för två år sedan låg Frank Black i skilsmässa från frun Jean. Till albumet Honeycomb hade han skrivit låten Strange Goodbye; en hoppfull separationslåt om hur de verkligen försökte, hur de skrattar genom tårarna, om en sista dans och om hur konstigt det känns att bryta upp. Att Jean sjunger duett med Frank på låten gör den fullkomligt hjärtknipande. Paret klarade inte av att vara i studion samtidigt. De var fortfarande vänner men var rädda att inte klara av att sjunga orden med den andre närvarande. En enkel melodi som tar igen allt i formen av duett.
/Maria

Korn & Amy LeeFreak on a Leash
Freak on a Leash med Korn och Amy Lee från Evanescence på Korns Unplugged (2007) är finstämt ångestfull. Hennes väna stämma till Jonathans spruckna skapar snygg eklekticism.
/Isabelle

The Pogues & Kirsty MacCollFairytale of New York
En sedvanligt sluddersjungande MacGowan duellerar i oförskämdheter med MacColl på bakgatorna i ett vinterkallt New York och resultatet är inget annat än ren popmagi. Och en av fåtalet jullåtar som man faktiskt kan stå ut med.
/David

Laakso & Peter JöbackItaly vs Helsinki
Inte för att det är världens bästa duett, eller ens den bästa låten på Laaksos höjdaralbum från i våras. Men själva grejen – att ett creddigt gäng tar hjälp av en av våra största, men inte i indiekretsar särskilt älskade, musikalstjärnor. Det är hög töntfaktor, men det blev så bra. Och visst älskar indiepubliken det.
/Madelene

Tori AmosPast The Mission
Trent ligger där naken i bakgrunden och vill att hon ska sluta sjunga så de kan gå tillbaka till sängkammaren igen. Det förstår man ju att det inte blev så mycket av det där förhållandet.
/Kal

Ewan McGregor & Nicole KidmanElephant Love Medley
Det kommer aldrig bli bättre. Aldrig vackrare. Det här numret är navet världens bästa film snurrar kring.
/Fredrik

Big Pun & Fat JoeTwinz
En av de två Terror Squad-medlemmarnas absolut bästa dänga. Över Dr Dres klassiska 187-beat levererar de båda giganterna fenomenala rimscheman och dessutom en hårdhet som få kan backa upp. En av få klassiker som gjorts över en annan klassiker.
/Pontus

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2007-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-15 15:58

Kategori: Allmänt, Lista, Lördag

15 kommentarer

man trodde att botten var nådd med gästrecensionerna, men det här tar lördagspriset.

Medlem 2007-09-15 00:12
 

vad var oddsen för att någon skulle ta med fairytale of new york? Italy vs. helsinki är ju mest bara jobbig. Men ”You got me” kan nog vara bra.

Idol-Paul Medlem 2007-09-15 00:21
 

Jimmie Page och Jerry Lee Lewis: Rock’n'roll. Led Zeppelins gamla dänga med Lewis på piano och sång. Check it out!

Medlem 2007-09-15 08:14
 

Så Moulin Rouge skulle vara världens bästa film.
Herre Gud.
Jag är förvånad över att gubbrockaren Welander inte tog Strummer och Cashs version av ”Redemption song”.
Varför bryr jag mig?
Jag återgår härmed till ett konstruktivt liv.

Medlem 2007-09-15 10:23
 

Laakso creddigt? Jag börjar bli gammal.

Medlem 2007-09-15 10:59
 

När jag ser orden Lars och Winnerbäck i en text blir det konstigt i magen. Har jag ätit nåt konstigt? Har Lars ätit nåt konstigt? Konstigt är det i alla fall.

Sen har ni ju missat den bästa duetten av alla: Nick Cave och Shane (han igen!) McGowan på ”Its a wonderful World”. Magi!

Medlem 2007-09-15 11:07
 

Pearl Jam!

babylon zoo Oregistrerad 2007-09-15 13:49
 

Gram Parsons blev ju 26.

E Oregistrerad 2007-09-15 16:44
 

Gram Parsons blev ju bara 26.

E Oregistrerad 2007-09-16 01:54
 

Varför skulle Moulin Rouge inte vara världens bästa film? Herre Gud.

Fredrik Welander Medlem 2007-09-16 21:32
 

Pearl Jam!

Medlem 2007-09-16 22:52
 

Darfor att Amelie fran Montmarte ar det! Tva ar O brother where art thou, trea ar Rymdimperiet slar tillbaka, fyra ar Little miss Sunshine. Det ar daremot hogst troligt att Moulin Rouge ar varldens femte basta film. Och den har ett fantastiskt soundtrack.

Medlem 2007-09-16 23:47
 

nar jag anda haller pa:
6. Timmarna
7. Fear and loathing in Las Vegas
8. American history X
9. Babel
10. Borat

Magnolia har antagligen en plats dar ocksa, var ett tag sen jag sag den sa jag har glomt en del.

Filmerna ar helt och hallet utvalda beroende pa hur starka kanslor de framkallat hos mej. Gladje, sorg, illamaende, inspiration, utspritt valmaende, skratt-kramp osv.

Listan kommer se annorlunda ut nasta vecka, for da har jag sett Royal tenenbaums, Atonement och Hallam Foe.

Medlem 2007-09-16 23:54
 

fan! jag glomde ju helt Breakfast at Tiffany’s. Ah det ar ju helt meningslost att ens forsoka ge sej in pa sant har. Jag tar tillbaks allt jag sa. Breakfast at Tiffany’s ar varldens basta film och jag har en Holly Golightly-poster!

Wars

Medlem 2007-09-16 23:56
 

(det skulle sta:

wars hjarta holly golightly + sant

Medlem 2007-09-16 23:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig