dagensskiva.com

48 timmar

Text

Roskilde 2007 – Jag överlevde!

Roskilde
Jag hade mycket länge gått omkring i gråtmilt överlyckliga drömmar om hur den mytomspunna Roskildevisiten skulle te sig.
Först resan, som skulle bli en behaglig bussutflykt med påföljande mjuk nedskuttning på de danska, frodiga ängderna där tjocka, muntra danskar hjärtligt skulle hälsa oss välkomna som landsmän (Skåne är ju, typ, bara en förlängning av Danmark). Efter inträdet i festivalområdets magiska land av mjölk och honung skulle en enda lång, dionysisk fest av religiöst extatiska konserter, rusiga, milda nätter i medelhavsklimat, hälsosam dansk husmanskost och hela den där amerikanskt scoutiga och rejäla tältlivsupplevelsen jag alltid drömt om följa. Det skulle bli min chans att bevisa för alla vilken ultimat lämpad läger-och-natur-människa jag är – en slags osårbar übermensch, som de som medverkar i programmet Jag borde varit död på Discovery Channel och överlevt flera veckor övergivna på glaciärer i femtiogradig minuskyla i ett förtält.
Hm, fint väder. En nätt outfit blir bäst, tänker jag hemma på rummet och vräker ner sommargarderoben i min chica flygvärdinneväska.

När vi lämnar fäderneslandet och rullar in i Danmark börjar de första mörka molnen synas vid horisonten. ”–Åh, vad skönt med ett svalkande duggregn!” säger jag. När vi kör in i Roskilde, är den nordiska monsunen i full styrka. Festivalbusschauffören slänger vrålande ut oss i den decimetertjocka lervällingen och den ishårda regnstormen exploderar över oss. Mina ballerinaskor (gummistövlar var onödigt, tänkte jag) fastnar vid varje steg med ett klafsande ljud i ”vägen” som egentligen är traktorhjulspår. Danskar i orange uniformer vrålar inte helt olikt SS-soldater något otydbart om att vårt camp ligger tre kilometer åt norr. Min biljetts magnetremsa funkar inte och vi måste vänta i fyrtiofem minuter på att den ska kontrolleras. Någon trär en sopsäck över mig och sedan börjar den plågsamma vandringen till vår tältplats, ungefär två hektar iväg.
Jag tänker på fångtransporter till koncentrationsläger. Jag tänker på hur en egyptierna måste ha känt sig under sin fyrtioåriga slavvandring genom öknen. Ja, associationerna är många när vi halvkrypandes och skakande av köld tar oss genom lerstormen, jag iklädd sopsäck och med väskan djupt släpandes gruslervällingen, med mina splitternya elektronikprylar närmast marken.
Våra ”landsmän” stannar flera gånger och hånskrattar åt oss på vägen och börjar leka med tanken på att det här måste vara något sorts straff för allt dåligt jag gjort i hela mitt liv.

Efter fyra timmars letande hittar vi våra tidigt ankomna vänner vid vårt tält, som tyvärr har blivit vält under natten och nu är en vit presenning på pinnar. När jag skälvandes öppnar min väska upptäcker jag att alla mina plagg utom två är drypande genomblöta och leriga. Ingen orkar laga mat, så jag får nästan diabeteskoma och äter upp två digestivekexpaket. Alla har räkost och knäckebröd med sig. Alla. Vilka camp man än besöker har alla räkost med knäckebröd som enda medtagen föda. Men kostcirkeln är nästan fullständig, vodka är ju bryggt på korn, sädeslag! upprepar jag som ett föga hoppfullt mantra. Ett par dagar senare är min kropp svårt urlakad av vitaminbristen och några av matställena tvingas slå igen på grund av risken för botulism, en livsfarlig jordsjukdom som sprids via luften. Ett gram av giftet kan döda en hel nation.

Snart börjar musiken, då blir det bättre, upprepar jag envist i huvudet medan människor besinningslöst börjar kasta lera utanför vårt krigsläger. På morgonen har någon bajsat i vårt förtält. Min sovsäck är genomblöt och vi tvingas tillverka en presenning av sopsäckar för att tältet läcker in.

När musiken drar igång på torsdagen så är det som att Zions portar öppnas. Naturligtvis ackompanjeras detta av kulmen av århundradets värsta danska regnväder. Murphys lag, kanske? Jag och en kompis försöker ta oss till internetcafét på andra sidan fältet; det blir ungefär som i Sagan om RingenFrodo och Sam ska ta sig över det livsfarliga kärret där döda själar försöker suga ner dem i träskvattnet. Det här är en nyttig upplevelse, nu har jag varit med om en naturkatastrof, tänker jag medan vi hjälplöst sjunker i kvicksandsleran och stormen välter människorna omkring oss. ”–Nu lämnar jag det här djävla skitlandet!” Vrålar vår tältgranne och mängder av festivaldeltagare följer efter i långa lämmeltåg. –Uthärda, uthärda, upprepar jag tyst i huvudet medan vi blir överfallna av någon sorts medeltida gycklargrupp med galna blockflöjtister.

Nåväl – en av kvällarna är solig. Övrig tid dövas den konstanta känslan av att vara stelfrusen och genomblöt av diverse stimulantia, socker och C2H5OH däribland. Och In flames är precis den extatiska, religiösa upplevelse jag föreställt mig, det bandet gör en aldrig besviken på scen (trots att jag fortfarande inte har förlåtit dem för videon till ”Touch of red”). Längst fram bland tvåtusen moshpitande metalheads (samtliga av manligt kön) behöver jag knappt lyfta fötterna för att föras upp i luften i de kollektiva extashoppen och de loopande Pinball map-riffen eliminerar alla smärta-andnöd-köld-och tinnitusförnimmelser. Det är som ett frikyrkomöte. Allra bäst är låtarna från Soundtrack to your Escape, de har jag längtat efter att höra i liveversion, och det är häftigt att höra Anders Fridéns melankoliska ångestgrowlande blandat med hans glada inskjutna göteborgska tillrop mellan låtarna. Hans fru och dotter tittar på bakom scenen, iklädda rosa öronskydd.

Annars är mitt musikintag inte särskilt imponerande. Av sympatiskäl drar jag med till Beastie Boys , festivalens kraftfullaste publikmagnet med kanske nittio tusen besökare. Förvånande. De ser gamla ut. Som hårdrockare blir jag fortfarande generad vid minnet av hur jag hur jag vid ett senare tillfälle plötsligt finner mig ståendes i ett Mando Diao-publikhav, tjutandes med övriga indiepoppare från fiendesidan omkring mig. Jag känner mig fortfarande…smutsig.

De boende i vårt camp decimeras successivt och på lördagen bestämmer jag mig för att civilisationens kall blir för starkt för att inte följas. Det känns som att ha varit blöt i flera år. Mina trötthetsreceptorer är avtrubbade, aptiten liksom bortprioriterad av kroppens överlevnadssystem, simhud har börjat växa fram mellan tårna. Scouten i mig är död.
Men på något märkligt sätt är jag lycklig också. Det känns som i slutet på amerikanska filmer om koreanska krigsläger då den heroiske huvudpersonen frigivs.

Jag sätter mig på Roskildetåget med en sista blick på de demolerade lermarkerna som utgör det vi kallar en festival – denna i-landsmänniskans frivilliga mentala prövning och dionysiska hedonismens högborg, subkulturernas och mainstreamkulturens korsbefruktningsarena, eskapin som hundra tusen människor av någon märklig anledning gör vad som helst för att få tillgång till en vecka om året.

När har återvänt till Sverige och vandrar hem genom mitt hardcoremoderata villaområde ser folk ut som om de tittar på något som klivit ur Träskmonstret återvänder.

Publicerad: 2007-07-10 20:02 / Uppdaterad: 2007-07-11 16:42

Kategori: Krönika

22 kommentarer

fan är du en mes eller? du jämnför under hela krönikan Roskilde som ett koncentrations läger..Stanna du kvar vid dina moderatföräldrar nästa gång så slipper du alla ”SS” soldater som faktiskt försöker göra festivalen till en bättre upplevelse för alla. Din recension var den sämsta av möjliga från ännu en underbar roskilde festival, men du var väl hemma med dina föräldrar då?
Vet du vad jag tror om dig? jag tror du gillade festivalen så pass mycket att du inte vågade erkänna det. Istället skriver du en fånig indie smörja där du försöker vara ”djup” och journalistisk..åk du till en klubbspelning och såga dem nästa gång va?

Andreas Nilsson Oregistrerad 2007-07-10 23:14
 

Låter härligt. Här (Salt Lake City, Utah) är det istället 40 grader varmt och inte en droppe regn. Det brinner överallt i delstaten och trots att det ännu inte kommit bränder till stan så ligger en tjock dimma av rök över den. Den enda musik man kan trösta sig med är mormonernas Mendelsohnspel på deras gigantiska orgel.
Jag hade föredragit Roskilde.

Robert Oregistrerad 2007-07-10 23:31
 

Tips till nästa år då om det nu var så överjävligt:

1. Kom lite tidigare, gärna söndagen innan. Det blir inte mer av det onda utan bara mer av det goda. Du får en bra tältplats(jag kan rekommendera F där det bara är vägarna som blir leriga), du har tid att styra upp gummistövlarna innan det bildas sjöar och du får fler fina kvällar med öl och vänner. Du har även chans att ”välja” dina grannar lite. Jag har aldrig sett en bajskorv utanför bajamajorna. Inte på Roskilde iaf.

2. Köp mat, eller om man är fattig, var inte rädd för att käka andras rester. Stalka de populära borden en stund och du kommer se att folk köper en tallrik, glömmer bort den efter en tugga och sen är det bara att hugga in. Svälj stoltheten. Ta med några konserver för absoluta nödfall.

3. Varmduscha iaf en gång.

4. Packa allt du äger i plastpåsar och sen i väskan, även om det lovas solsken.

Blir nästan lite putt av din text, det värsta som finns är folk som klagar när alla har samma utgångsläge. Du kanske inte ska åka på fler festivaler?

hk Oregistrerad 2007-07-10 23:57
 

Måste börja med att erkänna att jag tycker din text var mycket rolig och välskriven. Däremot håller jag inte med dig!

Jag tycker festivalarrangörerna gjorde allt, och lite till, för att få festivalen att fungera och trots allt bli jävligt lyckad. De hällde ju ut flera tusen ton sågspån för att torka upp! Skulle vilja se Hultsfred lyckas lika bra med samma regn…

Sen har jag otroligt svårt att tro att någon skulle ha bajsat i ert förtält. Och botulism? Har du någon källa på det?

Håkan Oregistrerad 2007-07-11 01:56
 

Kul och välskriven text (och vissa av ovanstående inlägg verkar inte fatta att det är skrivet med glimten i ögat). Min första festival någonsin var Roskilde ’97 och det var också en pärs. I år hade vi bättre tältplats och slapp iaf att lera rann in i tältet, men jag (lisom alla andra) var väl mest blöt hela tiden.

el Maya Oregistrerad 2007-07-11 08:27
 

Jag tycker också din text var mycket rolig och välskriven. Det är såhär jag alltid föreställt mig Roskilde. Hehehe

Medlem 2007-07-11 11:20
 

Jag skrattar så att jag gråter.

Martina Nordman Redaktionen 2007-07-11 11:54
 

Jag hade också med mig räkost . . .

Medlem 2007-07-11 13:38
 

Jag var ensam utan bekant sällskap där i fem dagar, satte upp mitt tält när regnet började ösa ner på onsdagskvällen, blev tvungen att flytta det, la 1200DKK på nödvändiga plagg och annat regntåligt och blev dumpad av tjejen under festivalen.
Och jag tycker ändå inte att det var ens hälften så hemskt som du målar upp det i en text som tyvärr är rätt lam och gäspframkallande. Du är, uppenbarligen, en rätt kass naturmänniska; de flesta had faktiskt exakt samma förutsättningar inför monsunen.

(Bor man i Skåne och kommer tidigt så hinner man, faktiskt, åka hem och och återvända. Söndagen var fantastisk, too bad you missed it.)

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2007-07-11 13:56
 

Roskildefestivalen är en ond plats på jorden. Jag var där en gång för några år sedan, såg några få bra konserter, avskydde festivallivet och åkte hem lättad. Mina föräldrar är inte moderater bara för att jag gillar att vara ren, mätt och utvilad. Och detta eviga supande, tältknullande och knarkande. Hur kul är det egentligen? Människor som älskar festivaler är ett stort gäng perverterade barn som måste fly sina dassiga vardagsliv för att uppleva spänningen på leråkrar.

Feg Oregistrerad 2007-07-11 15:15
 

Haha, jag skrattade så jag fick ont i magen !

Medlem 2007-07-11 15:51
 

Men hördu Isabelle, inte fan var det väl egyptierna som vandrade i öknen? I övrigt otroligt roligt skrivet.

KdK Oregistrerad 2007-07-11 23:48
 

Vilket okunnigt gnäll. Roskildefestivalen är svårslagen. Stanna i villakvartetet nästa gång är du snäll, det blir bättre för oss andra då.

Medlem 2007-07-12 02:18
 

Elitismen regerar ser jag.

Medlem 2007-07-12 04:58
 

..tillsammans med humorlösheten. Skärp er nu – detta var ju kul skrivet. Jag var där i år också och gillar festivalen som fan, men det innebär väl inte att man inte kan skämta och raljera lite över det?

invalid litter dept. Medlem 2007-07-12 12:36
 

Roskilde är det bästa som finns ju – även när det regnar. Alla 100 000 personer levde där under samma förutsättningar, så att klaga tycker är verkligen är onödigt.
Tänk till lite innan du åker – kolla smhi. Jag gjorde research innan vi åkte, tog kontakt med olika danskar över internet och pratade med dem. eftersom att det uppenbarligen hade regnat hela juni så packade jag allt i plastpåsar och tog med mig presenningar och gummistövlar. Jag ska inte sitta och säga att jag är bättre eller smartare än dig på grund av det men åtminstone fick jag en mycket bättre festivalupplevelse, som faktiskt var mer torr och varm än blöt och kall. Jag kommer aldrig glömma syndafloden under torsdagen, men när den var över var det bara att ta en vamdusch och sen starta om på nytt. Jag lämnade mitt hjärta i Roskilde och tog med mig ‘the orange feeling’ hem.
I alla fall, gratulerar till oss båda som överlevde Roskildes syndaflod!
Cheeers!

Sara Oregistrerad 2007-07-13 11:43
 

Tro Pelle att det lät som det var nice pa Roskilde. Du skulle akt till Splashfestivalen i Tyskland i stället. Bra väder alla dagar, där klagade vi pa att de blaste lite mycket de första tva dagarna…

Pontus Gustavsson Oregistrerad 2007-07-13 15:40
 

I hear ya sister!

jompa Oregistrerad 2007-07-13 18:32
 

Gratulerar alla er som inser ironin i din text och som kan skratta med mig..Varför måla upp årets festival som lika bra som alltid..är det då inte värt att få fint väder nästa år och kanske kunna njuta mer då istället? Var säkert toppen nu med men innerst inne håller ni nog med om denna finurliga betraktelse!

kajs Oregistrerad 2007-07-14 19:34
 

Alright, nu har jag läst. Det var ju riktigt roligt, du har mer än bara Simpsons-refereser under huven.
Tills nästa gång på PL.

Niklas / Noel / whatever Oregistrerad 2007-07-31 21:00
 

Jag var också på Roskilde 07, kände paniken komma när jag skulle sätta upp mitt tält när renget började ösa ner, men nu när jag blickar tillbaka är jag bara otroligt stolt över mig själv att jag stannade och höll ut för det var så värt det efte att Arctic spelat :D

Laisa Oregistrerad 2007-11-06 16:45
 

lite sent att kommentera kanske.. men.
skönt inlägg :) jag antar att du ändå, efter alla dessa jävligheter, förstår att Roskilde är något av det bästa på denna jord!

maya Oregistrerad 2007-11-26 17:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig