dagensskiva.com

48 timmar

Recension

T-Pain: Epiphany
Epiphany (cd) T-Pain
2007
Sony/BMG
3/10

Frustrerande med filter

Efter att floridarapparen T-Pain blivit kär i en strippa i december 2005 tog det ett tag till svenska artister blev kära i både en kicker och en hipster. Två blogg-omtalade låtar med en stor portion komik, men på det stora hela överhajpade skitlåtar. Samarbeten med R-Kelly, Bow Wow, T.I. från tidigare blir på den här skivan utbytta till Yung Joc, Akon och Shawna med flera. Sådär intressant, eller hur?

T-Pain rappar och sjunger om sex, supande och en hel del annat irrelevant. Hela skivan känns sådär lamt ljummen. Lite som kvällens första öl som inte riktigt hunnit bli nerkyld och kylskåpskall, men suget är så stort efter något att dricka att man inte kan hålla sig trettio minuter till. Moderna formen av r’n'b är dessutom så himla tröttsam. Varför blanda något så horribelt med hiphop? Kashal-Tees något sexistiska men ändå alltid lika träffsäkra rad kommer till minnet: ”You’re supposed to fuck r’n'b-bitches, not do songs with them.” Jag tycker det är underligt att ingen gått bärsärk på Rihanna, som otroligt nog lyckas sjunga in sina paraplyer på engelska hitlistan för nionde veckan i rad. Hur som helst så blandar T-Pain dessa två genrer friskt.

Faheem Najm är kanske ingen genomdålig rappare men han är antagligen rätt usel på att sjunga. För av någon anledning verkar han ha fått för sig att det skulle fungera med en skiva där över hälften av spåren har så kraftig vocoder att man tröttnat på det redan några låtar in på skivan. Vocodad röst på det här viset var hopplöst ute för ett bra tag sedan.

Epiphany blir aldrig mer än i vissa fall en okej skiva. Skivtiteln får mig istället att tänka på Juggaknots-låten Epiphany från skivan Clear Blue Skies som i sin tur påminner mig om hur mycket bättre hiphop kan låta än så här

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-02 11:12

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4229

41 kommentarer

”T-Pain rappar och sjunger om sex, supande och en hel del annat irrelevant.”
och vad skulle irrelevant med det?

varför i helvetet recensera nåt man inte på långa vägar förstår sig på?
9/10 är det korrekta betyget.

Medlem 2007-07-19 00:13
 

”T-Pain rappar och sjunger om sex, supande och en hel del annat irrelevant.”
och vad skulle vara irrelevant med det?

varför i helvetet recensera nåt man inte på långa vägar förstår sig på?
9/10 är det korrekta betyget.

Medlem 2007-07-19 00:14
 

2 i rad.
men det finns små små skillnader i texterna.

Medlem 2007-07-19 00:21
 

4 i rad tom.

Medlem 2007-07-19 00:24
 

tips: testa frysen för ölen, dummer.

Medlem 2007-07-19 08:07
 

Riktigt dålig skiva, betyget är korrekt.

RONNA Oregistrerad 2007-07-19 08:29
 

Ronna:wise up!

Medlem 2007-07-19 09:56
 

Av recensionstexten att döma så borde den vara 9/10, men det är den tyvärr inte.

Medlem 2007-07-19 11:27
 

rokkotronik: Jag tycker inte det är någon bra skiva. 9 av 10 är en klassisk skiva. Och det kommer knappast den här skivan upp till. Sex och supande kan såklart vara relevant, men inte när T-Pain rappar om det.

Ronna: Tack för att någon förstår mig :)

Pontus Gustavsson Medlem 2007-07-19 11:39
 

herregud. kan det vara mer fel man på fel plats än Pontus Gustavsson och den här recensionen?

”Moderna formen av r’n’b är dessutom så himla tröttsam. Varför blanda något så horribelt med hiphop?”

”För av någon anledning verkar han ha fått för sig att det skulle fungera med en skiva där över hälften av spåren har så kraftig vocoder att man tröttnat på det redan några låtar in på skivan.”

två citat som visar att den här personen inte bör recensera den här musiken. (och att personen i fråga är en thönt).

instämmer med rokkot: varför i helvetet recensera nåt man inte på långa vägar förstår sig på?

dock måste sägas att ”Shottas” är förskräckligt usel.

jakobb Oregistrerad 2007-07-19 12:14
 

10/10 är en klassisk skiva.

Medlem 2007-07-19 12:30
 

lemme buy you a dräänk

spindelmannen Oregistrerad 2007-07-19 12:52
 

Grymme krunk!!!!!!!!

Peterok Oregistrerad 2007-07-19 13:22
 

Korrekt betyg, möjligen något för högt för skiten är i princip outhärdlig!

VBM Oregistrerad 2007-07-19 16:49
 

jag inte riktigt fattat grejen med att skriva om en skiva som man inte tycker om……..

Erik Oregistrerad 2007-07-19 17:30
 

9 av 10 är en klassisk skiva för mig. En 10a på en skiva då är den ett mästerverk och då ska allt på skivan vara helgjutet. Tror det finns tre, kanske fyra skivor, som får maxbetyg hos mig.

Jakobb: Jag verkar tydligen förstå mig på skivan mer än du gör, eftersom jag förstår att den är kass. Inte sant? Autotune är fett wack, oavsett.

Texten om Rihanna är en liten parantes i sammanhanget, ville passa på och sparka lite på lite usel musik i samband med recension. Med tydligen är jag inte ensam om att ogilla skivan. Och crunk är förövrigt en sån jävla schleten genre.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-07-19 19:54
 

värd en etta snarare. Vart någonstans rappar T-pain? jävla odåga, skit för hjärndöda vita män som känner sig tvungna att försöka sig på att förstå hip-hop eller svart musik som sådan.
Och skit ska skit ha som bekant.

Danne Oregistrerad 2007-07-19 20:08
 

Frågorna hopar sig här. Varför recenserar en person som hatar modern rnb den här skivan? Varför ska någon gå bärsärk på Rihanna? Betyder citatet “You’re supposed to fuck r’n’b-bitches, not do songs with them.” att Pontus vill att någon ska gå bärsärk på Rihanna sexuellt? Och om ölen ska kylas snabbt, varför inte använda frysen? För övrigt är skivan allt annat än helgjuten, men ändå smått trivsam så 6-7 av 10 torde bli mitt betyg.

Henrik Oregistrerad 2007-07-19 21:46
 

jag är inte vit.

Medlem 2007-07-19 21:52
 

T-pain är med på Leno ikväll, nåt för dig rokoko?

Jonas Wergeland Medlem 2007-07-19 22:28
 

jag förstår inte Leno.

Medlem 2007-07-19 23:48
 

Skivan duger väl för en singel eller två, inte mycket mer….

Jim Profit Oregistrerad 2007-07-20 08:09
 

Det är bra att man recenserar även dålig musik så man kan avskräcka folk att lägga sina surt förvärvade slantar på ren dynga. I detta fallet hade man haft lika stort utbyte av att ta 150 spänn och slänga dem i sjön.
Inte ens det mest inbitna fan kan på fullaste allvar tycka att detta är bra! Att ge denna skitnödiga samling ”leftovers” 10/10 hade varit rent tjänstefel, fan eller ej!

VBM Oregistrerad 2007-07-20 08:41
 

Citerar man Kashal-T bör man inte recensera någon musik överhuvudtaget. Minns hur den där textraden drogs fram gång på gång som hyllande exempel på Kashal-Ts förmåga till slagkraftiga punchlines, jag skrattade då och av ren nostalgi skrattar jag även nu, helt obegripligt hur någon kan komma dragandes med den 2007. Avgå?

Medlem 2007-07-20 09:58
 

Henrik: Varför inte? Ska jag bara skriva om 90-tals boom-bap blir det kanske lätt tradigt. Får jag en skiva som väcker tankar och åsikter så är det väl lämpligt att jag skriver om den? Särskilt när det är en aktuell skiva som fått uppmärksamhet i svensk media och eftersom jag lyssnade på hans första skiva.

Angående det med frysen och ölen så var det ett himla tjat om det. Det samma gäller frysen. Att man inte pallar vänta till ölen är kall. Tar ändå 15min att få något kallt i frysen, kanske. Det var menat som en liknelse och inget annat.

CycoCivan: Kashal-Tee är sjukt bra på punchlines och tvetydliga rader. Säga något annat är lögn. En av de absolut bästa rapparna vi har i Sverige. Skulle nog inte kalla den raden en punchline heller. Snarare träffsäker. Och den är lika aktuell då som nu. Kanske mer nu till och med.

VMB verkar har fattat grejen.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-07-20 10:12
 

rokkotronik & jakobb: Alltså om man kan argumentera för varför denna skiva förtjänar ett bättre betyg ska man göra det. Så varför gör den det? Vad är det som är så speciellt med den? Recensionen ovan är EN persons åsikt om den, såklart kommer inte alla hålla med om hans betyg. Att man enbart skriva att personen som recenserar inte skulle “förstå sig på den” för att man ger den ett lägre betyg är inget skäligt argument.

Erik: “jag inte riktigt fattat grejen med att skriva om en skiva som man inte tycker om……..” Så du tycker att alla som ägnar sig åt att skriva om musik ska skriva om de skivor som de tycker är bra? På vilket sätt kan man då förhålla sig kritiskt till något? När man bestämt sig för att recensera en viss skiva kan man väl ändå inte i förväg veta om den är bra, dålig eller mittemellan? Man måste ju kunna skriva om skivor som är dåliga också för att framföra det budskapet till andra, så att de själva kan bestämma om de vill hålla med eller inte. En musiksajt som enbart gav alla skivor som recenserades “bra” betyg skulle inte jag ta som seriös.

VBM: Instämmer helt!

retro Oregistrerad 2007-07-20 10:53
 

Helt rätt Pontus! Stå på dig!

Vart är världen på väg när man helt seriöst vill placera ett oengagerat hafsverk med ett par singlar som svänger i en vecka eller två på Mix Megapol och Radio City, bland moderna klassiker som ”appetite for destruction, black celebration, disintegration, parachutes, Isola, nevermind och master of puppets”. Någon verklighetsuppfattning måste man ju ändå ha även om smaken som bekant är som baken.

Snart vill väl pöbeln sätta 10/10 på ”Best of E-Type” med motiveringen ”varför recensera något man inte förstår sig på? Vi som förstår andemeningen i de djupa texterna och det originella konceptet anser att detta är en klassisk skiva som kommer att hålla samma höga klass i årtionden efter årtionden, precis som ovan nämnda verk.”

VBM Oregistrerad 2007-07-20 11:11
 

retro:

det är en sak att ogilla en skiva. det är en annan när man ogillar hela genren som skivan tillhör (och dessutom tycker kashal-tee är frän).

poängen är inte om skivan är bra eller dålig. poängen är att även om skivan vore bra så skulle recensenten inte förstå det.

Medlem 2007-07-20 12:05
 

Säga vad man vill om recensionen och dess ytterligheter, men skivan ifråga är en riktig besvikelse för oss som gillade första plattan. Låtarna är helt enkelt sämre, så pass mycket sämre att de bästa spåren här (bartender, buy u drank och 69) inte skulle kunna vara med på rappaturntsanga. Att nån tycker 9/10 var det dummaste jag hört sen Kashal-Tee tyckte att Biggie var en värdelös rappare.

Martin Andersson från Kalmar Oregistrerad 2007-07-20 12:44
 

Kashal-Tee är inte sjukt bra på punchlines. Han är en sopa, live är han en vandrande toapaus. Men om du tycker att den där raden är träffsäker så visst, låt gå, det hjälper mig att placera dina recensioner lättare.

Medlem 2007-07-20 13:08
 

”vandrande toapaus”, fantastiskt!

Medlem 2007-07-20 13:22
 

Pontus är förresten mitt favorittroll.

Medlem 2007-07-20 22:14
 

Du är inte klok. Minst 8/10 ska det vara, men klart, du vet ju inget om T-Pains stil. Ger man skivan en chans till så kommer man gilla låtarna mer.
GO T-PAIN!!!

Prodigy Oregistrerad 2007-08-07 17:58
 

Bara för att T-Pain äger din röv!
Lär dig skriva recensioner!
10/10!
Tallahasse Hero in my heart.

KouKou Oregistrerad 2007-10-07 19:18
 

T-Pain äger. Skivan får 8/10 och bästa låten är Buy Ua Drank (Shawty Snappin’)

Dino Oregistrerad 2007-11-08 19:47
 

Plattan och T-pain slaktar i mina ögon. ha det ;)

Nagal Oregistrerad 2007-11-13 20:58
 

herregud.vad anställer man för personer på denna sida!!! fan personer som diggar skivor som gjordes för 35 år sedan. kom igen nu..vi lever på 2000-talet, och t-pain kommer dominera hiphop ett tag till. man radar upp hits efter hits hela tiden och här är en person som sågar hela skiva. kom igen nu. lägg ner dessa småband som du lyssnar till och börja recensera vettigare storband. katastrof är du.

gagan Oregistrerad 2007-12-30 15:52
 

ringsignalrapfans, 2007 års borlängetjej.

Medlem 2007-12-30 17:25
 

Gagan har potetial till att bli et riktigt bra troll !

Medlem 2007-12-30 18:06
 

Tpain is the best rapper in the hole world fo fuck off

ffff Oregistrerad 2008-03-08 22:37
 

Jag tycker att T-Pain är sådär okej, inte världsbäst, inte kass. Han har gjort några riktigt bra låtar, och jag gillar verkligen ”Can’t Believe It” – något meningslösa texter dock, det kan jag medge. Men 3 poäng av 10? Men eftersom denna skiva varierar från smak och person hur mycket man gillar den eller inte, det behöver vi inget bevis över. Men du är ändå lite orättvis om du ger denna skiva en trea. Någonstans mellan en femma och en sexa tror jag mer på!

tss Oregistrerad 2009-02-15 18:45
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig