dagensskiva.com

48 timmar

Recension

50 Cent: Curtis
Curtis (cd) 50 Cent
2007
Aftermath/Interscope/Shady
4/10

50 Cent är ingen högvalör numera

50 Cent och Kanye West är två vuxna karlar som för tillfället är uppblåsta som ballonger och dessutom med tydliga karriärkomplex. Därför väljer båda två att släppa sina tredje storbolagsskivor på samma dag, det vill säga det uttjatade datumet elfte september. 50 Cents självsäkra uttalanden om att han ska lägga ner om han säljer färre skivor än sin konkurrent West talar om en rivalitet och kanske osäkerhet? Om de konkurrerar med varandra kan dock ifrågasättas, men faktum kvarstår att det har skapats en spänning mellan de båda under den senaste tiden.

Curtis Jackson har idag blivit dagens största hiphopikon och hiphopreferat. En rappare som gått från droger och mixtapes på gatan till att bli en produkt med eget bolag, klädmärke, miljonsäljande skivor, TV-spel och biofilm. Men som gång på gång ändå vill påpeka sin gatunära trovärdighet i och med att han blev skjuten med sju skott i kroppen för sju år sedan. En trovärdighet som antagligen försvann med hans reklam för Vitamin Water?

Det märks i vilket fall på nya skivan att Fifty har blivit nojig, eftersom hans två första singlar inte alls fick det kommersiella genomslag som han hade hoppats på, och det är också en av anledningarna till att skivan flyttats fram två månader. Varför skulle 50 Cent annars bjuda in Paris Hilton till sin releasefest för publicitet?

Skivan skiljer sig egentligen inte så mycket från de tidigare albumen, förutom att den är sämre. Fifty är fortfarande en duktig rappare med förmåga att finna träffsäkerhet och melodi i sina refränger, men skivan besitter inte alls samma hitpotential som tidigare. Beatsen känns inte alls så uppdaterade som när hans första skiva släpptes, även om de som vanligt är välmixade. Undertecknads ointresse för ”Curtis” och Fiftys läspande släprap på sjutton spår är total. Skivans högsta topp är I Get Money, som lever mycket på det blytunga beatet, Neptunes-trummorna och den cleana samplingen i refrängen. Även Curtis 187, producerad av Havoc kan ses som en träff. I övrigt vill man mest snabbspola eller sätta på någon annan musik.

50 Cent har redan dragit med sig Mobb Deep i fördärvet, hoppas nu innerligt att han inte drar med sig en av mina favoritgrupper M.O.P. ner i avgrunden också. För låter 50 Cent inte bättre än så här kommer han inte hålla lång tid till. Men antagligen kommer skivan att sälja sina miljoner exemplar i vanlig ordning. Herr Curtis Jackson har det antagligen jobbigt för tillfället, i vilket fall av skivomslaget att döma.

50 Cent Straight to the Bank

50 Cent Amusement Park

50 Cent I Get Money

50 Cent med Justin Timberlake Ayo Technology

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-12 13:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4282

12 kommentarer

tagga ner med youtubeandet alltså

btw Kanye > fiddy

Medlem 2007-09-12 00:01
 

Har han inte tjänat tillräkligt så vi kan slippa skiten? Lika kul som frallan från i förrgår. Lägg ner.

Kung Pula Oregistrerad 2007-09-12 08:02
 

när kommer recensionen när cp:t kanye får 0?

Medlem 2007-09-12 09:09
 

Kanye får 8. Han har smarta texter.

Medlem 2007-09-12 09:19
 

Jag lyssnade förresten på Get rich or die tryin’ på vägen till jobbet. 9/10. Vad tycker Pontus om den?

Medlem 2007-09-12 09:25
 

jewbs: Du menar för min egen skull eller för er läsares? Jag tänkte att det kunde vara bra att få alla 50s singlar uppradade i kronologisk ordning för de som inte har hört skivan. Så de kan vara med i diskussionen utan att glida in på en torrent eller köpa plattan.

argskåning: Den kommer imorgon. Och jag kan avslöja redan nu att det inte blir en nolla. Den har jag sparat till din debutskiva ;)

promenad: Hm… vet inte riktigt vad jag skulle sätta idag. Men en 7a är nog inte omöjligt. Var ett tag sedan jag lyssnade på den. Men en skiva känns lite att ta i, det är ju 5 av 5 på en sådan skala och så viktig är den skivan inte för mig.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-09-12 11:49
 

promenad, är det jag som är för utanför för (för) att fatta ironin eller? Sen när blev nödrim smart text?

rödrom Medlem 2007-09-12 16:35
 

Nu förstår jag inte vad du menar.

Medlem 2007-09-12 17:20
 

PG: alltså, kör på med länkar i stället för inklistrade såhär.

Medlem 2007-09-12 19:01
 

Fulaste omslaget sen Common?

Dazzle Medlem 2007-09-12 19:50
 

Tyckte Amusement Park var helt klockren jag. En riktig 50-låt på alla sätt, vilket känns lite roligt. Annars känns skivan som hans svagaste hittils, mkt filler lite thriller.

Viktor Oregistrerad 2007-09-14 06:06
 

Kanye vann i USA sålde första veckan 957,000 medan 50 cent sålde 691,000, men 50 cent sålde samanlagt 2 miljoner album 1 veckan runt hela världen. De gjorde inte därimot Kanye, så vem vann egentligen? Själv tycker jag 50 cent GGGG-UNIT

Bengan Oregistrerad 2007-09-19 15:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig