dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Trummor & Orgel: Trummor & Orgel featuring Ebbot Lundberg
Trummor & Orgel featuring Ebbot Lundberg (cds) Trummor & Orgel
2007
Cosmos Records/Bonnier Amigo Music
8/10

Trummor och orgel och Ebbot

Hammondorgeln är ett av de allra finaste instrumenten. Under rätt persons fingrar kan det smeka, trösta, smälla till och svänga alldeles hejdlöst. I rätt miljö kan den bära hela låtar. Som hos bröderna Ljunggren. Broder Anders talar hammondspråket, och broder Staffan talar trumma. Tillsammans ger de ut den allra snyggast vemodigt svängande instrumentala hammondjazz som skådats sedan figurer i det förflutna med namn som Hansson, Karlsson och Hemmingsson gjorde ungefär samma sak. Nära besläktad med en hel radda granskogsdoftande skogsmullejazz, från Jan Johansson till Oddjob. Med dans av Dunderklumpen. Och Beppes mössa.

Ett kulturarv.

Trummor & Orgel kallar de sig. En bra beskrivning. Eftersom det är just det de spelar. Varken mer eller mindre. Två album har bröderna givit ut. Självbetitlade debuten Trummor & Orgel gav de ut 2006 och den följdes tidigare i år upp med Reflections From a Watery World. Den senaste har producerats av Ebbot Lundberg, som till vardags återfinns i The Soundtrack of Our Lives.

Mötet mellan bröderna och Ebbot resulterade även i en singel som släpptes under sommaren. Två låtar, en från varje album, har inspirerat Ebbot att skriva text och sjunga. Ett lyckat möte, onekligen.

Jag brukar inte fastna för instrumental musik. Har svårt att hålla ut. Men Trummor & Orgel svänger så bra och nyanserat med bara två instrument att jag lyssnat mycket på duon under året. Ett representativt nummer för detta sväng är blåtonade Tomorrow Will Tell från senaste albumet. Långsamt och vaggande smeker Anders Ljunggrens hammondorgel fram känslor av eftertänksamhet i mig. Följsamt komp från Stefan bygger stämningar som breddas och fördjupas i det återkommande mjuk-crescendo som kunde varit en refräng. En låt som växer och växer.

Life is a wonderwall
Coming and going your way
Your life is a wonderwall
Twisting and turning so people stop running away

Men den kan knappast växa mer än när Ebbot dessutom smyckar den med sång på den nya singeln. Hammondorgelns melodi har bytts ut mot ord och meningar. Och det låter alldeles utmärkt. Nästan som en annan låt, trots att förändringen är ganska liten. Tillsammans med Ebbot gör Trummor & Orgel något av en cover på sig själva. Tomorrow Will Tell är en oerhört stark låt utan sång. Kanske ännu starkare med, men jag saknar hammondorgelns melodi mer i versionen med sång än sången i den instrumentala.

Helst lyssnar jag på bägge, efter varann. Först utan sång, sen med. Och om igen.

Sedan byter jag mot något annat, något helt kontrasterande eller Oddjobs närbesläktade Luma, innan jag upprepar ritualen med låten Rest In Peace som behandlats på samma sätt. Originalversion från Trummor & Orgels debut 2006, nyinspelning med Ebbot på singeln.

Ett par av sommarens mest spelade låtar i mitt liv. En morgon under sommaren råkade jag dessutom av okänd anledning hamna framför teven när fyran sände morgonnyheter. Trummor & Orgel & Ebbot satt i studion och programledare var fasligt fixerad vid sångaren och glömde nästan bort de som gjort musiken. Som de flesta brukar göra.

Men i det här fallet gör inte jag det. Tanken är god, och sångaren helt rätt för den här omgivningen. Men Trummor & Orgel är minst lika bra i originalversion. Sången tillför en helt annan dimension, men det är en dimension som tar bandet till en annan värld än den jag tror de tänkt sig leva i. För min del får Trummor & Orgel gärna fortsätta tolka sig själva med hjälp av någons röst, ord och meningar. Gärna med jämna mellanrum. Den här singeln är en väg in till något större, men mest är jag sugen på fler känslosamma melodier där den där fantastiska orgeln står i centrum.

Hammondorgeln är ju som bekant ett av de allra finaste instrumenten.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-08-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-28 08:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4264

13 kommentarer

Hatar hammond.

Medlem 2007-08-28 00:16
 

Lundström borde ta och skriva en recension av Alcest ”Souvenirs d’un autre monde”.

Nomen Nescio Oregistrerad 2007-08-28 00:43
 

Ahh. Uppsalas finest möter Göteborgs finest Tobbe/Ebbot. Kan bara bli kanon.

Medlem 2007-08-28 07:46
 

utan tvivel årets mest ointressanta släpp. tjock-ebbot med keyboard? fyfan.

Medlem 2007-08-28 08:04
 

De är trevliga privat också, de där uppsalagrabbarna. Om nu det spelar någon roll i sammanhanget.

Freddan Oregistrerad 2007-08-28 08:45
 

hmm, tycker nog ändå att saxofonen är det finaste instrumentet

Medlem 2007-08-28 10:30
 

Hmm, de är Uppsalafolk alltså? Brukar de köra nått uppsalaträdande ibland?

Skulle uppskattas då hammondorgel tillsammans med trummor är världens bästa kombination.

Medlem 2007-08-28 11:37
 

Tror dom körde på Fredmans i våras. Missade det hela dock. Man deras tidigre material är skitbra.

Medlem 2007-08-28 11:41
 

De spelde tillsammans med Ebbot i Parksnäckan (Uppsala) i somras, hörde två låtar från andra sidan ån, lät helt OK.

Jim Fear Oregistrerad 2007-08-28 12:39
 

Måste nämna Eric Malmberg och Ulf Möllers grupp Sagor och swing i dessa sammanhang.
Skön musik utan sång.

Medlem 2007-08-28 13:16
 

Tänkte just på sagor & swing. Låter det här ungefär likadant eller skiljer dom sig åt mycket?

Idol-Paul Medlem 2007-08-28 16:36
 

Vad är det med hammondband och att heta ”X & Y”? Hansson & Karlsson, Sagor & swing, Trummor & orgel.

Vem är med på att starta ”Kökkenmödding & fontänorgasm”? Medtag egen hammondorgel samt trumset.

Robert K Huselius Oregistrerad 2007-08-28 22:50
 

Hansson & Karlsson rockar !

Medlem 2007-08-28 23:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig