dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Differnet: Collapsing Universe
Collapsing Universe (cd) Differnet
2007
Friendly Noise/Border
7/10

Långt från kollaps

Uppsalabandet Differnets musik har av somliga fått en, i mångt och mycket, oförtjänt stämpel som svår och lite märklig. För även om de skapat sig ett eget uttryck med rikliga inslag av knastrigt brusande elektronik, konstmusik, fältinspelningar allehanda ljud och, för all del, även oljud har det ständigt under allt utanpåverk funnits en kärna av vemodiga popmelodier. Kanske inte i alla lägen direkt lättillgänglig musik men alltid fascinerande och oftast väldigt vacker.

Men i och med Collapsing Universe borde till och med de största skeptikerna tystna. För mer än någonsin tidigare har nu Differnet närmat sig ”konventionell” popmusik. Inte så att de kommer dominera Trackslistan den här gången heller, även om bubblande Electricity (Is Not What It Used to Be) med sina Curegitarrer kanske skulle kunna smyga sig in där. De oväntade och udda inslagen finns kvar men är nu inflätade i låtstrukturerna istället för som tidigare plötsliga avbrott. Undantaget är Prediction and Event som börjar som en vän ambientballad innan den övergår i en miljöljudsstudie av gistna träplankor, brustna kvistar, porlande vatten och osmorda vevhjul.

I övrigt är Collapsing Universe med en stabil bas av skarpt pulserande basgångar, elektroniska klanger, industriella rytmer och Anna-Karin Brus sång, som nu släpps fram fullt ut och inte är dold bakom en vägg av filter, Differnets jämnaste låtsamling hittills.

Smattrande och studsande kyliga Pattern of Parklands sätter ramen innan Eurythmics-covern Savage förvandlas från barnkammarramsa kompad av ett speedat faxmodem till svulstig av Joy Division-epik på mindre än fyra briljanta minuter. Klart att man gillar sånt. I släpigt suggestiva Stadium får vi Differnets hittills enskilt mäktigt vackra ögonblick. Givetvis kryddat med en elgitarr som kvider likt ett skadeskjutet djur.

Så visst finns egensinnet och det unika anslaget kvar även om stämningen överlag är varmare och mjukare i allt sitt vemod. Det klär Differnet samtidigt som en del av deras särprägel ändå på vägen urholkats en smula. Fast det känns som en marginell förlust som de nog kan leva med då deras musikaliska universum, till skillnad från vad skivtiteln antyder, nu fortsatt expandera med till synes ohejdbar kraft.

Länkar:
Friendly Noise
Differnets skivbolag.

Friendly Noise – My Space
Skivbolagets My Space-sida med bl a ett spår från Collapsing Universe.

David Drazdil

Publicerad: 2007-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-05 14:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4243

4 kommentarer

är det en lady vid mikrofonen?då är det inget för mig.
I like men now.

Medlem 2007-08-05 00:48
 

jag vet inte.. Det känns som att ingenting de släpper kan mäta sig med remember the brjóken sound of yore! i vilket fall.

KdK Oregistrerad 2007-08-05 15:29
 

Fan vad bra! Tillbaka i grottekvarnen efter semestern (eller kalla det översvämningen!!) och så kommer det nytt med Uppsalas bästa. Jabbis! Tar mig ett glas eller två i kväll bara för att.

Medlem 2007-08-05 15:42
 

[...] attention: Praise for “Collapsing Universe” at Dagens Skiva,, The Cricket, Sondera Sondera and Skivan. Getecho and Digfi likes our recent Band In Box mp3 [...]

FRIENDLY NOISE Oregistrerad 2007-08-06 21:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig