dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Common: Finding Forever
Finding Forever (cd) Common
2007
Geffen/Uni
7/10

Common – Ingen ordinär rappare

Common är verkligen ingen ordinär eller vanlig rappare oavsett av hans artistnamn antyder. För efter att ha släppt skivor under femton års tid med flera legendariska spår, en otrolig bredd på låtmaterial och framförallt flertalet kraftfulla fullängdare är han inte slut. 2005 släppte Common skivan Be som vid det tillfället kändes som ett ordentligt nyvaknande och nytändning för Chicago-rapparen som då slagit sig ihop med Kanye West efter det publika fiaskot med Electric Circus.

Som vanligt kan man lita på att Common låter bra både text och flowmässigt men sjunde skivan är trots allt en av de sämre i karriären. Skivan känns lite för ojämn och innehåller några spår som är betydligt starkare än övriga, dels de två första singlarna The Game och The People som är suveräna. Men också den känslofyllda låten I Want You tillsammans med Will.I.Am är en utstickare och en grymt välpolerad låt och man funderar på vad en kille med sådan talang ska slösa energi på Black Eyed Peas för. Det enda svaret måste nästan vara flis. (Tillsammans med Pepsi nära dig!)

Gäster som Bilal, D’angelo, Kanye West och Lily Allen lyckas inte heller lyfta skivan till högre höjder. Men som helhet är det trots allt ett välfungerande skiva där fyra riktigt starka spår stjäl uppmärksamheten från de i övrigt något svagare spåren. Men en fråga man borde ställa sig efter skivan är; Hur många kärlekslåtar till klarar Common att skriva och hur länge till kommer Kanye West att hålla?

Common – The Game

Common – The People

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-17 09:28

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4253

25 kommentarer

Trist skiva, en av årets hårdaste floppar. Sirapsseg och tråkig. 3 av 10 kanske.

Henrik Oregistrerad 2007-08-16 00:18
 

”Men också den känslofyllda låten I Want You tillsammans med Will.I.Am är en utstickare och en grymt välpolerad låt och man funderar på vad en kille med sådan talang ska slösa energi på Black Eyed Peas för.”

Vad menar du med det där? Å ena sidan låter det som att du gillar låten. Å ndra sidan slentriandissar du den för att william från ÄCKLIGA!!!!!!!!!1111111111111 black eyed peas är med.
Tycker du den är bra eller pung?

Lill-sven Oregistrerad 2007-08-16 03:04
 

Lill-Sven: Jag tycker den är grym. Men Black Eyed Peas suger. Det är Will I Am som har talang och är för bra för sin grupp. Vilket kommer märkas på hans kommande soloskiva och hans produktioner utanför BEP.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-16 03:10
 

9 av 10 ger jag denna skiva, en av årets bästa hip hop skivor.

Old School Oregistrerad 2007-08-16 05:02
 

hyllning till världens tråkigaste rappare (och hur fan ser han ut på omslaget!?)? will i am har talang? nu kan jag snart dö lycklig.

Medlem 2007-08-16 08:11
 

Har du läst med i texthäftet, pontus?

Medlem 2007-08-16 08:25
 

Astrist skiva, varför recenserar ni inte Talib Kwelis nya istället? Långt mycket bättre.

bjornw Oregistrerad 2007-08-16 09:10
 

Det är en bra skiva. Absolut. Om man gillar Common. Men jämfört med andra skivor i år så är den långt ifrån den bästa. Kanske en 5a av 10. Håller däremot med om ”I want you”. Det är en riktigt bra och känsloladdad låt som jag fattade tycke för redan efter första genomlyssningen. Och ja, det är synd att Will lägger ner så mycket tid på BEP.

Joakim Holtz Oregistrerad 2007-08-16 09:18
 

”The Game” är verkligen helt igenom fantastisk. Hade jag gissat hade jag däremot sagt Primo hela vägen igenom där.

Jag verkar dessutom tillhöra en minoritet här eftersom jag inte förstår allt gnäll på BEP. Senaste två skivorna har ju innehållit rätt mycket bra grejer. Liksom Fergies egen skiva.

Ola Andersson Redaktionen 2007-08-16 10:12
 

bjornw: Jag skriver om de hiphopskivorna jag får. Och har inte fått Talib.

promenad: Nej det har jag faktiskt inte, för man hör vad Common säger ändå :)

Ola: Tycker du verkligen det? Nja. Jag har verkligen svårt för BEP.

Joakim Holtz: Tack för din värdefulla kommentar. Tänkte sätta en 6a på skivan först men den blev bättre efter att jag lyssnat några gånger till. Men det är en svag 7a.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-16 14:05
 

O.K skiva.. varken mer eller mindre!

Finns några guldkorn som ”the people” och framför allt ”Forever Begins” Måste säga att jag gillar Paul Simon trumman.. Annars inget nytt på himlen.

Medlem 2007-08-16 17:37
 

hej, får kolla upp skivan, verkade okej efter att ha hört ”the game”.
snälla, recensera oh no’s nya skiva, intresserad men orkar inte ta tag i den fören jag hört någon annan tycka om den.

spindelmannen Oregistrerad 2007-08-16 17:47
 

Äntligen en recension som inte tar den här skivan till skyarna! Har länge frågat mig själv vad det är jag missat. Och ja det stora problemet är just att den är ojämn, annars tycker jag alla låtar är riktigt grymma förutom den med Lilly Allen, klarar inte av den alls! Spindelmannen jag har lyssnat lite på oh no’s nya skiva, den består av 100% råa klubbdängor, iofs bättre än allt annat kommersiellt skit som spelas i klubben. Föredrar nog de två tidigare albumen från honom.

Micke Oregistrerad 2007-08-16 19:20
 

Micke: Så sant. Lily Allen-låten är nog det svagaste spåret på skivan.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-16 20:32
 

Ungefär som förra inte särskilt märkvärdig. Jag ger den max 6/10. En handfull grymma och en handfull platta låtar.

Angående Talib så är den ju faktiskt inte släppt än.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-08-16 22:19
 

Å jo, Talib släpptes för alla att höra den 3 juni. En mindre evighet sedan. Ni behöver förstås inte skriva om den om ni inte vill, men när ska ni på ett mera principiellt plan bryta er ur skivbolagens grepp?

Medlem 2007-08-17 03:27
 

Ja Talibs skiva läckte ut på nätet den 3:e juni ja, men att recensera en nerladdad skiva är inte rättvist, och för det andra är det stor skillnad att lyssna på en skiva genom en dator istället för ett musiksystem. Plus att den versionen som läcktes då fattades 3 låtar.

Micke Oregistrerad 2007-08-17 10:18
 

Oh just de ja! Pontus Gustavsson: Nått som hade varit ritkigt kul hade varit ifall du recenserade ”Odd squad” skivan som släpptes på nytt nu den 14:e augusti. Enligt Scarface är det den bästa skivan någonsin från hiphop-södern. Anledningen till att den släpptes på nytt nu är att den har varit utsåld flera år tillbaka. För den som inte vet så är det Devin the dude’s grupp.

Micke Oregistrerad 2007-08-17 10:22
 

Och som jag märkt från dina tidigare recensioner så tycker jag att det är dags att du hör något riktigt bra från södern.

Micke Oregistrerad 2007-08-17 10:25
 

Appropå omslaget så läste jag en jämförelse av den här skivan och Talib Kwelis på stylusmagazine.com. I kategorin omslag gavs Finding Forever den alternative titlen ”Return of the gay black Jedi”. Jag är böjd att hålla med.

Medlem 2007-08-17 11:15
 

Versionen av ”Eardrum” som läckte innehöll väl dessutom en del låtar som plockats bort?

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-08-17 17:07
 

bra, men electric circus är en bra bit bättre!!

Kasper Oregistrerad 2007-08-19 08:55
 

för mogen, för seriöst. orka

Medlem 2007-09-30 17:34
 

Ja, vad fan hände med Listen? Pallade aldrig ta mig igenom skiten, sålde min promo haha.

Danja och inte i Gbg Oregistrerad 2007-10-11 16:53
 

Tycker att spåren ”drivin me wild feat. Lily Allen” och ”black maybe feat. Bilal” är riktigt sköna tillsammans med ”the people”. Resten av skivan går ner i papperskorgen. Jag ser inget särskilt i spåret som will.i.am har producerat, blir bara en låt som blandas in med de övriga intetsägande låtarna. En väldigt svag skiva av staternas kanske bästa mc. 3/10

Keyshia Cole - Love Oregistrerad 2007-10-21 03:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig