dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Paradise Lost: In Requiem
In Requiem (cd) Paradise Lost
2007
Century Media Records/EMI
3/10

Ett avslut

Klyschan ett steg framåt och två steg bakåt passar verkligen in på veteranerna i Paradise Lost. Britterna ger nu ifrån sig sitt elfte album och det är bakåt i karriären de sneglat när de har skapat In Requiem. Liknande tendenser kunde skönjas redan på förra given, den självbetitlade skivan från 2005. Men nu är det ännu tydligare.

In Requiem tar riffen plats igen på ett sätt som inte varit med efter att de synthdoftande dragen gjorde intåg i bandets sound i slutet av 1990-talet och som metalfan är det så klart glädjande att Paradise Lost har hittat ännu längre hem igen. Trummorna smattrar då och då till med dubbelkaggarna och chinasymbalen används frekvent.

Men allt är inte frid och fröjd i min relation till Paradise Lost, det inser jag efter några veckors umgänge med skivan. Jag gillade den till en början, gillade att de åter drog sig närmare metallen, gillade att Nick Holmes låter snarlik James Hetfield på sina håll och att riffen verkligen osar Metallicas 90-tal här och där.

Ända tills jag frågade mig vad det är vad jag egentligen gillar med skivan.

När nyhetens behag lade sig trädde de semiorkestrala partierna, som i mångt och mycket ger bandet dess gothaura, fram som ett oerhört störningsmoment. Dessutom upptäckte jag partier – på i princip samtliga spår – jag anser tråkiga, överflödiga eller helt enkelt dåliga. Låtarna drar iväg och i stället för att träffa rätt cirkulerar de likt katten runt het gröt.

Samtidigt är det just de egenskaperna som gör Paradise Lost till just Paradise Lost. De är ett metalband med gothaura, deras låtar är långa, för att bättre leverera känslorna de vill förmedla. Och det ska de ha all heder för. De må vara bittra, men de går aldrig över gränsen och ömkar sig. Linjen är hårfin, men de håller sig på rätt sida.

Med allt detta sammantaget är det dock en ganska sur kontenta av mitt möte med In Requiem: Jag gillar helt enkelt inte Paradise Lost särskilt mycket. Vilket också får konsekvenser. Kommer jag att spela Shades of God, Draconian Times eller Icon fler gånger? Jag minns ändå att jag har gillat det här bandet, såväl i stereon som live. Och kommer jag till slut att plocka upp In Requiem igen och konstatera att jag har fel i den här recensionen?

Jag antar att framtiden lär utvisa hur det går med mig och Paradise Lost. Men just nu är det en ganska kylig relation.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4184

8 kommentarer

jävligt dålig recension på en bra skiva, kul att låta någon som inte gillar paradise lost skriva…

bajsaaaad Oregistrerad 2007-06-06 10:55
 

Jag kände på mig att den var en trea.

Medlem 2007-06-06 11:07
 

tyvärr. en gång i tiden var dom uthärdliga, rent av lyssningsbara. idag – tja, bajs.

Medlem 2007-06-06 16:31
 

Skönt ändå att Tomas hellre fäller än friar. Är man seriös så kan man inte hylla allt. Dessutom så ÄR Paradise Lost jävligt trista.

Erik Oregistrerad 2007-06-06 21:42
 

Icon och Draconian Times var ju faktiskt riktigt bra, dags att plocka fram dem igen, tack för påminnelsen.

Hog Oregistrerad 2007-06-07 08:54
 

låt inte det klena betyget lura er, för det är en bättre skiva än så, en blandning mellan draconian times och dom två senaste känns det som, paradise lost helt enkelt. jag skulle nog ge denna skiva en 7:a iaf.

”Jag gillar helt enkelt inte Paradise Lost särskilt mycket. Vilket också får konsekvenser” = hmm ja, det är väl antagligen där problemet ligger med den här sågningen.

Medlem 2007-06-07 11:12
 

wow, första gången (nästan någonsin) jag håller med tomas

K Oregistrerad 2007-06-10 20:16
 

Själv anser jag att det är deras klart bästa alster sen storhetstiden på 90-talet

Gurra Oregistrerad 2007-08-05 12:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig