dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Moneybrother: Mount Pleasure
Mount Pleasure (cd) Moneybrother
2007
Burning Heart
9/10

Blod. Svett. Tårar. Kön.

Lyssna

Sök efter skivan

Det mesta har redan sagts om Anders Wendin. Det största uttrycket för den här skivan är kanske att min kollega Patrik Hamberg för första gången inte recenserar Moneybrother. Skivan gick till mig istället. Kan vara en indikation. Åtminstone för dig som hängt med ett tag på den här kärleksfulla charterresan i musiklandet vi i dagensskiva.com-redaktionen bjuder in dig till.

Först tänkte jag utmana mig själv genom att inte nämna en viss man från New Jersey som lät som Moneybrother gör nu för trettio år sedan. Sedan bestämde jag mig för att det är oundvikligt. För mig är nämligen Moneybrother inne i samma kreativa knasglädjetoksväng som Bruce Springsteen var på sjuttiotalet. Enkel rock, pang på med tankar om liv, kärlek och död kryddat med klockrena call-and-responskörer, saxofonsolon som ger ståpäls och piano som stryker under melodierna. Det är inte bara för att Anders Wendins låtar blir allt mer Springsteen-lika, utan för att också för att inspirationen verkar outsinlig just nu. Moneybrother rosar marknaden med den ena kalasskivan efter den andra. Klassiska spelningar radas upp.

Konserthuset 1975 här och nu. Hela tiden.

Mount Pleasure är inget undantag. Moneybrother svänger stundtals helt sjukt. Smeker ibland ömt och vemodigt. Chaufför Wendin trycker gasen i botten från början och levererar två klockrena ledmotiv till det goda livet. Driver på hämningslöst i Guess Who’s Gonna Get Some Tonight och Down At the R. Den sistnämnda så fruktansvärt inspirerande att jag glömmer bort att jag egentligen är jättesur när jag lyssnar på den. Sedan trycker någon på bromsen och It Will Not Happen Here tassar fram med känsla innan en av de vackraste trasighetsballader jag hört på mycket länge tonar ut när Anders och Ane Brun möts i It Might As Well Be Now. Deras röster är ett med orden.

Sedan fortsätter det. Eufori, svett och tårar. Endast dubbiga No Damn, I Don’t Love You bryter mönstret.

Inte mycket nytt under solen. Jag vet vad jag får när jag lyssnar på Moneybrother. Den stora utmaningen för dig som följt Anders Wendin och hans Moneybrother kan den här veckan vara något helt annat. Om referenser till det som hände i Springsteenland för trettio år sedan är skällsord för dig kan du utmana dig själv den här veckan genom lyssna på Born To Run. Inte för att konstatera att det Moneybrother gör nu redan gjorts, utan för att förstå att det finns andra vita farbröder som också kan uttrycka sina känslor i musik på ett sätt som verkligen hörs. Samma känsla med en annan snubbe, liksom.

Det är rock. Soul. Pop. Baktakt. Och mycket mer. Förbaskat bra. Det enda som står emellan Mount Pleasure och det omdiskuterade högsta betyget är det faktum att jag inte hade förväntat mig något annat än att det skulle vara just så här bra.

Jag skulle gärna varit i Konserthuset 1975. Upplevt Springsteen när han var som bäst. När den vita rocken var som bäst. Men, det finns ju ingen anledning att tänka bakåt på det sättet. Mount Pleasure är Born To Run här och nu. Och luktar likadant.

Blod. Svett. Tårar. Kön.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-08-30 19:21 / Uppdaterad: 2007-08-30 19:21

Kategori: Recension | Recension: #4268

24 kommentarer

Moneybrother är så jävla dålig.

Medlem 2007-08-30 20:32
 

ja usch fan vad man är trött på moneybrother

Jonatan Oregistrerad 2007-08-30 20:45
 

gubbrock är framtiden. tyvärr.

Medlem 2007-08-30 21:02
 

Bra recension även om den gick över mer till Springsteens Born to run.. :-) Diggar dem båda hårt!

GodMouthVillage Oregistrerad 2007-08-30 21:13
 

Först när jag hörde ”Just Another Summer” tyckte jag att det lät lite halvtråkigt. Men efter att ha lyssnat på fler låtar på myspace nu så kan jag nog fan i mig bara hålla med. Dessutom är omslaget sjukt snyggt.

Idol-Paul Medlem 2007-08-30 23:42
 

Köpte (ja det förekommer att Sågen går ut på stan som vanlig dödlig och överräcker pengar till skivhökare, typ Musiköreat i Uppsala mot att få tillgång till en plastbit med ljud på!).

Moneybrother är skitbra! Trots alla Bruce-vibbar är det bara att kapitulera. Blod. Svett. Tårar. Kön. Ja jävlar!

Medlem 2007-08-31 09:17
 

Alltså, jag vill verkligen gilla honom, för jag älskar 70-tals-Bruce, men blotta uppenbarelsen får mig helt avtänd, om vi nu ska prata ”Kön.”
För mig luktar det så otroligt dryg stockholmare att det överröstar varje klockren refräng han tydligen kan göra. Och att jämföra med Born to run går jag inte med på, oavsett om han är så bra som ca 100% av alla svenska recensenter verkar tycka.

:(

Medlem 2007-08-31 09:35
 

och omslaget är mög mög mög

Medlem 2007-08-31 09:37
 

Men, Anders är ju från Dalarna.

Fredrik Welander Medlem 2007-08-31 10:09
 

Det handlar om attityd, ansiktsuttryck & uttalanden, inte var man är född. Jag har inget emot stockholmare som folkslag

Medlem 2007-08-31 12:54
 

Ska vara en ”lycklig skåning” till att kalla Ludvikas finest för ”dryg stockholmare”. Stanna hemma i Bjuv!

jason Oregistrerad 2007-08-31 12:55
 

Jag hade bara slut på ord. Dessutom ville jag hellre köpa skivan och få bonuslåtarna. Hoppas den inte är slut än bara. Inte oväntat tycker jag att No Damn, I Don’t Love You är bäst. Sen tycker jag väl att det finns ett par tre till som bryter av från Springsteenandet. Det är inte omöjligt att jag återkommer med en recension när jag fått det kompletta kalaset.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-08-31 14:40
 

Hade kunnat skriva denna recensionen med två ord: Jerry Williams.

Det är så dåligt att man häpnar

Q Oregistrerad 2007-08-31 14:46
 

Jag hade hört den här plattan innan Anders Wedin ens hunnit börja tänka på den. Förutsägbart!

Blod, Svett, och Tårar kommer från mitt Kön när jag lyssnar på detta.

Jung Oregistrerad 2007-08-31 15:22
 

[...] jag är inte ensam om det, här är en recension på Dagensskiva.com där Moneybrother [...]

lundbacken » Moneybrother - Mount Pleasure Oregistrerad 2007-09-01 08:14
 

Dom senaste åren har jag sett Moneybrother mer än en handfull gånger och äger varje skiva fram till denna, lika väl som jag älskat allt mer eller mindre utan förbehållning. Men nånstans tog det bara stopp och medan vissa redan visste om det så insåg jag med likar att det här är riktigt tråkig musik. Visst, jag står stadigt i min åsikt om att To die alone var ett bottennapp. Ärligt talat, vem plockar fram och lyssnar på den skivan i dag? I övrigt har jag gillat skiten, trott att jag trodde på nåt.
Allt är över och Anders framstår för varje dag mer och mer som allt jag aldrig vill vara och naturligtvis än mindre beundra. En poserande gubbromantiker som råkar ha en hes stämma att skyla sina brist på talang med. När man förstår att en artist är för värdelös för att kasta bort sin tid på? Ja, nånstans mellan ett låtsas-känsligt album som egentligen ingen nånsin tyckt om och det ögonblick då man inser att det bästa den här snubben kan göra är att sjunga Håkan Hellström-covers resten av livet.

Och alla ni som inte redan har greppat allt det här…ja, jag antar att det ser mörkt ut. Ni kommer få samma skiva ungefär 7 gånger till dom närmaste åren och tro att det är bra. Ja, men grattis då. Idioter.

Mattias Oregistrerad 2007-09-05 03:01
 

Men kom med lite konstruktiv kritik istället, ”jerry williams” och ”gubbrock” säger ju ingenting om själva skivan, jag har ju inte hört den än

Johan Oregistrerad 2007-09-26 10:08
 

det finns inget bättre än moneybrother, seriöst. Han är röj, ös, kärlek! Grymt bra live, och låtarna berör en på djupet. Kan man inte känna hans glädje och sorg i musiken och texterna är man för fan tondöv.

m Oregistrerad 2007-10-02 14:56
 

Sveriges bästa låtar om hjärta och smärta!!

Peterok Oregistrerad 2007-10-02 15:03
 

Men snälla nån… om ni ska säga att Moneybrother är dålig… vad grundar ni det på ? Om ni ska såga är det bara säga att ni inte gillar musiken.

ERFA Oregistrerad 2007-11-14 23:02
 

[...] Moneybrother Mount Pleasure [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:03
 

[...] Me’shell 2. Micke Herrström 3. Moneybrother 4. Richard Hawley 5. Editors 6. Freemasons 7. Kent 8. The Hives 9. Eric Malmberg 10. Ulf [...]

Mina tio | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 14:38
 

[...] Me’shell 2. Micke Herrström 3. Moneybrother 4. Richard Hawley 5. Editors 6. Freemasons 7. Kent 8. The Hives 9. Eric Malmberg 10. Ulf [...]

Mina tio | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 14:38
 

jAG FATTAR INTE VARFÖR IDIOTER SOM INTE GILLAR MUSIKEN SKA SKRIVA NER SINA SKIT åSIKTER HÄR???????????? har ni inget bättre för er än att dela med av erat sket??

Tom Oregistrerad 2008-03-26 13:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig